10 minuters bilresa från Fessina ligger byn Solicchiata och välkända vineriet Pietradolce. Det pampiga vineriet är iögonfallande där det ligger upp mot Etnas brant, stora glaspartier och kantiga former i grå betong. Det osar modernt! Michele Faro grundade Pietradolce 2005 och vingårdarna på 11 ha består av åldrade nerello mascalese och carricantestockar, vissa pre-phylloxera och uppemot 120 år gamla inom Contradas Rampante och Zottorinoto mellan 600 och 900 möh.
Michele Faro som var en av de första att tro på Etnas potential för kvalitetsvin och familjen Faro driver även en stor plantskola för exotiska växter i byn Riposto norr om Catania där också familjens lyxiga hotell Donna Carmela ligger. Micheles filosofi är att bevara de gamla vinmakartraditionerna och samtidigt använda modern teknologi. Tillsammans med Giuseppe Parlavecchio gör de enastående viner på de båda druvorna och de har nått stort erkännande i vinvälden och i vinpressen, Stephen Brooks har ex. två av Pietradolces viner, Archineri bianco och Barbagalli rosso, på sin top20lista över Etnas bästa viner.
Väl inne i anläggningen möts vi av Alessandra Pagliaro som visar runt i en bländande blandning av konstmuseum och vineri, allt designat och stilrent, imponerande konstinstallationer samsas med rader av ståltankar och fat. Till och med ett bibliotek för vin inrett i ljust träslag och bord utformade som druvklasar. Även deras etiketter är symboliskt framtagna med en ”woman-vulcano” i olika färger för Archinerivinerna som gestaltar kraften från Etnas terroir. Instegsvinets etikett med ilsket intensiva streck symboliserar vulkanens utbrott. Alessandra berättar även om ett nyare projekt som ger det vita vinet Sant´Andera från en lott gamla albarello pre-phylloxera carricante på västra sidan Etna. Av Sant´Andrea har de bara gjort två årgångar ännu.
Pietradolces viner är både moderna, kraftfulla och karaktärsfulla. Instegsvinet Pietradolce finns i både bianco, rosato och rosso, följt av det aristokratiska flaggskeppet Archineri rosso och bianco. Vidare gör de Contradavinerna Rampante och Santo Spirito samt det eftertraktade Barbagalli som betraktas som ett av Etnas bästa viner, de två senare gick dock inte att prova på plats.
Vinerna
Pietradolce Etna Bianco 2017
Helt och hållet på yngre rankor av carricante från byn Solicchiata på Etnas norra sida uppemot 600 möh som ger fräschör och lätthet till vinet samt mineral, päronsplit och gelégodis men också den typiska lilla sältan i eftersmak. Vinifierad helt på ståltank.
Pietradolce Etna Rosato 2017
På nerello mascalese till 100 % från samma by som det vita men på något lägre höjd. Vinet har en vacker lökskalsfärg och härlig hallondoft som också slår igenom på smaken, förvånansvärt fylligt med en pigg fruktsyra, en riktigt bra matrosé.
Pietradolce Etna Rosso 2017
Nerello mascalese till 100 % även här. Det röda vinet har samma härkomst som det vita och rosévinet men medans dessa viner är viniferade på ståltankar så är har rosson vilat på stora Tonneauxfat som ger lite extra struktur och mognad. Vinet är ljust, elegant med pigg syra, medelfylligt med varma röda bärtoner av lingon, vinbär och körsbär.
Pietradolce Archineri Bianco 2018
Pietradolces vita toppvin, 100 % carricante från 100–120 år gamla stockar på Etnas östra sluttningar, pre-phylloxera på 850 meters höjd, ger ett koncentrerat, generöst och aromatiskt vin men tropiska fruktaromer, melon, mogna gula äpplen, komplexitet och citursfiness till det mineraltäta och lite salta långa avslutet. Vinifiering och lagning på ståltank. Ett strålande utmärkt vin, även uppmärksammat av vinpressen!
Pietradolce Archineri Rosso 2016
Ett vin som kommer från ett speciellt vingårdsläge nära byn Solicchiata på Etnas norra sida. Här är nerello mascaleserankorna mellan 80 och 90 år gamla inom Contradas Rampante och Zottorinoto på 600–900 möh. 14 månader på lättrostade stora franska ekfat. Vinet har fin rubinröd färg, komplexa aromer av mörka bär, plommon, viol, torkade örter och rosenblad, eleganta tanniner som balanseras av frukt och syra, fin både bredd och längd.
Contrada Rampante 2016
Detta vin är Archineris broder då det vuxit sida vid sida, bara meter från varandra men som visar hur olika syskon kan vara. Ett enskilt läge på 1 ha som vinifierats separat sen 2014. Nerello mascalese även här så klart, men om Archinerin är åt det elegantare hållet finns ett djup och en täthet i Rampantevinet som imponerar. Vinet lagras 14 månader på lätt rostade 500-700 liters ekfat där även malolaktisk jäsning sker. Läder och chokladaromer samsas med de mörka bären och plommon uppbackat av täta tanniner, fin balans och harmoni och pepprigt slut. Ett av de kraftfullaste röda viner jag provade på Etna.