Text och foto Birgitta Magnusson
Det är smått osannolikt, men i den lilla byn Dala strax utanför Härnösand längs Höga kusten i Ångermanland, framställs gin i världsklass. I Dala, som i princip bara består av några byggnader, ligger destilleriet Hernö Gin som Jon Hillgren grundade för tio är sedan, 2011. Jon var då enbart dryga 30 år och pionjär genom att starta det första renodlade gindestilleriet i Sverige. Hans passion för den enbärssmakande spriten och övertygelsen om att skapa en högklassig produkt, gav resultat med råge. Hernös gin är världens mest prisbelönta de senaste sex åren.
Hernö Gin är inhyst i flera lantligt röda hus med vita knutar. Skog och ängar ligger naturskönt runt om. Vi tas emot i destilleriet av Magnus Ernstsson som är en av Hernös tre destillatörer. Magnus har jobbat i förteget i cirka två år och är upplärd av master destiller Jon Hillgren och Johan Wester som båda fått sin utbildning i London. ”Gin är kul” utbrister Magnus vid flera tillfällen och slår ut med armarna som om han vill omfamna hela den framgångsrika verklighet han nu är en del av. Han står framför de vackra handslagna tysktillverkade kopparpannorna Kierstin, Marit och Yvonne som är hjärtat i produktionen. Kierstin som var den fösta pannan är något mindre, lär ska vara döpt efter en dam som bott på gården under 1600talet. Marit och Yvonne är de nyare och större tillskotten, rymmer ca 1000 liter. Pannorna är också den snygga fonden i provningsrummet som tar emot åtskilliga besökare årligen. De stilistiska Jonas Bolinlamporna, Kvist ger extra attityd.
Jon Hillgren är statsvetaren som rest jorden runt för att lära sig allt om drycken gin, arbetade som bartender i London, besökte destillerier och tog lärdom inför att sedermera flytta hem till Härnösand och grunda ett gindestilleri. Med från början 2011 var förutom Jons fru Johanna också hans syster Elin med maken Mathias Sahlman. Att framgångarna kom så snabbt är förundrande men kan kanske kopplas till åren av research och initierade förkunskaper. Ginvärlden slogs med häpnad och utmärkelserna regnade över företaget. Från 2013 till 2017 var Hernö Gin den mest prisbelönta ginen i Europa. Sedan 2015 World’s Best Gin varje år. Väldens bästa gin, världens bästa London Dry Gin, världens bästa Gin & Tonic och världens bästa ginproducent är omnämnanden som svindlar, av drygt 200 titlar sen starten är hälften masters- och guldtroféer. 2019 introducerades Jon Hillgren i The Gin Hall of Fame som medlem nr 3, naturligtvis en stor ära och bekräftan.
Hernö Gin har idag 12 anställda och producerar cirka 130 tusen liter gin per år. Ungefär hälften av produktionen exporteras till ett femtiotal länder där Australien är störst. Gården är också ett stort besöksmål och man har nyligen även öppnat restaurang på gården. Det finns planer på ett samarbete om hotell i Härnösand och på Söder i Stockholm öppnar Hernö en Ginbar under september 2021. Framgångsfaktorerna till utmärkelserna är naturligtvis fler, Magnus är inte så precis i sitt svar där, men det rena källvattnet i trakten, precision i de dubbla destilleringarna och en noggrant avvägd ekologisk kryddning kan vara viktiga komponenter. Passionen lägger Magnus till som bidragande orsak till framgången, den spelar troligen större roll än man kan tro. Initierad kunskap, precision och passion kan vara receptet. Gin har som dryck även blivit trendigt och fått en konsumtionsmässig revival, en effekt av ett allmänt ökat dryckesintresse, så tajming kan också spela in.
Vad är då gin? Enkelt utryckt är det kryddad sprit med dominans av enbär. Utgångspunkten är 96 procentig neutral sprit som blandas med vatten till 40–50 procent och som destilleras två gånger. Kryddningen utöver enbär är relativt fri, några producenter använder enstaka kryddor och andra ett femtiotal, men kravet är att enbär dominerar. Kryddighet, blommighet och citrus är tre basaromer som är vanligt att eftersträva. Vid en klassisk London Dry Gin får ingen kryddning tillsättas i efterhand, enbart eventuellt vatten eller sprit. Övriga stilar är Old Tom, fatlagrad eller Cask, Navy strength samt Pink. Hernö har begränsat sig till åtta kryddor i sin produktion med inspiration från naturen. De är älgört, koriander, kassiabark, svartpeppar, vanilj, lingon och citronskal, förutom enbären som de hämtar från Makedonien. Råvarorna är ekologiskt odlade så långt det är möjligt och tillverkningen sker med hantverksmässig hantering rakt igenom.
Hernös Dry Gin, en klassisk London Dry Gin som är basen i produktionen till övriga varianter och som Dry deras storsäljare. Den har en tydlig citruston, är elegant blommig med ett uns av nötighet. 40,5 procent alkohol avvägs fint mot kryddningen med len, ren smak som inte alls behöver blandas ut med tonic utan är delikat i sig själv. Annars den perfekta grunden i en GT, dessutom prisbelönt sådan.
Hernö Old Tom Gin har en något rundare smak, extra tillsats av älgört och viss sötma (19 g socker/ liter), blommigt mild med en liten oljig munkänsla, verkligen god som den är men är ju klassisk till en Tom Collins där gin blandas med citronjos och sockerlag. Stilen härrör från 1800talets England då gin var förbjudet och en svart träkatt utanför puben signalerade att här fanns drycken till buds. Därav katten på Hernös Old Tom etikett. Den är utsedd till världen bästa gin två gånger. Restsötman som troligen tilltalar den asiatiska konsumenten extra bra gav kvittot 2019 med Best Old Tom Gin in Asia.
Hernö Pink BTL Gin är ofärgad och beskrivs som en motreaktion till den trendiga drycken ”Pink gin” som är en färgad sprit, långt ifrån en hantverksmässig produkt. BTL (bottle) indikerar buteljerad gin i Härnös tappning kryddad med lingon, jordgubbar, rosenblad och naturligtvis enbär. En fruktig och fräsch gin med eleganta drag och liten pepprig attityd. Drinken som rekommenderas är Pink 75 där Pink btl gin blandas med citronjos, hallonsockerlag och champagne.
Hernö Juniper Cask Gin är lagrad 30 dagar på små fat gjorda på amerikanskt eneträ från Oregon, det är udda och unikt. Det ger en smakrik gin med örtig sötma, tydlig enbärskaraktär och mjuka citrustoner. 47 procent alkohol ger viss eldighet och vill du blanda en drink förordar Hernö en Negroni där gin blandas med Campari och söt vermouth.
Hernö Navy Strength Gin är ett kraftpaket med yvig enbärsdoft och runda, peppriga kryddor i stora penseldrag. Stilen kommer från den brittiska flottan som krävde en gin med högre alkoholhalt än vanligt då det traditionella ginet förstörde krutet. De 57 procenten alkohol är vid första sippen är tuff smakbärare med intensiv men varm hetta, allt eftersom smaklökarna återhämtar sig framträder komplex kryddning som stannar och ligger kvar länge. Verkligen god och gör sig utmärkt på egen hand. Vill du blanda, är Last Word Hernös förslag till drink, där gin blandas med Maraschinolikör, grön Chartreuse och limejos.
Utöver sina fem ginsorter i basutbudet lanseras flera varianter i begränsad upplaga såsom Hernö Blackcurrant med smak av svartvinbär, Hernö Sloe Gin på slånbär, Hernö Sipping Gin är äppelinspirerad och lagrad på fat från Brännlands Iscider. Hernö High Cost Terroir Gin beskrivs som en skogssymfoni som lanseras i lite olika tappning varje höst sedan 2016, årets version är smaksatt med kantarell, ängssyra, lingon och älgört. Serien Interpretations finns ännu i fyra utgåvor med olika inspiration. Twister som lagring på karibiska romfat och fat där snapsen O.P. Andersson legat eller en botanisk dröm i samarbete med Four Pillars. Den senaste från 2021 och framtagen till 10 årsjubileet, är lagrad på björkfat. Experimentlustan, som en del av passionen, är tydlig vid detta unika svenska gindestilleri.