Vid en resa till södra Rhônedalen 2018 besökte jag vinmakaren Justine Saurel vid Domaine Montirius
Domänen ligger i södra delen av Rhône och täcker både Vacqueyras och Gigondas appellationer. Gården ligger i byn Sarrians i Vacqueyras men man äger även mark i Gigondas och gör tre unika viner därifrån.
Christine och Eric Saurel är vinproducenter i femte generation på Montirius. Namnet Montirius är en sammansättning av deras tre barns förnamn; MO(Manon) TI (Justine) RIUS (Marius), fyndigt och beskrivande för det familjeengagemang jag möttes av när jag besökte gården i maj 2018.
När Eric tog över efter sin far Max Saurel beslöt man tillsammans att upphöra med kemiska bekämpningsmedel, övergången var klar 1987 och sedan dess odlar de helt biodynamiskt på ca 58 ha mark. De certifierades biodynamiskt 1999 och man följer Maria Thun kalendern vilket innebär att man använder speciell kompostjord och tillämpar en planering där vissa ”fruktdagar” styr när exempelvis buteljering sker och när man kan spraya rankan med koppar, det enda tillåtna, och man använder ytterst lite svavel. Vineriet byggdes om 2002 och är i tre nivåer så de kan arbeta med gravitation.
Justine Saurel är ansvarig vinmakare, utbildad oenolog med praktik i bl.a Nya Zeeland och har sex årgångar bakom sig på Montirius. Hon berättar med stor inlevelse om det biodynamiska synsättet och hur det ökar intensiteten i vinerna men också om respekten för den mark de odlar. I framställningen avstjälkas alltid klasen och druvmusten ”rörs” så lite som möjligt, den vilar i cementtankar två vintrar och vinerna saluförs som 100 % ekfria! Justine ger en lång utläggning om hur ämnen i ek kan vara svåra för den mänskliga kroppen att kunna bearbeta och hur ektoner stör renheten i vinet. Många tror dock att vinerna är lagrade på ekfat men det är de perfekt fenoliskt mogna druvorna som ger en antydan till ekkaraktär.
Montirius vineri är beläget på en sluttning precis invid en parcell som heter Le Clos som är 8,5 ha och planerad 1989 med lika delar Grenache och Syrah i den varierande jordmånen omgärdad av skyddande skog. Justine och jag står på knä i vingården Le Clos och hon beskriver bland annat hur de tillämpar marcottage av Syrah där en gren leds ner i jorden och rotar sig till en ny vinstock, lite riskfyllt kanske då roten blir oympad men Justine framhåller att de känner sina jordar väl och att det fungerar bäst i sandig jord.
Provningen:
Manon Saurel som är ansvarig för marknad och försäljning deltar i provningen av ett större urval av viner Montiruis producerar både i Vaqueyras och i Gigondas. Montirius är även relativt väl representerade på Bolaget här hemma.
– Le Clos Vacqueyras 2015 (91318, 199: -) är från vingården runt knuten och gjort på 50/50 Grenache och Syrah och är ett strålande häftigt vin med fantastiskt finess i den fruktdrivna och örtiga Garriguesdoften och en lång strukturerad väl balanserad smak av lakrits, plommon och viol.–
Vacqueyas Garrigues (91313, 179: -) är strålande friskt och lättsamt med kryddbod i doft- och smakpaletten!
Från Gigondas kommer tre unika varianter är mixen av druvor 80 % Grenache och 20 % Mourvèdre för alla tre men med olika lägen och ålder på stockarna och de växer på i en blandad Garriguesjord av sand och lera.
– La Tour 2016 (71902, 239: -) från de yngsta stockarna med ett genomsnitt på 35 år och namngivet efter den 5 ha stora jordlotten. Vinet har en ungdomlig och lättsam röd fruktighet, lite åt det syltiga hållet men med fin örtig kryddighet och violpastill.
– Terre des Aînés 2014 (75927, 229: -) från 75åriga stockar över 10 ha och tre olika lotter. Årgången -14 är mycket drickbar nu och tillgänglig, inbjudande mörkfruktig doft av plommon och vinbär, lakrits och svartpeppar. Smaken är öppen och lång med mjuka lena sammetstanniner som tilltalar och bjuder in.
– Confidentiel 2014 (76205, 445: -) kommer från ett hörn (1 ha) av den 10 ha stora parcellen La Beaumette där Grenachestockarna är minst 85 år och som av en händelse upptäcktes ge en alldeles särskild karaktär till josen. Familjen har försökt analysera och förstå varför just detta hörn av vingården skiljer ut sig från det övriga men inte fått någon riktig förklaring. Vinet är mycket koncentrerat och komplext, aromatiskt och samtidigt finlemmat elegant. Karaktärsdragen känns igen från Terre des Aînès men med ett innerligare djup! Mycket bra!
Jag provar även ett par av familjen Saurels endruveviner som då måste klassas Côte du Rhône; Sérine (ett gammalt namn för Syrah) är på 100 % Syrah och Jardin Secret på 100 % Grenache. Syrahvinet är förbluffande kraftfullt och norraRhônelikt med sin lite rökiga svartpepparton och syra. ”Den hemliga trädgården” är elegantare och mjukare och är enligt Manon en storsäljare lokalt till helger som allahjärtans dag och liknande!
(Mintirius viner importeras av TM Kvalitetsviner)