Limas gastronomiska svär är häftig! På min födelsedag åt vi en fantastisk måltid på restaurang Astrid y Gaston som ligger på 33:e plats på Listan även de 50 bästa krogarna i världen! Gastón Acurio är arkitekten som tillsammans med sin fru Astrid Gutsche driver restaurangen och de är verkligen de sanna förespråkarna för “the Peruvian culinary movement”. De sprider det peruanska köket världen över. Astrid y Gastón ligger i det vackra huset Casa Moreyra, en hacienda med en 300årig historia. Mycket elegant och minimalistiskt inrett i olika salonger och med en vacker innegård och egen kryddträdgård. Specialitet är bland annat olika Cebiche med inspiration från Anderna och jag avnjöt en trio smaksatt på tre olika sätt, himmelskt. Vidare en otroligt mör Chifa nikkei stewed beef och en smakrik suckling pig confit. Även det hemgjorda brödet med fantasifullt smör är konstverk i sig. www.astridygaston.com
Det peruanska vinet är i många fall i klass med det argentinska. Fyra producenter står för en riktigt bra variation där Tacama och Tabernero lämnade de bättre intrycken. På Astid y Gastón provade vi Intipalka Syrah som fungerade bra till de mustiga och sötsyrliga smakerna i varmrätterna. Intipalka är det kanske mest internationellt kända etiketten från producenten Santiago Queriolo.