Text och bild: Birgitta Magnusson
Greywacke (uttalas med y på slutet) är namnet på berggrunden i Brancott Valley och centrala Wairau i distriktet Marlborough på Nya Zeeland där sauvignon blanc-rankorna växer till detta vin. En rik jordmån som varierar mellan grusig flodbädd och alluvial jord. Sauvignon blanc som är Marlboroughs stora druva och som vanligen ger ett tydligt uttryck från området som lätt känns igen på sin krispiga kryddighet och stora arom. Detta vin skiljer sig dock från mängden.
Greywacke Sauvignon blanc 2019 har en elegans och uppstramad mineraltät struktur som gör det så likt en Sancerre i stilen, den franska “förlagan” från Loire, även om detta vin har sin egen attityd. Vinet visar en fin citruston, hög syra som balanseras av lite rökig mineralitet och örtig fruktighet, väl avvägt och snyggt. Sauvignon blanc tillhör de druvor som excellerar på vissa ställen i världen; exempelvis är Loires Sanserre och Pouilly- Fumé två områden men även i södra Bordeaux och även delar av Sydafrika och Sydamerika. Sauvignon blancviner dricks ofta unga för sin friskhet skull och de flesta tyngs inte av ek.
Kevin Judd beskrivs som pionjär inom nyzeeländsk vinodling just genom att lyckas framställa viner med denna förfining och finess. Kevin är född i England, uppvuxen och utbildad i Australien där han bl.a gjorde vin hos Reynella. Kom 1984 till Nya Zeeland där han först vinmakade på Selaks Wines. Greywacke bildades 2009 och Kevin Judd beskriver det på sin hemsida som en “family affair” i bemärkelsen att hålla teamet runt framställningen tätt och samlat på huvudanläggningen i Omaka Valley. Framgång bildar efterfrågan vilket lätt kan locka till att expandera med minskad koll på kvalitet. Kevin Judd är även framgångsrik fotograf, vilket visar sig i sagolikt vackra bilder för hans viners etiketter. Han har också gett ut ett par fotoböcker och vinets Nya Zeeland.
Vingårdarna med i huvudsak sauvignon blanc och pinot noir är ekologiskt skötta. Greywacke gör även små mängder av chardonnay, pinot gris och riesling. Just sauvignon blanc gör de i två olika stilar, denna, och en lite udda fatjäst Wild sauvignon blanc. Som många framgångsrika vinmakare framhåller även Judd vingårdsarbetet som avgörande för kvaliteten genom noggrannhet i uppbindning, beskärning, exponering och urval. Resultatet blir slående bra med perfekt mognad och balans på druvorna. Skörd nattetid och vinifiering sker naturligt med minimal intervention eller påverkan, viss del på ståltank men också en del som spontanjäser på ekfat. Musten ligger på sin fällning, sur lie till juli vilket ger personligt präglade viner med egen karaktär och balans. Hans viner har rönt stor uppmärksamhet med hög scoring av de prominentaste vinskribenterna. Greywackes team utökades 2019 med Alex Judd som vurmar för fatlagrad Chardonnay och 2021 kom Richelle Tyney som är något av en pinot noir expert. Vi väntar och ser!