I majnumret av Roslagen Runt skriver jag om sommarens Lättsamma viner med fokus på Beaujolais!
Läs den på: http://etidning.pgab.se/RoslagenRunt/ROS_1805.html
Det är även en pågående trend i vinbranschen törs jag nog påstå, att i vinbarer och liknande beställa eller rekommendera lätta, josiga och elegant rödviner. Det pratas om en så kallad ”Bojo”-trend, med syftning till beaujolaisvinets ofta lättsamma egenskaper som förebild. För att citera Beartice Becher på Stockholms just nu mest uppmärksammade vinbar Folii, ”så känns det lättsamt, roligt, kul och somrigt med en bra Beaujolais”. Foliis vinlista har ett femtontal Beaujolais av bättre rang, en del även med ålder.
Beaujolais
I det franska vinområdet norr om Lyon, en del av Bourgogne, beskrivs det som en Beaujolais-revival! Detta att det under senare år har skett en helomvändning gällande intresset för kvalitativ Beaujolais, diskussionen och efterfrågan har ändrat fokus från de mer kommersiella primeur- eller nouveauvinerna till att mer handla om byar och Cru-viner. Appellationen har 12 klassificeringar som kan uppmärksammas på etiketterna; det enklaste är enbart Beaujolais, sedan Beaujolais-Villages samt då de 10 Beaujolais Cru- byarna som är Sanit-Amour, Julienas, Chénas, Moulin-á-vent, Fleurie, Chirouble, Morgon, Regnie´, Côte de Brouilly och Brouilly.
Vinstilen
Den lättsamma vinstilen kommer framförallt från framställningsmetoden, macération carbonique, eller kolsyremetoden. Kort innebär den att hela druvklasar fylls i stora jäskar där druvorna i botten krossas av tyngden ovan och börjar jäsa, koldioxid bildas och påverkar de ännu oskadade druvor. I dessa druvor sker en jäsning inifrån och de spricker så småningom. Metoden drar färg från skalen, ger frisk fruktighet av röda bär utan att nödvändigtvis ge tanniner till vinet. Ofta lättdruckna viner som bör konsumeras svala, snabbt och glatt! Det ska dock poängteras att det även finns en stor variation gällande stilar inom området beroende på vad vinmakaren väljer för väg samt att mer traditionella framställningsmetoder används och då blir vinerna även här fylligare, mer strukturerade och lagringsdugliga.
Druvan är Gamay
Denna tunnskaliga blåa druva hittar vi i förutom Frankrike (Beaujolais, Mâconnaise, Anjou-Samur) även i Schweiz och Tyskland. Den trivs i lite svalare klimat, både knoppas och blommar tidigt och är därmed lite känslig för frost. Ofta beskriver man ett Gamayvin i termer av josiga sommarbär som smultron, jordgubbar och hallon, de har en markant och tydlig syra och sällan eller aldrig direkt strävhet, utan kännetecknas som elegant. Modernare stil och Cru-viner är ofta något rundare och kryddigare. Doften av skumbanan och karamell som kan finnas i exempelvis en Beaujolais Nouveau kommer inte från druvan, utan från jästen.
Serveras gärna källarsval!
Dessa viner vinner på att serveras lite svala, ställ in dem i kylskåpet en halvtimme innan servering. Den tydliga syran som ofta är dominant gör vinstilen användbar till sommarlätt mat som sallader eller lättare rätter av kyckling eller vit fisk. Fylligare varianter passar till rätter av ljust kött eller till fetare fisk. Syran i vinet möter fint friskheten i syrliga kalla såser men fungera även bra till kryddhet chilisås, då vinet saknar de i sammanhanget triggande tanninerna. Även till tomatsåsen klingar en Beaujolais´ friska syra väl
Andra lättsamma rödviner
En sval frisk Beaujolais är absolut ett alternativ till rosévinet! Men ni kan även prova andra rödviner av lättare sort som exempelvis en Barbera eller en vanlig Valpolicella, båda från norra Italien och med en frisk och lätt fruktighet. Nyare trender i Piemonte har dock lett till Barberaviner som är mer muskulösa än tidigare viner framställda enligt old school, men de lättsammare finns, kolla Bolagets klockor för fyllighet, de bör hålla sig runt klockan sex! Även viner på Pinot Noir kan i vissa sammanhang ge dessa josiga, friska och somrigt lättsamma viner, ”som alla tycks prata om”.
Vinerna i förslagsvisa urval av lättsamma rödviner med fokus på Beaujolais
Beaujolais Cru
(2293) Château de Pierreux, Brouilly, Beaujolais Cru , 119:-
(5106) Morgon, Georges Duboeuf , Beaujolais Cru , 109:-
(73691) Fleurie Vieille Vignes, Domaine Joubert, Beaujolais Cru , 252:-
(79022) Moulin-á-Vent, Albert Bichot, Beaujolais Cru , 179:-
(74998) Juliénas, Georges Duboeuf Beaujolais Cru , 155:-
Beaujolais – Village
(5493) Beaujolais- Village, L’Escarpe, 99:-
(72348) Beaujolais- Village. Combe aux Jacques, Louis Jadot, 119: –
Övriga i urval
(79047) Louis Jadot, Coteaux Bourguignons, Franskrike, 119: –
(74201) Borgogno Barbera d´Alba Superieore, 159:-
(2393) Musella Valpolicella Superiore, Italien, 129: –
(6998)Masi Valpolicella Bonacosta, Italien, 99:-
Artikelnummer som börjar på 7 innebär beställningssortimentet, dock enkelt beställa via Bolagets hemsida.