I det höglänta distriktet Priorat i nordöstra Spanien, straxt söder om Barcelona finns den relativt nya producenten Costers del Priorat. Jag mötte dess vinmakare, såväl som en av grundarna, Josep Mas online för samtal om några av hans viner.
Vinregionen DOC Priorat är ett litet distrikt i provinsen Tarragona och skyddat av berg i flera riktningar gör att det får ett unikt mikroklimat. Områdets ca 200 hektar uppodlad vinodling ligger i terasser mellan 100 – 1000 möh. Costers är ett katalansk namn för de branta skiffersluttningarna som präglar landskapet; Llicorellajorden, Montsantberget och de tre huvudfloderna Siurana, Montsant och Cortiella ramar in området och ger dess förutsättningar. De ca 600 producenterna i området består av både kooperativ och familjeägda vingårdar och kontrolleras av Consejo Regulador. Priorat fick sitt DOC först runt 2000.
Historiskt spelade munkana från Scala Dei en roll för planering av vinstockar. De huvudsakliga blå druvorna idag är Cariñena Carignan) eller Samó på katalanska och Garnacha (Grenache) även om en mängd andra sorter förekommer, lokala såväl som klassiska. Många vinstockar i Priorat är gamla, old vines eller vinyes velles, ofta växandes som buch vines. Josep Mas berättar att gruvarbetare som kom till området från Andalusien tog med sig sherrydruvan Pedro Ximenez, en druva han menar ger struktur till vinerna här.
Josep Mas berättar att Costers del Priorat förfogar över tre vingårdar. Mas Alsera vid floden Siurana nån km från byn Torroja 300 möh. Både med Garnacha och Cariñena, de första planterade 1939. Sant Martí är en västligt belägen vingård som vätter mot Ebrodalen vid byn Bellmunt. Druvsammansättning och ålder är likartat som för Mas Alsera. Les Solanes ligger i det södra delen El Molar, lite flackare och varmare än de två andra vingårdarna. Förutom de två blå druvsorterna hittar vi här även en större mängd av gröna druvan Garnacha blanca.
Vi provar två vita först. Vinet Blanc de Pissarres 2019 av en mix på övervägande Garnacha blanca, Macabeo och lite av sherrydruvan Pedro Ximenez. Vinifierat på ståltankar och delvis i fransk ek. Friskt och fräscht! Det andra vita är Blanc de Closos 2018. Djupt gult, intensiv tropisk doft och oljig bonvaxstruktur ger ett speciellt vin med egen karaktär. Vingårdsvin framställt som ett rödvin, dvs med skalmaceration i 4 månader, i ett urval av Garnacha blanca från vingårdens fieldblend. Trixigt att skörda och bara 1000 flaskor tillverkas.
De två röda vinerna inleds med Petit Pissarres 2018 som är ett lätt fruktigt fräscht rödvin med mjuka tanniner av ungefär 50/50 av Garnacha och Samó, vinifiertat i ståltank och fatlagrat i 6 månader på fransk ek. Det sista röda är Pissarres 2018 från äldre vinstockar, selekterat urval och en större andel Simò än i “Petit-vinet”, samt fått längre fatlagring vilket ger djup och längd till vinet. Ännu ungt, men med komplexitet och motstånd i tanninerna är det värt att vänta på några år.