Jag fick möjligheten att studera ett egenvalt vinområde genom ett stipendium från Munskänkarna. Jag valde
Gigondas i södra Rhône
Vinerna från Gigondas har länge tilltalat mig, dess genuinitet och förmåga att kombinera intensitet med elegans! Man kan fråga sig när dessa förträffliga viner ska kliva fram ur skuggan av grannområdet Châteauneuf-du-Pape som de så ofta lite oförtjänt jämförs med? Gigondas visar mycket väl sin egen unika identitet och vad den kan åstadkomma med druvan Grenache! Området ger sinnebilden av vad terroir kan vara med sin mångfald av unika jordar, luftiga klimat och den traditionella vinframställningen som gör allt för att lyfta druva och växtplats, utan att skuggas av ek, som värnar hållbar odling och som levererar viner av hög kvalitet till ännu så länge, rimligt pris.
Gigondas ligger i hjärtat av södra Rhônedalen i ett bedövande vackert landskap nordost om Châteauneuf-du-Pape, omgärdat av områdena Vacqueyras och Beaumes-de-Venice mot söder och sydväst samt Rasteau och Cairanne i norr. Omgivningen är verkligen storslagen natur och en dagstur runt cru:erna och byarna Vacqueyras, Beaumes-de-Venice, Lafare, Suzette, Sablet och ljuvliga Séguret i en Route des Vins blir en upplevelse utöver det vanliga, eller att köra upp på ”roof of Provence” på Mont Ventoux, 2000 möh.
Det pittoreska området och byn Gigondas, en gång kallad Jocunditas som betyder ungefär ”Att ge glädje och njutning” på latin, blev min bas denna vecka, boendes på det lite extraordinära L´Oustalet mitt i byn som ägs av familjen Perrin. De har tre fina hotellrum, den trevliga vinbaren Nez i bottenplan och i samma kvarter en mycket omtalad finedining restaurang, som enligt många borde ha en Michelinstjärna! Den idylliska lilla byn Gigondas med runt 600 innevånare och sina vackra sandstenshus hänger på dalsidan och omringas av den vackra bergskedjan Dentelles de Montmirail.
Gigondas vinodlingar har sitt ursprung i den Gallo – Romerska tiden och fynd av Bacchushuvuden på egendomen Saint Cosmé tyder på att vin framställdes redan vid denna tid. Den medeltida prinsen av Orange ägde under en lång tid stora områden och det är hans jakthorn som pryder flaskornas bröstemblem. Historiskt så odlades i huvudsak olivträd i området, men en svår frost 1956 innebar att många olivträd dog i kylan och detta bidrog till att produktionen av vin fick en renässans och att odlingar ställdes om.
Klimat och geologi
Den vackra bergskedjan Dentelles de Montmirail ger ett särskilt skydd och mikroklimat samt har en unik geologi som ger vinerna dess speciella terroir. Klimatet påverkas stark av Mistralen, den kraftiga vind som börjar i alperna och accelererar på sin väg söderut mot Medelhavet. Mistralen, altituden, den varma solen och de varierande jordarna är viktiga komponenter för kvaliteten på vinerna men också det som utmanar i framställningen av vinet.
Inget franskt vindistrikt har sådan stor geologisk mångfald sägs det. Det beskrivs som en geologisk komplex mosaik av jordar som bildats för över 200 miljoner år sedan. De är i huvudsak fyra typer av jordmåner som skapar de olika förutsättningarna och den unika terroiren i hela appellationen; den massiva kalkstenen, den kalkhaltiga och mer sandiga jorden, den kolluviala eroderade jorden och det för Gigondas så speciella rödaktiga stentäckta leran. På ca 3-400 meters höjd, upp mot bergssidorna av Dentelles de Montmirail är jorden mer av massiv kalk men variationen är stor och jordmånen komplex. Vid besöket hos Pierre Amadieu blev det extra tydligt hur de fyra olika jordarna sätter olika prägel på vinets karaktär, där den mer satta kalkhaltiga leran ger tuffare tanniner och stamhet medan den mer porösa jorden ger mer lätta och silkiga tanniner. För varje vingårdsbesök jag gjorde förstod jag verkligen och bokstavligen innebörden och betydelsen av vad alla de förutsättningar som omfattar terroir, ger till slutprodukten.
Att respektera naturen och jordarna är något som starkt tillhör traditionen och diskussionen om hållbar odling är mycket påtaglig i alla samtal med vinmakarna, ett förhållningssätt mer än ett val. Ekologisk odling känns självklart i området, med en strävan mot biodynamisk i många fall.
På den lägre platån i Gigondas finns även den i medelhavsområdet speciella vegetationstypen Garrigues som också är avgörande för vinernas typiskhet och arom. Garrigues kan sammanfattas som en sydfransk växtlighet som bl.a. består av kryddor som timjan, salvia och rosmarin men även buskig stenek, buxbom och aleppotall. Garrigues ger vinet karaktäristisk örtig kryddighet men även nyanser som viol och lakrits.
Vinstil och vinifiering
Man kan säga att de unika förutsättningarna för kvalitetsvin i Gigondas skapas av kombinationen av druvor, där Grenache är viktigast, gamla vinstockar som ger koncentration, det gynnsamma medelhavsklimatet, de olika typerna av jordmån med hög grad av kalk och Garrigues, den relativa höjden över havet på odlingarna och den ständigt fläktande Mistralen. De röda vinerna härifrån är inte lika kraftfulla som de från norra Rhônedalen, men har en lättar karaktäristisk kryddig stil med en burgundisk finess. Vinstilen som eftersträvas är generös men elegant och välbalanserad med intensitet i frukten ofta med toner av blåbär, plommon och hallon men också viol och kakao, örtig kryddighet (lagerblad, timjan och lavendel) sammetslena tanniner och därtill ofta diskreta ektoner.
Terroiren, i kombination med den traditionella vinmakningen, ger Gigondas viner sin unika karaktär. Det senare innebär skörd för hand, noggrann selektering och devis avstjälkning beroende på Grenachedruvans mognad, vid högre grad av mognad lämnas mer av stjälkarna kvar. Försiktig krossning, alkoholjäsning med naturlig jäst och lång maceration i uppåt 30-40 dagar. Musten vilar på sin fällning, fine lees i större ekfat, foudres (4000 liter) men även i demi-muids (5-600 liter) samt på stål- eller framförallt cementtankar i upp emot 12-24 månader, eller som de uttryckte själva, över två vintrar. På några ställen syntes amforor i terrakotta som ett alternativ i lagring men traditionellt användes ändå de stora gamla ekfaten, foudres, för att lagra vinerna.
Appellationer i södra Rhône
Södra Rhône sträcker sig från Montélimar hela vägen ner mot medelhavsområdet. Gigondas ligger i departementet Vaucluse i regionen Provence-Alpes-Côtes p´Azur. I södra Rhône finns fyra nivåer av klassificering där Côtes-du-Rhône AOP, som gäller från hela Rhônedalen, är den övergripande appellationen med lägst ställda krav för rött, vitt och rosé. Knappa hundratalet kommuner i den södra delen har rätt till appellationen Côtes-du-Rhône-Villages AOP och 17 kommuner får dessutom sätta ut namnet på etiketten exempelvis Plan de Dieu, Puymeras, Sablet, Séguret, Valréas och Roaix för att nämna några. Den högsta klassificeringen är Cru-viner där enbart appellationens bynamn anges på etiketten. I södra Rhône är det Châteauneuf-du-Pape AOP, Gigondas AOP, Vacqueyras AOP, Rasteau AOP, Vinsobres AOP , Lirac AOP, Tavel AOP (rosé), Beaume de Venice AOP och i från 2016 även Cairanne AOP.
Gigondas AOP
Gigondas avancerade från Village till Cru 1971. Appellationen är till storleken ca 1195 hektar och har en årlig produktion på dryga 5 miljoner flaskor. Det finns cirka 80 vinproducenter i Gigondas. Det maximala tillåtna skördeuttaget är 36 hektoliter per hektar vilket är bland det lägsta i Frankrike. 99 % av vinet inom appellationen är rött och 1 % rosé. Det vita vinet som görs klassificeras som Côte du Rhône.
Druvorna är framförallt Grenache följt av Syrah, Mourvèdre och delvis även Cinsault, med Grenache som den absolut viktigaste druvan. Grenache är här vad Pinot noir är för Bourgogne! Vinerna behöver ha upp till 80 procent av Grenache, kompletterat med minst 15 procent av Syrah och/eller Mourvèdre som i sin tur kan kompletteras med alla andra druvor som är tillåtna för Côtes du Rhône, men det är inte så vanligt använda. Det vanliga är att man gör sina egna GSM cuvéer. Samma druvor används för produktionen av rosé. Vissa producenter gör faktiskt rena Grenacheviner, så reglerna ”tolkas” lokalt kan man säga.
Grenache ger i Gigondas och dess närliggande områden en härlig rundör och generositet till vinet och plockar upp bl.a. mineralitet från den komplexa terroiren. Den soldyrkande Mourvèdre är en druva som bidrar med kryddighet och mörka bär vilket har stor betydelse för Gigondas viner, exempelvis pratar Benjamin Gras vid Santa Duc varmt om druvan och vill utöka arealen den odlas på bekostnad av Syrah. Syrahdruvan ger i södra Rhône en helt annan fräschare och aromatisk karaktär än i norra delen där den blir mer köttig. Syrah planteras på de mer svalare områdena i Gigondas, upp på bergsluttningarna för att få friskheten och syran. Tillsammans bildar dessa tre druvor en fin bukett som kompletterar varandra till en bättre helhet än var för sig, och man kan undra när Grenache ska kliva fram i rampljuset och bli nästa trenddruva!
För de vita vinerna är det framförallt den lokala och unika druvan Clairette som används och som odlarna i Gigondas nu försöker få upphöjd att ingå i appellationen, men även druvorna Viognier, Bourboulenc, Grenache blanc, Marsanne, Rousanne och Picuepol förekommer. Vinerna av Clairette som jag provade, var rika och generösa av lysande kvalitet ,så det är synd att de behöver klassas som en generisk Côte du Rhône. Amadieu gör för övrigt en strålade 100procentig Clairette från gamla stockar på hög höjd i Romane.
Årgångar
2016 beskrivs av de vinmakare jag möter som ett bra år med finfina sommarmånader som gav rika, täta viner med bra koncentration för alla druvsorter. Syrah och Grenache av toppkvalitet samt Mourvèdre och Carignan av god kvalitet.
2015 hade en lång period med varmt och soligt väder, över 30-35 gr, skörden gav fin kvalité med vinerna av yppig frukt och fin fräschör som man inte alltid lyckas med varma årgångar.
2014 hade en sval och regnig sommar men fördröjd mognad och sen skörd, vinerna blev mjuka med lägre alkohol.
2013 var ojämn, relativt liten skörd och ganska stor variation mellan producenter.
2012 når man god och jämn mognad och de -12:or jag provade nu hade fin mörk frukt och bra drickbarhet!
2011 var ojämnt och delvis problematiskt år, gav rätt mjuka och snabbmognande viner. 2010 hade exceptionellt goda förutsättningar och får anses som ett kanonår!
Producenterna
Inom appellationen Gigondas finns ett 80tal producenter fint återgivna på www.gigondas-vin.com/en/home/
Henri-Claude Amadieu från producenten Pierre Amadieu var min värd vid besöket i Gigondas och han är sannerligen en god ambassadör för sin region, vinerna och sina kollegor vinmakare. Mån om att visa upp vad appellationen förmår och presentera olika vinmakare och producenter utan egenintresse, tvärtom beskriver han relationerna som en enda stor familj som hjälps åt i det mesta. Med Munskänkarna som introduktion får jag det bästa tänkbara mottagande och träffar under min vecka sju vinmakare i området. Det var Henri-Claude Amadieu hos Pierre Amadieu, Benjamin Gras vid Domaine Santa Duc, Julien Brechet vid Domaine des Bosquets, Justine Saurel vid Montirius, Christian-Yves Carré de Lusancay vid Domaine Saint Gayan och Mathieu Boutière vid Domaine du Pesquier samt även Thibaut Chamfort vid Domaine Verquière i grannbyn Sablet.
Förutom de producenter jag besökte och som till stor del finns representerade på den svenska marknaden behöver några till även nämnas som betydande.
Château de Saint Cosme och Louis Barruol är en av de äldsta och mest framstående egendomarna i området, lite av en superstar vilket innebär att besök är svårare. Deras ikonviner Hominis Fides, Le Poste och Le Claux framställs i liten skala, är hett eftertraktade och högt värderade, Hominis Fides -07 fick exempelvis 100p av Parker.
Les Palliéres med sina fina vingårdslägen Terrasse du Diables och Les Racines men även anrika Domaine Raspail-Ay samt Domaine Brusset, Domaine du Grand Montmirail, Domaine Cayran och även pionjärfirman Gabriel Meffre bara för att nämna några. Vinet Domaine de Clos des Tourelle av familjen Perrin (Chateau de Beaucastel) är även värt att nämna. Det kommer från vingårdslägen precis invid byn och som jag provade på det utmärkta Cave des Vigerons de Gigondas, ett vinotek som generöst bjuder på smakprov från hela appellationens producenter. Det ligger mitt på torget i byn Gigondas och väl värt ett besök.