En liten egen variant på lyxmackan:
Bookmaker Toast
Till två stycken behöver du 2 skivor surdegsbröd, 2 fina skivor oxfilé, cosmopolitan- eller romansallad, 2 dl bra majonäs, 2 msk grov senap (whisky), 1 msk dijonsenap, 1 stor tomat, 10 cm pepparrot, 2 äggulor, smör.
Tillaga oxfilén sous vide, 1 timme i 57 grader, låt vila en stund, stek på yta. Blanda senapen x2 med majon. Stek brödet i smör och stek även på tjockare skivor tomat, två per macka.
Tillbehör vid sidan om:
Krispig fänkålssallad (kan ersätta pepparroten på toppen om man vill välja bort den). Hyvla en fänkål på mandolin, lägg i isvattenbad nån halvtimme. Blanda olivolja, citronsaft, lite honung, salt och peppar till dressing och jobba in i den avrunna fänkålen.
Picklad rödlök: skiva två rödlökar tunt, lägg i lag (1/2 dl ättika, 1 dl socker, 1,5 dl vatten – rör tills sockret löst sig) Låt stå nån halvtimme.
Inlagd ingefära, färdigköpt från Asienhyllan!
Montering: Lägg rikligt med senapsmajo på det stekta brödet, sallad, tomatskivor, skivade oxfilé, ett fågelbo av riven pepparrot och en äggula överst. Nymald svartpeppar!
VINET till!!
Att välja vin till denna anrättning kan vara en utmaning med både pepparrot och senapsstark majo. Jag valde ett rustikt, rödfruktigt elegant och ett inte alltför strävt rödvin från södra Rhône och producenten Domaine des Bosquets 2015 (90441) 199:- som jobbade bra med det tuffa tillbehören.