Producenten Alta Alella är ett intressant familjeprojekt som tillverkar riktigt bra viner bara ett längre stenkast från Barcelona, ja bara ett par kilometer från Medelhavet i reservatet Marina Natural Park i Serralada mellan städerna Alella och Tiana i Katalonien. Faktiskt den närmsta vinproducenten från Barcelona, 15 km norr om. Roligt också att det finns både rött, vitt och cava från Alta Alella tillgängligt i Sverige, DO Alella och DO Cava. Det som gör Alta Alella intressant i mina ögon är de coola kvalitativa cavorna och det “radikala” tänkandet om naturlig vinframställning, taget hela vägen vid Cellar de les Aus (Fågelvingården), designad av Alfons Soldevila, en byggnad väl integrerad i omgivningen och gjort av återvunnet material.
Det hela startade med att Josep Maria Pujol-Busquets och hans hustru Cristina Guillén för 20 år sedan köpte egendomen Can Genis och byggde upp Alta Alella Mirgin där tillsammans. Anläggningen ligger naturskönt på en kulle, är toppmodernt för både storproduktion och mindre kvalitetsurval. Ambitionen är hög och intentionerna naturligt hållbara och det är döttrarna Mireia och Georgina som är nästa medvetna generation på Alta Alella. Mireia är vinmakaren. På hemsidan beskriver de sig som avantgardistiska personer, det vill säga, de som för sin tid är experimentella, nyskapande eller innovativa. Respekten för natur och jord är påtaglig i det dom gör, hängivna. Alta Alellas viner är prisbelönta och hittas på många finedining restauranger.
Det kustnära läge för Alta Alella Mirgin ger ett jämt maritimt klimat och vingårdarna ligger på sluttningar runt egendomen 100 – 250 möh, alla ekologiskt skötta. Jordmånen är den sk sauló (grus) som innebär en sur väldränerad, sandblandad vit granitjord med låg andel kalksten och organiskat material, den är avgörande för Alta Alellas karaktär. I serien Soil wines hittar vi deras mer prestigfulla labels på lite högre höjd och i serien Sea wines de friska och lättare sorterna.
Projektet Cellar De Les Aus – The Bird winery – är familjens kommitment till det naturliga, deras övertygelse om att framställa naturliga viner och cavor av kvalitet med låg påverkan och tillsatser. Anläggningen ligger inne i naturparken Serralada Marina och de åtta olika vinerna de gör här är uppkallade efter de fåglar som sjunger inne i parken.
Alta Alellas cavor är något särskilt! Den dryga hektaren stora vingården Vallcirera har den exlusiva Cava de Paraje klassifiseringen som bara ett tiotal vingårdslägen i DO cava innehar. Buteljerade i strutformad flaska utan axlar ger attityd. Vingården 90 möh är planerad 1992 med ca 80 % Chardonnay och resten Pansa blanca (Xarel.lo). De gör två varianter; Exeo på 60 Pb och 40 Ch vinifierad i ekfat, zero dosage och 36 mån på fällningen, görs bara expeåtionella år. Den andre parajen är Opus – på 60 Ch och 40 Pb vinifierade var för sig, chardon i fransk ek och Pansa blancan i stål, zero dosage och 36 mån på fällning. Ytterligare en raritet finns (som förmodligen skulle klassas Paraje?) i Exeo Evolució 2008, 60 Pb och 40 Ch lagrade på fransk ek i 2-3 år, på fällning 10 år och degorgeras på kundens begäran.
Övriga cavor håller prestigenivå även de, som deras årgångsbetecknade Gran reservalagrade Laietà i internationell stil, eller Mirgin Brut nature-serien med ekologiska druvor, finns i reserva- och gran reserva-lagring och i rosé, likväl som Laietán finns i rosé. Samtliga med zero dosage. och roséerna gjorda på Materó (Monastrell).
Jag provar några av Alta Alellas viner tillgängliga i Sverige.
AA Alta Alella Mirgin Laietà Gran Reserva Brut Nature 2015 (279:-). En långlagrad cava av ekologiskt odlade Panca Blanca (Xarel-lo), Macabeu, Chardonnay och Pinot Noir, vinifierade var för sig och lagrade 30 månader på fällningen, zero dosage ger knastertorr finish och lätthet, finstämd mouss med minimala bubblor, mognadstoner med gula äpplen och aningen rökighet, viss brödig längd. Riktigt fräscht och gott! Den axellösa flaskan är cool och speciellt, innehållet långt ifrån axellöst!
AA PA – Pansa Blanca 2018 (139:-) på hundra procent av druvan som också kallas Xarel.lo, vuxna på 150-300 m höjd, ekologiska och vinifierade under låg temperatur i ståltank. Ljusgul färg med grönstock, floral och lite aromatisk doft av gråpäron, frisk syra med bett och en viss längd i den friska smaken av äpple och grillad lite “söt” citron. Bra vin för pengen, från Sea wineserien.
AA Parvus Syrah 2016 (199:-). Även denna från Sea wineserien, Parvus finns i olika varianter, denna syrah från terasser på 150-300 möh, avstjälkade och macererade i 20 dagar med överpumning 2 ggr/dag, sen 12 mån på fransk ek. Fantastisk fräschör i den blå doften, viol och kryddighet för tankar till södra Rhône, öppen ren fruktighet utan att slå över mot syltigt, inte alls, utan fin stram elegans, plommon och vinbär inbäddade i fat, lite rökig syrahton, silkiga tanniner. Verkligen bra.
AA Merla 2018 (259:-) från Cellar de les Aus, “Fåglarnas vineri” med helt naturlig framställning, där åtta viner framställs uppkallade efter fåglar i parken. Denna Merla (Koltrast) på 100 % Mataró (Monastrell, Mourvèdre) från vingård helt utan behandling, vinifiering helt utan tillsats av svavel, 20 dagars mac-/fermentation i 25 gr, 3 mån på stora 250 liters träfat innan buteljering, 1g/l restsocker. 2018 var ett varierat väderår med regnig vår och sensommar, hett i juli och fint i skördetid vilket gav röda viner med något lägre tanninstruktur. Merla; rubinröd vacker färg och klockren intensiv bärfrukt i doften, fräschör i syrlig fin josig körsbärs- och blåbärssmak, även (salt) lakrits med mjuka fina tanniner. Elegant och intressant naturvin!