Sveriges bästa krog just nu!!
Det är verkligen en helhetsupplevelse att besöka restaurang Frantzén, inte bara stor matkonst, det är en resa genom en välsmakande varmt välkomnande atmosfär från sekund ett då du förväntansfullt ringer på dörren och kliver in i hallen på bottenplan.
Björn Frantzén. Började sin krogbana på Edsbacka krog och startade 2008 Frantzén/ Lindeberg i Gamla stan. De fick sina två första stjärnor 2010, men duon bröt med varandra och Björn hittar nya lokaler 2017 på Klara Norra Kyrkogata 26, lokaler som restaureras för 75 miljoner. 2018 blev Frantzén de första svenska restaurang som tilldelades tre Michelinstjärnor. ***!
Redo tar vi hissen upp till vardagsrummet där vi tas om hand av källarmästare och service, vi placeras framför en öppen spis och serveras ett glas champagne, Legras-Haas blanc de blanc 2011. Dryckeslistor presenteras och vi guidas även igenom alla minutiöst utvalda råvaror vi ska möta under kvällen, allt snyggt upplagt “i en låda”, det skapar verkligen förväntan.
Små amuse bouche serveras under genomgången, verkliga aptitretare, och stämningen är mycket familjär! Efter någon halvtimme tar vi hissen ner till restaurangen, vi tas om hand och visas runt i vinkällare och arbetskök, hälsar på några av de 28 kockar som arbetar ikväll. Jag räknar till ungefär 25 gäster under kvällen som kommer in i matsalen successivt.
Matsalen är formad runt det centrala köket där den slutliga tillredningen sker, en del rätter lagas över öppen eld. Alla kockar rör sig i rutinerade mönster, som en väl inövad dans, alla moment metodiskt genomförda. Vi placeras runt den U-formade bardisken med god utblick över skådespelet! Rummet är fyllt av dofter. Varje rätt bärs fram och prepareras framför oss, pincett-perfektionistiskt genomfört, vin hälls och berättas om. Vi åker med!
Vi lämnar smak -omtumlade matsalen och far upp till vardagsrummet igen! En helt galen sötsaksvagn dras fram och vi kan inte motstå…. och som grädde på moset kommer en Sauternes in, bara så där!!!