Vinspalten i Roslagen Runt i mars 2019
Den sydafrikanska vinrevolutionen
Sydafrika som vinland är både anrikt och ungt, det beror på hur man ser det. Vinrankan hittade till Kapudden via 1600-talets kolonialister som behövde bunkra på väg mot Orienten, men riktigt kvalitetsvin i dagens bemärkelse började visa sig först några år efter apartheids fall i mitten på 1990talet. Till en början dominerade större kooperativ som KWV och med kvantitet mer i fokus än ursprung och kvalitet, mycket av druvorna gick till exempelvis destillation. För ett tiotal år sen drack vi i Sverige en hel del sydafrikanskt vin som då var betydligt mer sötfruktiga än idag och med den ökade svenska sockermedvetandet tappade dessa viner sin marknad här. Den trenden är på väg att vända med en annan mer medveten vinstil på ingående, och det vi ser hända i vinlandet Sydafrika kan benämnas som en revolution!
The Old Vine Projekt
Förutom reformer som t.ex Fair Trade och miljömässigt hållbara utvecklingsprojekt riktas nu fokus på äldre vingårdslägen, gamla stockar och hantverket! En utvecklig som till synes sker parallellt med den sociala och samhälleliga utvecklingen, då de olika utvecklingsprojekten månar såväl vingårdsarbetarnas som vinnäringens bästa. Ett exempel är The Old Vine Project som värnar de gamla unika vingårdslägen som finns och ser till att gamla stockar inte rycks upp till förmån för unga högproducerande vinstockar. I dagsläget finns ett par tusen vinodlare anslutna med registrerade attraktiva vingårdar. Det speciella i projektet är att du inte behöver äga marken utan du kan helt enkelt hyra din vingård och även möjligheterna att producera ditt vin. Detta har inneburit en boom bland unga vinmakande entusiaster som går under benämningen Young guns, eller unga förmågor!
The Swartland revolution
En av de första av dessa unga förmågor var Eben Sadie som började sin karriär på Spice Route hos Charles Back (!) men startade efter tre år The Sadie Family. Eben är idag en av Sydafrikas främsta vinproducenter med världsanseende och han satte det hypade området Swartland på kartan. Han följdes av ett gäng (då) unga och framsynta vinvisionärer i Swartland; Adi Badenhorst, Callie Louw vid Porseleinberg, Craig Hawkins vid Lammershoek och Chris och Andrea Mullineux. De bildade gruppen The Swartland revolution. Denna företeelse har utvecklats ytterligare på senare tid via The Zoo Biscuits, ett tjugotal easy-living-tänkande producenter som delar sin passion för unik vinmakning med surfing! ”Revolutionen” som betytt mycket för kvalitetsutvecklingen av områdets viner har även organiserats i ett Swartland Independent Producers (SIP), en förening med en inbördes certifiering av bl.a. naturlig vinifiering och låg ekpåverkan. Vinstilen är lättsam, finessrik och elegant med tydligt fokus på druvans karaktär.
Druvor och vinstilar
Denna utveckling har inneburit att äldre druvsorter återtagit mark såsom grenache, chenin blanc, cincault, carignan, tinta barocca och muscat med flera sydfranskt klingande druvnamn. Intresset för de klassiska franska druvorna som cabernet sauvignon och chardonnay finns ju naturligtvis kvar, likväl som att syrah står högt i kurs och att sauvignan blancvinerna visar toppklass. Även den inhemska druvkorsningen pinotage får nytändning i skenet av en mer modern och elegantare vinmakning. Det finns säkert de av er som minns den tidigare tydliga rökigheten (bränt däck) i sydafrikanska viner, den tror sig komma från det besvärliga bladrullsviruset som nu bekämpas med systematiska åtgärder. De viner vi nu möter i revolutionens kölvatten är lättare och fruktiga utan tyngd av fatlagring. Just druvan chenin blanc, som lokalt även kallas steen har fått lite av en ikonstatus i och med de gamla vingårdarna. Dessa chenin blancviner är många gånger helt underbara med alla klassiska förtecken, som exempelvis i den aromatiska doften av våta lovikavantar!
Vinområden och producenter
Tidigare pratades det mest om de fylliga och runda vinerna från Stellenbosch, Paarl och Franschhoek med omnejd. Idag är det svala områden som t.ex Hemel-en-Aarde i Walker Bay eller Elgin i Overberg som diskuteras för att inte tala om det hippa området Swartland som för övrigt fått sitt namn efter en lokal buske som blir svart efter regn. De välkända firmorna i b.la Stellenbosch levererar naturligtvis fortfarande kvalitet, ingen tvekan om saken, såsom härliga Rust en Vrede, Stellenzicht eller Waterford estate bara för att nämna några.
I de ”revolutionära områdena” finns viner väl värda en beställning från vårt Bolag även om de ibland tenderar att bli lite dyra vilket ofta är kombinerat med begränsad upplaga. Producenter som David & Nadia, Bradenhorst, Mollineux, Rall Wines, Porseleinberg, Boekenhoutskloof, Allesverloren och Sadie Family är alla värda att utforska. Många viner bär namn på afrikaans vilket bidrar till det inhemska. Vinerna från David & Nadia kostar visserligen en del men är utsökta och genuina, framförallt de vita, men även det sköna vinet Silverboom är värt ett köp och the Chocolate Block är lita gott som det låter! Prova er fram!
Viner i urval från i huvudsak Swartland
Röda
Porcupine Ridge syrah (22996) 99:-
Silverboom, shiraz merlot (74285) 99:-
Allesverloren Touriga Nacional (2005) 135:-
The Chocolate Block, syrah, mfl. (2086) 249:-
Rall Cinsault (95724) 279:-
David & Nadia Elpidios (79032) 339:-
Vita
Allesverloren chenin blanc (75986) 99:-
Porcupine Ridge chenin blanc (72265) 99:-
Secateurs chenin blanc (70933) 149:-
Dewaldt Heyns Chenin blanc (74750) 189:-
David & Nadia Chenin blanc (79160) 339:-
David & Nadia Aristargos (78224) 339:-
