I coronatider omprövas våra sätt att mötas och det gäller även vinprovandet. Onlineprovningar är ett lyckat digitalt format som ger närkontakt med vinproducenter och är säkerligen ett fenomen som kommer stanna, post-corona. Jag mötte Theresa Breuer från Rüdesheim i Tyskland i en liveprovning och smakade samtidigt fyra av gårdens viner.
Weingut Georg Breuer har tillhört familjen Breuer sedan början av förra seklet. Georgs söner Heinrich och Bernhard Breuer utvecklade vingårdsarealen till de nuvarande 34 hektaren i de bästa ”spitzengewächse” eller Cru-lägen i Rüdesheim och Rauenthal. Bernhards dotter Theresa driver idag gården och tillverkar hantverksviner av hög kvalitet tillsammans med välkända Hermann Schmoranz och svenske (!) vinmakaren Markus Lundén.
Vi befinner oss i vindistriktet Rheingau, den tyska vinvärldens gräddhylla vars branta sydsluttningar ner mot floden Rhen ger fina förutsättningar för områdets gröna huvuddruva riesling. Rhenfloden går här i öst-västlig riktning. Den pittoreska staden Rüdesheim är centrum och runtom ligger de branta och högt rankade vingårdarna Berg Schlossberg, Berg Rottland och Berg Roseneck, där Breuers har vingårdsareal i samtliga. I Rauenthal en bit därifrån är Breuer ensam ägare till vingården Nonnenberg.
Theresa Breuer berättar med inlevelse via Zooms något platta rumslighet om de olika branternas utgångspunkter. Hur de för hand vårdar varje vinstock och tajmar skörden för de olika lägena med druvor i exakt mognad. Jordmånen varierar och Theresa visar pedagogiskt olika stenar i bild. Den ljusa kritan, gråa skiffern och bruna järnrika leran som på olika sätt präglar växtplatser. Druvorna från dessa soliga branter blir gyllene och aromatiska beskriver hon. Breuer äger även vingårdar i de mer flacka dalsänkorna och här hämtas bland annat frukten till standardvinet Sauvage.
Vi provar inledningsvis Georg Breuer Spätburgunder (Pinot noir) Rosé 2019 (95719) 129: –, ett vackert lökskalsfärgat rosévin med druvor från vingårdar i Rüdesheim, Rauenthal och Lorch. Egentligen framställd som en blanc de noir beskriver Theresa med mild pressning av druvorna till en klar must som färgas rosa av rödvin. Fin smultrondoft, strukturerad koncentration och liten bitter grapefruktsmak, definitivt en bra matrosé som även kan vinna på lagring enligt Theresa.
Det andra glaset innehåller företagets standardvin GB Riesling Sauvage 2019 (5810) 129: –. Stram, krispig limefräschör med finstämda aromer av melon och gröna äpplen. Druvor från flera av de flackare vingårdslägena (bild 4) vinifierade var för sig i ståltank som blandas till standardvinet efter 6–7 månader. Theresa menar att just konsten att gör en bra blend av druvor från olika lägen är företagets styrka.
Det tredje provningsvinet är GB Terra Montosa Riesling 2018 (5818) 229: – som kan ses som Breuers andravin efter deras ”spitzengewächse”, med druvor från de näst bästa lägena därifrån. Doft och smakbild står ut vid sidan om Sauvage, mer av mogen gul frukt matchad av stilistisk syra i balans och lång eftersmak. Druvmust som fått vila på stora 1200 liters ekfat, sk stück. Snygg mycket prisvärd cuvée med god lagringspotential.
Det sista vinet ut var GB Berg Roseneck 2013 (92312) 549: – från ett av de branta Cru-lägena, ett vin starkt präglat av sin växtplats menar Theresa. Gyllengult, intensivt med djup komplex koncentration, integrerad syra, typiskt oljig dieselarom och evighetslång tropisk fruktsmak. Theresa är livfullt stolt i sin beskrivning av Berg Roseneck, ett sensuellt vin säger hon, hög kvalitet format av året 2013 som gav strama viner och behöver tid på sig att bekänna färg. Årgång -14 av vinet släpptes före -13 av den anledningen.
Theresas känsla för naturlig balans mellan syra och sötma, mognad och arom är det som präglar vinernas stil och som denna onlineprovning visat gott prov på, dessutom med finfin känsla av närkontakt.
Publicerad i tidskriften Roslagens Runt i september 2020.