Julens mat- och dryckestradition är stark och denna julhelg 2020 kommer säkerligen firas hemmavid i stor utsträckning, med nära ock kära. Det traditionella blir än mer betydande i dessa tider, såsom julbordets maträtter och även julens traditionella drycker där julölet, mumman, julmusten, svagdrickan och den kryddade snapsen är väl beprövade exempel. Denna spalt fokuserar vinet i julens sammanhang; det glödgade vinet och starkvinet.
Glögg kommer av glödga som betyder att värma upp. Historiskt är det inte en svensk sedvänja utan redan de gamla grekerna kryddade sitt vin, troligtvis för att dölja oangenäma smaker och det kallades conditum paradoxum – överraskningens kryddor. Vanan att värma det kryddade vinet kom från kyligare breddgrader för att välkomna och värma en frusen gäst. Exempelvis serverades det vi än idag kallar glüwein vid de tyska slotten längs Rhen. I Sverige dyker det glödgade varma vinet upp under 15-1600talet när de kungliga kryddade vinet med honung, kanel, ingefära, kardemumma och nejlikor, då exklusiva kryddor, idag starkt förknippade med julens smaker.
Glöggen idag är främst en välkomstdryck som breddats smakmässigt på senare år vilket gör att den passar bra att dricka både varm i mindre koppar som iskyld i kupa. Vi svenskar dricker runt fem miljoner liter glögg varje jul, det imponerar. Glöggen kan grovt delas in i vinglögg och starkvinsglögg utifrån styrkan och alkoholen är en viktig smakbärare som balanserar sötman. Klassiska Blossa gör många smakvarianter från den traditionella vinglöggen, två starkare trestjärniga med silver- och guldkant till den årliga smaksatta som 2020 är myntathé med inspiration från Marrakech. Traditionsutmanare är glögg med saffransmak och glögg gjord på älgört och sav, det finns till och med glöggkryddat mousserande vin, en så kallad Glubbel, en glöggdrink du också kan blanda själv med en del glögg och två delar mousserande vin.
Lokalproducerat finns Norrtelje Brenneris äppelglögg i olika styrka där årets Roslags Äppelglögg Stark fått fint mottagande av dryckeskritiker. I den blandas julkryddad äppelmust med Brenneriets eget äppeldestillat, den är vackert kopparfärgad och kan serveras både försiktigt värmd eller som julinspirerad kall drink med en skiva lime. Roslagsnära i Knivsta hittar vi Train Station Brewery som kittlar fantasin med ölglögg och svagdrickeglögg förutom saffrans- och vinglögg.
Starkvinet i jultraditionen handlar i stor utsträckning om att efter det digra julbordet avsluta med något sött. Portvin och stilton. Madeiran är ofta en viktig byggsten i julens mumma, men som fristående dryck även fantastisk god och kontemplativ tillsammans med en god bok och lite nötter. Både portvinet och madeiran är så kallade fortifierade viner vilket innebär att vinmusten förstärks med vinsprit med bevarad sötma. Portvinets olika stilar variera beroende på hur mycket syret fått tillgång i framställningsprocessen och grovt indelat är de Ruby och Tawny där den senare är mer oxiderad. Ruby portvin är mörka och fruktiga som unga och som årgångsbetecknade finns Late bottled vintage och den exklusiva Vintage port. Tawny port fatlagras längre tid, är milt bruna i färgen och har vanligen en blandad genomsnittlig ålder.
Portvinet passar verkligen bra till julens ostar, nötter, torkad kanderad frukt, fikon, kola och mörka choklad. Här kan tycke och smak avgöra om man väljer en fruktigare Ruby eller en nötigare Tawny till ostbrickan, fruktkakan eller chokladtårtan. Till stiltonosten är en Vintage port en klassiker likväl som till chokladpraliner med nötter i. En Late bottled vintage funkar även till stiltonosten, är mer plånboksvänlig, men är även passande till desserter med chokladbas som mousser eller tårtor, gärna med mandel och fikoninslag. Smaklig jul!
Vinspalt i Roslagen Runt i december 2020