Text och foto: Birgitta Magnusson
Det finns fyra urbana vinerier i landet. Alla med lite olika inriktning, stil och inramning, men samtliga jobbar med importerad frukt. Förutom Länna Bruk finns Högberga vinfabrik på Lidingö med Johan Zälle i spetsen, The Winery Hotel i Solna som drivs av familjerna Söder och Ruhne samt Wine Mechanics i Göteborg grundat av Kenneth Gustafsson. Urbant vineri innebär att framställningen sker i Sverige med importerade druvor och ger ett så kallat EU-vin i Bolagets benämning. Högberga och The Winery hämtar druvor från olika delar av Toscana och Wine Mechaniscs från Rhône, Pfalz och Tokaj.
Länna Bruk Dryckeshandel ligger ett par mil öster om Uppsala i en anrik gammal järnbruksmiljö från mitten av 1700talet. Byggnaderna som tidigare ingick i Länna gård och brukslängorna med bostäder ger fortfarande känslan från forna tiders brukssamhälle. Det ger också en genuin inramning för Dryckeshandeln som är inhysta i lokalerna. De framställer inte bara vin utan också öl och destillat.
Ursprungligen började det 2011 med att Asterios Ziakoulies öppnar en grekisk restaurang vid brukslokalerna. Det visar sig att han även äger 3 hektar vingårdar vid orten Leptokaryá i mellersta Makedonien vid Olymposberget i Grekland. Tanken föds att göra vin på egna druvor. De planterar klassiska vinstockar som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Chardonnay tillsammans med grekiska druvsorten Assyrtiko. Stockar som idag är 6-7 år gamla och druvorna kyltransporteras hem till Länna varje år efter skörd. Produktionslokalerna stod färdiga 2017 och dryckeshandeln drivs idag av Victor Rydén, Andreas Lundmark, Asterios och hans son Anton Ziakoulies.
Victor Rydén är den självlärde vinmakaren som visar runt och berättar historien. Produktionsanläggningen är imponerande. Större 4000liters ståltankar för vinframställning och mindre tankar för öl som har har sina olika avdelningar. Centralt i lokalen står kopparpannan för destillat, den skaffades initialt för att ta reda på druvresterna och göra typ grappa, men idag gör de gin och har även provat på whisky. I en tank väntar melass som ska bli en rom. Ett fyrtiotal ekfat i olika storlek finns i produktionen, mest barrique av fransk ek. Nya ekfat är något man investerar i vartefter.
PROVNINGEN – Vi provar ett vitt vin, tre röda viner och ett druvdestillat.
Harry är ett friskt vitt vin av 80 procent Chardonnay och resten Assyrtiko, lite tropisk frukt och oljig textur med viss längd i smaken. Vinet är framställt helt i ståltank och vilat på sin fällning.
Kristina är ett rött vin som framställs på gården i Grekland och som får en lite längre skalmaceration än sitt systervin Johanna. Båda är en blend av hälften Merlot, 30 Cab och 20 Syrah som vilat ett år på franska ekfat. Kristina 2017 har en elegant struktur och vissa mognadstoner med körsbär-kärvhet. Johanna 2020 görs i Sverige och har en yngre rödfruktig framtoning, lätt och behaglig avrundad stil.
Direktören är ett årgångslöst vin som tillverkas genom att spara en del av Johanna varje år. Den flaska vi provar innehåller årgångarna -18, 19 och -20 som lagras upp till tre år på fransk ek, till större delen ny. Riktigt bra djup i tät frukt och arom, mörka bär och fin integrerad ek med längd i avslutet. Riktigt snygg!
Johan är ett druvdestillat som fått ett uns muskat till sig, har en finstämda aromatisk doft och oljig något spritig smak med bett. Provar även deras Länna Bruk gin som har tydlig enbärs- och korianderdoft med mjuk avrundad citruston, angenämt.