Benjamin Gras är vinmakare på Domaine Santa Duc i Gigondas.
På min vårresa till södra Rhône möter jag denna fantastiskt trevliga vinproducent! Här ett porträtt.
Jag möter Benjamin Gras först över en lunch på Carré Gourmand inne i byn Gigondas tillsammans med Henri-Claude Amadieu. Henri-Claude har med sig sin Machotte rose´ och Les Pas de l Áigle 2006 till lunchen och Benjamin Gras bidrar med ett vitt fräscht vin, Les Grands Calcaires av i huvudsak Grenache blanc och Clairette. Det finns visserligen en del Ugni blanc också i vinet, vilket blir en lång rolig diskussion om hur det påverkar resultatet!!
Benjamin berättar att han nu är sjätte generationen som precis tagit över ansvaret för vinmakandet på Santa Duc, hans första skörd är 2017, vilket är mycket spännande naturligtvis, även om hans far Yves är synnerligen närvarande fortfarande. Yves Gras är en av de mer framstående vinmakarna i området och väl känd för sina viner i Sverige. Benjamin berättar om sina utbildningar till oenolog och bl.a WSET Diploma och hur resandet runt i vinvärlden gett värdefull grund för de viner han vill göra. Respekten för jorden och engagemanget för hållbar odling och framställning, både organisk och biodynamisk, är genomgående i samtalen, det är inget val menar han det är en nödvändighet och resultatet är dessutom slående bra.
Domaine Santa Duc ligger mitt på Gigondas Haute Garrigues platå med de anrika odlingarna runt gården. Totalt äger man drygt 20 hektar varav ca 12 i Gigondas och resten i Côtes du Rhône -Villages och Vin de Pays. Man har även köpt upp mark i Châteauneuf-du-Pape och gör fyra etiketter där, Habemum Papam, Les Saintes Vierges, La Crau Ouest och Le Pied du Band. De köper även upp druvor från kollegor och släktingar och producerar dessa, som Benjamin utrycker det, som nego-wines, etiketterade som Santa Duc, utan Domaine- beteckningen innan. Exempel är det i Sverige välkända Santa Duc Les Viellie Vignes Côte du Rhône.
Santa Duc les Vielles Vignes (73018, 119:-) Ett rödfruktigt rubust vin, delvis kryddigt med inslag av plommon och lavendel i doften. Ett bra exempel på att man kan göra bra vin i större kvantitet, på uppköpta druvor, om man behåller noggrannheten för råvaran och framställning.
Benjamin kör upp oss med bil till vingården Clos Derrière Vieille som ligger precis ovanför byn Gigondas bakom den gamla Hospicet på 350 möh,. 3,5 ha terrasserade sluttningar i nordvästligt läge omgärdat av skyddande skog ger unika förutsättningar för druvorna GSM och även en hänförande utsikt över nejderna! Vingården köptes av familjen Gras 1994 och har succesivt restaurerats och den kalkrika märgeljorden är nu biodynamiskt skött.
De första byggnaderna på gården upprättades 1874 och vid mitt besök står det helt splitternya vineriet i princip klart! Imponerade! Här görs samtliga viner förtaget framställer och Benjamin visar med stolthet runt i cave och källare, allt snyggt och modernt med stål- och cementtankar, Stockingerfoudres och stora terracottakrukor på 1800 liter som man sedan 2014 lagrar ca 20 % av den egna produktionen på.
Vi provar 2016:or från tank, ståendes mitt i vineriet, de ska buteljeras innan sommaren är det tänkt. 2016 beskrivs som en riktig bra årgång och vinerna har fin koncentration, friskhet och begynnande balans.
– Gigondas Aux Lieut-Dits,(2013, 74048, 229:-) Grenache 75 % och resten Mourvèdre, Cinsault och Syrah från minst fem olika vingårdslägen, 30 dagars skalkontakt och ca 20 månader på foudre och terracotta. Fin ung röd fruktighet av hallon, fräscht och mjukt avrundade tanniner, redan så njutbart!
– Gigondas Clos Derrière Vieille (2015, 95340, 299:-) i dominans, ca 80 % ger den friska runda fylligheten men även Mourvèdrens kryddighet finns där och syran från Syrah, höjden på vingården märks i fräschören och den rika fruktigheten men även lakrits- och chokladtoner skymtas, smaken är lång. Benjamin hämtar även ett prov av samma vin som ligger på terrakotta för att kunna belysa skillnaden, och visst, detta känns tydligt i en klarare frukt och rundhet! Fantastiskt bra!
– Gigondas Les Hautes Garrigues, från de 12 ha klassiska vingårdar runt gården på Garriguesplatån inköpt av kommunen på auktion 1852. Ca 60/40 Grenache och Mourvèdre, där den senares mulliga kryddighet slår emot näsan tillsammans med lakrits, viol, timjan och mörka körsbär. Redan så intensivt… och elegant, verkligen lysande!
I provningsrummet öppnas bland annat Aux Lieut-Dits -13 som har denna rena fina örtiga kryddighet från jordarna, och det fantastiska vinet Les Hautes Garrigues -12, som visar en rik komplexitet, elegans och balans mellan intensiv kryddighet, tät frukt, rundad syra och oceaner av sammetslena tanniner som ligger kvar i evighet. En klar favorit!
La Crau Ouest är ett vingårdsläge i den östra delen av Châteuneuf-du-Pape. 100 % Grenache (80 år) i nordlig exponering och på sandig jord ger en elegant och komplex smak med fin fräschör, inslag av hallon, blåbär, peppar, lakrits, mineral och örter men en lång, nyanserad eftersmak. Vinet jäser på rostfria ståltankar och lagras sedan på amforor.
(Domaine Santa Ducs viner importeras av Johan Lidby)