Mallorcas viner är synnerligen intressanta och har också uppmärksammats för sin kvalitet de senaste åren. Spanska viner är, och har länge varit favoriserade av oss nordbor men vi har kanske inte placerat Mallorcas viner i samma härad som områdena exempelvis Rioja, Ribera del Duero och Priorat. Som frekvent besökare av Palma stad och ön Mallorca har jag upplevt att kvaliteten ökat radikalt på senare år, roligt också att det är de lokala druvorna som levererar, det ger identitet. Turismen spelar naturligtvis en roll i efterfrågan på bra vin, medvetenheten ökar om värdet på lokalproducerat och numer finns exempelvis de mallorcanska vinerna i stor omfattning på krogarnas vinlistor, framför fastlandsvinerna. Det finns gott om tradition att falla tillbaka på, äldsta vingården Bodegas Ribas i byn Concell dateras till 1711. Där finns bland annat riktigt gamla stockar av lokala druvan Manto Negro.
De lokala druvorna såsom exempelvis Manto Negro, Callet, Gargollassa och Fogoneu för de blå och Prensal, Macabeo, Malvasia och varianter av Moscatel för de gröna, spelar roll för det man kallar Vino de la Tierra Mallorca, det som ger lokal attityd och ursprung till vinerna. Visst förekommer klassiska druvor också, som Chardonnay och Cabernet sauvignon, men personligen är de lokala vairanterna mer intressant. Klimatmässigt kan man tro att det är för torrt och varm på den soliga ön men Mallorca är också en höglänt ö och havsvindarna, lokalt kallad embats, skänker svalka och torr luft till odlingarna, som är spridda över ön. Stora investerare har de senaste kanske tio åren lett till flera moderna anläggningar som Can Axartrell, Oliver Moragues och Son Mayol för att nämna några, men även mindre kultbetonade såsom 4 Kilo vid Felanitx, förutom då den kanske bästa producenten; Ànima Negra.
Ànima Negra betyder ungefär “svart själ” och kanske åsyftas den mörka druvan Callet, vem vet? Bodegan grundades av en trio herrar 1994 i en gammal mejeribyggnad i Felanitx och har utvecklats till att producera några av Mallorcas bästa viner. Trion bakom Ànima Negra är vinmakaren Miquel Àngel Cerdà, Pere Ignasi Obrador och oenolog Francesc Grimau som förenades i projektet på Pere Obradors fädernegård i Felanitz på nordösta sidan ön. De inhemska sorterna Callet, Manto Negro och Fogoneu och den gröna Prensal är i huvudsak de druvor de jobbar med från ca 30 hektar kontrakterade vingårdar i närheten, 9 egna hektar. Allt hållbart och naturligt odlat, och några riktigt gamla stockar, 50 – 80 år. De producerar runt 150 tusen flaskor per år. Deras ÀN och ÀN 2 är båda strålande viner i lite olika ambitionsnivå. De gör också ett hett eftertraktat prestigevin i Son Negre av 100 % Callet, dock inte varje år, samt även ett vitt vin, Quíbia av Prensal.
ÀN /2 2019 är precis som det låter, ett andra vin till deras ÀN. Av 65 % Callet, 20 % Mantonegro-Fogoneu och 15 % Syrah som skördats för hand med noggrann selektering. På deras hemsida beskrivs att de säkerställer kvalitet och typiskhet genom att använda en egen genetisk jäst-bank från egna stockar. Fermenteras under temperaturkontroll i 10 000 l stål- och cementtank och lagras i fransk och amerikansk barriques i 12 månader. Vinet är friskt med mörka bär i doften, medelfylligt med runda sammetslena tanniner inbäddade i mjuka fattoner, solvarm fruktsötma och lång lite ötrig eftersmak. Det går an!
ÀN 2018 med sin mörka etikett inger ett sobert intryck. Av 95 % Callet och resten Mantonegro- Fogoneu i en minutiös selektering. Callet är en druva, precis som Zinfandel, där druvan mognar ojämnt på klasen vilket gör att druvorna behöver plockas en och en. Fermenteras i 4000 l franska ekfat med stöd av sin egen jäst-bank, lagras på franska mediumrostade barriques (225 l) i 14 månader med racking halvvägs. 2 månader i ståltank innan buteljering. Vinet är kraftfullt men elegant och “franskt” i stilen, tät doft av mörka bär, balanserade fattoner och tanniner ger ett läckert komplext vin, ännu ungt, men riktgt gott redan nu.