I Montepulcianos trakter har det odlats vin sen tideräkningens början, utgrävningar visar på vinodling redan av etruskerna f. Kr. Från medeltiden har vinerna härifrån uppmärksammats för sin kvalitet då de saluförts såsom Vino rosso scelto di Montepulciano. Vinerna har genom åren omnämnts i olika verk som bland annat Voltaires Candide och i Bacchus i Toscana av Redi.
Läget är den södra delen av Toscana, nästan i höjd med Morellino di Scansano, men mer inland och ett relativt flackt men böljande landskap. Den vackra byn Montepulciano ligger på en upphöjd ås väl synlig från alla håll och ungefär tio minuters bilresa från grannbyn Montalcino. Byns historia och dess innevånare som kallades Polizizni är präglade av områdets stridigheter mellan de dåtida statsstaterna som Siena och Florens. En medeltida kulturprofil var poeten Angelo Ambrogini som också var lärare i den mäktiga familjen Medici. Hans smeknamn var Poliziano.
Azienda Agricola Poliziano är en av Montepulcianos bästa vinproducenter, möjligen tillsammans med Avignonesi. Gården är familjeägd med Federico Carletti i ledningen, son till Dino som 1961 satte de första vinrankorna av Prugnolo Gentile (klon av Sangiovese). Dino startade med 20 ha i Montepulciano och har nu expanderat till 177 ha samt egendomarna In Violas i Cortona och Lohsa i Maremma. Hela 47 ha vingårdslägen är klassat Vino Nobile di Montepulciano (DOCG) men de gör även Rosso di Montalcino (DOC) samt viss IGT-klassat som Le Stanze på cab. En tredje generation är numer involverad i produktionen, Federicos dotter Maria Stella som fått sitt namn efter sin farmor, men det är också namnet på den vingård som omgärdar dennes bostad.
Poliziano har genom Federico sedan 80talet genomgått ett omfattande förbättringsarbete och är på väg att ställa om till ekologisk odling. Kvaliteten har successivt förbättrats och många utmärkelser ger kvitto på uppskattning. Cruvinerna Le Caggiole och Asinone är erkända men deras “black label”, standardVinoNobile som gjordes första gången 1968, är ett lysande vin och fantastiskt bra prissatt för den goda kvaliteten.
Poliziano Vino Nobile di Montepunlciano 2017 av 85 procent Prugnono Gentile och resten Colorino, Canaiolo och Merlot från olika vingårdslägen, men med huvudsaklig stenig lite porösare lerjord, silty-clay, på 300 – 450 meters höjd. Skörd för hand med en första selektering i fält så att säga, sen ytterligare ett par urvalsprocesser i vineriet. Noggrannheten är ett signum för Poliziano, vilket ger utslag i flaskan. Vinifiering i koniska ståltankar i 15-20 dagar och lagrat runt 15 månader på fransk ek, barriques och tonneaux. Efter fatlagring blandas vinet och läggs på betongkar tills buteljering, 20 månader efter skörd.
Årgången 2017 var en utmaning för alla vinmakare i Europa då det var en kall vår med tuff frost som minimerade skörden med 25 procent. Stilmässigt gav årgången ändå kraftfulla tanninrika viner med bra struktur. Denna flaska har en fräsch fruktighet med fina röda körsbärstoner, härlig komplex och inbjudande doft, tät rubinröd färg, kryddighet och chokladnoter i smaken, fin balanserad syra mot den behagliga fatkaraktären som ger längd, elegans och stringens.
En klassisk Pasta Carbonara gör att vinet sjunger med i den smaksymfoni som uppstår. Egengjord pasta linguine, grädde, ägg och 30 månaders parmesanost vispas och rörs ner i den ångande pastan, liksom kallrökt Pancetta delle Dolomiti, äggula on the side. Nymalen svartpeppar.