Text och foto: Birgitta Magnusson
Andalusien och Málagas trakter sänder tankar åt sherryn och det söta dessertvinet längs en turistig kustremsa, för varm för odling av kvalitetsvin. Men bara en dryg timmes bilresa från Málaga upp i bergstrakterna ändras förutsättningarna rejält med svalare och mer växlande klimat. Sierras de Málaga och Málaga är ett av fyra DO inom regionen Andalusien, de andra är Jerez, Montilla Moriles och Condado de Huelva. Provinsen Málaga rymmer sju distrikt för vinodling; Serrania de Ronda, Manilva, Sierra de las Nieves, Costa Occidential, Norte de Málaga, Montes de Málaga och La Axarquía.
I det höglänta området Axarquía med sina vita vackra byar hängande på bergsidan hittar vi spanienprofiler som superkända vinproducenten Telmo Rodrigues vid Molino Real i byn Cómpeta och lite mindre kända Lauren Rosillo vid Sedella Vinos i byn med samma namn. I kommunen och byn Sayalonga inte långt därifrån ligger Bodegas Bentomiz som på bara några årtionden seglat upp som en rising star på den sydspanska vinhimlen. Området är kuperat och brant upp mot Tejedabergen och på dalsidornas terrasser samsas fruktodlingar med avokado, mandlar och oliver med buskiga vinstockar. Vinodlingarna ligger mellan 300 och 1000 meter över havet.
De söta vinerna från trakten var för något århundrade sedan ansett som världens bästa. Anseende kan också handla om trender och de traditionella framställningsmetoderna med torkade druvor anpassade till det karga bergsklimatet har åter lyfts av de producenter som nu investerar i området och ser potentialen. Vanligast är druvorna Pedro Ximénez och Moscatel som ger ett sött fortifierat starkvin efter soltorkning och avbruten jäsning genom tillsatt druvsprit. Intressanta är nu också de torra viner som den moderna vinframställningstekniken erbjuder och som satt Málagas ”bergsviner” på många finkrogars vinlistor.
Det holländska paret Clara Verheij och André Both kom till trakten Axarquìa 1995 genom ett byggnadsprojekt André utförde i byn Sayalonga. André är civilingenjör och konnässör. Clara arbetar som tolk och översättare, talar fem språk och med sina språkkunskaper starar hon en språkskola. Strax utanför byn Sayalonga köper de en bit mark, en kulle där en gammal ruin inspirerar dem att bygga sitt boningshus kring. Först senare upptäcks att det på den cirka två hektar stora kullen finns riktigt gamla vinstockar, 80 – 100 år av Moscatel de Alejandria och Romé i den porösa skifferjorden. Hukande knotiga bushvines i små gropar där vinterns sparsamma regnvatten samlas. Andrés och Claras tidigare intresse för vin väcker tanken om att här kanske kunna framställa ett eget vin från egna druvor.
Bodegas Bentomiz har fått sitt namn från anrika slottet Castillo Bentomiz som låg på berget mitt emot Clara och Andrés egendom och Ariyanas är namnet på en gammal morisk by som låg där deras vingård nu finns. Ariyanas är även namnet på Bentomiz viner och kommer från arabiska ordet för aromatisk, något som ska spegla vinerna de gör. 2003 bestämmer sig Clara för att satsa helt på projektet Bentomiz och året efter släpps det första vinet, ett naturligt sött vitt vin som får strålande mottagande av vinkritiker och sommelierer. Det öppnar dörrar och inspirerar till att utveckla produktionen som först gjordes i små lokaler i parets boningshus. André designar det spektakulära vineriet som byggs i Bauhausstil, klätt med brunskimrande skifferpanel som visuellt smälter in i naturens färger. De har restaurerat den gamla vingården runt vineriet och med kontrakterade odlare i trakten utökat vingårdsarealen till ungefär 35 hektar.
Clara Verheij är självlärd vinmakare som med egen övertygelse och kunniga kontakter utvecklat en egen stil för sina viner där friskhet och lätthet är ledord. Modern teknik stödjer det unika från området. De traditionella naturligt söta vinerna framställs med en egen metod. Efter soltorkade druvor på paseros eller floating racks (egen uppfinning) kyls den jäsande musten ner till minus fyra grader för att avstanna jäsningen, i stället för att avbryta den med druvsprit som sker i den fortifierade traditionen. Detta ger bibehållen frukt, syra och alkoholhalt som balanserar sötman i Bentomiz viner, det bidrar till den upplevda lättheten i kombination med den lite rökiga mineraliteten från jordmånen. All vinifiering sker under temperaturkontroll i ståltankar. Idag är produktionen cirka 50 tusen flaskor per år, samtliga förslutna med glaskork, ett beslut taget efter parets erfarenheter av att den egna vinsamlingen delvis förstörts av korkdefekter.
De gör tre naturligt söta viner, två vita och ett rött. De två vita på soltorkade Moscatel de Alejandriadruvor är Ariyanas Naturalmente Dulce som är oekad och Ariyanas Terruno Pizarrosa som har legat 8 månader på fransk ekbarriques. Aromatiskt honungslena med elegant tropisk fräsch frukt, den senare med något mer djup från faten. Ariyanas David, döpt efter parets gudson, är spektakulärt rött sött vin på enbart Merlot, med en frisk körsbärston, mjuka tanniner, ljuvligt elegant och en perfekt match då jag även drack det till en len chokladdessert på restaurang Sollun i Nerja. I ett samarbete med Lobban Wines i Barcelona gör de två mousserande viner på traditionella cavadruvor där de två vita söta vinerna utgör licor de expedicion; Lobban Bentomiz för den oekade Naturalmente och Lobban Bentomiz Edicion Limitada med den ekade Terruno.
De torra vinerna är modernt stilfulla med utvecklad elegans och mineralstinn fräschör. Ariyanas Romé Rosado är vackert blek med somrig rosendoft, fin syra och mjuk något salt finish. Den gamla blå druvsorten Romé ger mjuka, transparanta viner med rödaktig frukt, lite lik Pinot Noir i sin karaktär. Till rosévin passar den utmärkt. Det vita Ariyanas Seco Sobre Lias Finas av Moscatel de Alejandria och som likt rosévinet legat 8 månader på sin fällning är mycket aromatiskt med grapefruktsyra och rökig mineralitet. Det röda Ariyanes Tinto på blenden Merlot (50%), Tempranillo (30%) och Romé (20%) har legat 8 månader på fransk ek (80%) och resten amerikansk ek, är rödfruktigt och pepprigt med mjuka tannier. Nyheter i portföljen är det lätta rödvinet RAYYA på enbart Tempranillo framställd med maceration carbonic och PiXel ett torrt vitt på Pedro Ximénez och Moscatel.
Genom Andrés passion för gastronomi och samarbete med erkända krögaren Juan Quintanilla, nu på restaurang Sollun i Nerja, satsar Bentomiz på en utvecklad vinturism där visning och provning kombineras med fine-diningmåltider komponerade speciellt till deras viner. Flera ansedda och Michelinutmärkta krogar i Spanien och Europa har Bentomiz vinet på sin vinlista såsom exempelvis El Celler Can Roca i Girona med tre Michelinstjärnor och särskilt omnämnande i The World´s 50 Best restaurants. Det ger erkännande och gott självförtroende till Bodegas Bentomiz viner från Málagabergen.