Vid Cellar Joan Simó i det lilla samhället Porrera i Priorat togs beslutet om omställning och restaurering i mitten på 90talet av ägaren Gerard Batllevell Simó. Första årgång kom 1999 med hjälp av sin far och farbror, vinmakare Josep Angel Mestres och nära vinodlarvännen Toni Pena Lupión. Det blev omedelbar succé för gårdens viner med höga poäng i Wine Spectator och stor efterfrågan som följd, framför allt till Staterna och Schweiz.
Les Eres var vinet som höjdes till skyarna inledningsvis, gjort på de gamla Carinyena och Garnatxastockarna i Bellmunt. Årgång 2010 av Les Eres vann Decanters provning av 100 olika Prioratviner. 2001 och 2002 nyplanerades den högre platån La Garranxa ovanför Porrera och andravinet Les Sentius kom till. Sedan 2006 gör de även en exklusiv single vineyard från en liten lott på 1,6 ha med 1000 riktigt gamla stockar, Les Eres Especial dels Carners. De tre vinerna ska reflektera sin särskilda och unika växtplats, säger Gerard över en online-provning där hans viner provas mot kollegan Jordi Castellet.
Priorats geologiska förutsättningar ger verkligen utmaningar och variation, landskapet ofta mycket brant och oländigt. I huvudsak finns tre jordmåner där llicorellan är mest unik. Joan Simós vingårdar ligger spridda över två zoner, de höglänta och svalare runt Porrera och La Garranxa och de lägre varmare i Bellmunt.
Vingården Les Eres ligger i terasser ovanför byn Porrera, 3 ha, 8000 stockar av 90 årig Carinyena och Garnatxa. 5 km ovanför Les Eres ligger La Garrenxa som har några gamla stockar men ca 15000 nya stockar (2001). El Mollo är högsta punkten i vingården. Vingården Tros Nou liggen nära byn Bellmunt på den flackare delen, ca 3800 gamla 80+åriga stockar. I skogen ovanför Bellmunt, omgiven av olivträd ligger den lilla lotten Els Carners på 1,6 ha av 100åriga stockar av Carinyena och Garnaxta som ger det exklusiva Especialvinet.
Vinerna
Les Eres Vinyes Velles 2014. (429:-) ca70 % Carinyena och 20 % Garnatxa Peluda samt en del Cabernet Sauvignon, lagrat 18 månader på fransk ek. Tillverkas i 5000 flaskor. Fyllig och kraftfull doft av mörka bär som blåbär, skog och mull, kaffe och salmiak, intensiv smak med bett och fyllig längd, hög syra och mogen fruktsötma i tuffa tanniner. Ett vin med både tryfflerad elegans och imponerande tyngd, ett vin med alla förutsättningar att lagras med behag, men som även fullkomligt överväldigar just nu!
Les Eres Especial Dels Carners 2014 (669:-). Det magiska vinet från en enskild vingård som endast görs i 3-600 flaskor per år, detta år 2014 blev det hela 588 högt eftertraktade flaskor! 2006 var förts årgången. Anrika hundraåriga stockar ger djup och vördnad. 75 % Garnatxa och 25% Carinyena, hetta från 15 % alkohol. Ett “Vino de Guarda” – ett vin att åldra – och öppna vid särskilda tillfällen. Doften är massiv och mörk med plommon och viol, intensiv örtighet med avslutande mocca och choklad, smaken lika överväldigande som total, pigg syra mot den varma alkoholen med en komplex karaktär, rökig underton och balanserad tanninstruktur som vittnar om lagringspotential. Ett underbart vin med alla förtecken att önska sig, toppkvalitet och hög unik faktor.
Les Sentius 2010. (229:- i årgång 2016) Andravinet! “Frimärksvinet” som ger så mycket för sin ringa penning, här samsas Garnatxa (i dominans) med Syrah för fruktighet och Cabernet sauvignon som ger struktur. Den höga höjden på vingården, 700 möh ger frächör och medelfyllig elegans, de yngre stockarna lättare framtoning, en ljuvlig doft av sötlakrits och röd frukt, smak av mörka syrliga körsbär, lite eldigt av den 15procentiga alkoholen. Förföriskt gott!