Text och foto: Birgitta Magnusson
En fantastiskt och unik provning av sydafrikanska viner med ansenlig ålder och mognad. Av fjorton viner som är runt 20 – 25 år är det enbart ett vin som inte riktigt håller formen, annars visar vinerna vilken otrolig potential sydafrikanskt vin har att åldrars med behag. Ett moments in life-tillfälle att bevara och ta lärdom från. Dessutom är provningen ledsagad och kryddad av Janåke Johanssons erfarenhet, sakkunskap och personliga möten.
Janåke Johansson är smått legendarisk i vinbranschen och hans betydelse för utvecklingen av kvalitetsvin och specifikt sydafrikanskt vin i Sverige kan inte nog poängteras. Hans 55 år i gemet har inneburit en resa från där vinprovandet sågs som snobberi för få utvalda till ett brett folkligt dryckesintresse, en utveckling han själv bidragit till. Janåke är född 1944 på en lantgård i Skåne, han flyttar till Stockholm 1968. Han började som 22åring på Systembolaget 1966, var intern utbildningsledare under 70talet och blev butikschef i den första specialbutiken för kvalitetsvin som öppnade 1984 på Birger Jarlsgatan 18. Janåke tar sedan steget till egen importfirma via vinhuset Berntson, Bibendum, Premium Wines och till senaste Janake Wine Group som även den såldes för ett par år sedan till The Beverage Group.
Sin första resa till Sydafrika gör Janåke 1993, ett möte som satte djupa spår hos honom och hustrun Britt. Förutom det sagolikt vackra landskapet, naturen och det vänliga folket var förutsättningarna för vinodling ypperliga. Britt och Janåke har sedan dess ett hus utanför Kapstaden som sin bas. Sydafrikanskt vin på 90talet var inte utvecklat på det sätt vi känner idag, det var i princip tre stora aktörer, däribland kooperativet KWV och fokus var mer på destillat och starkvin än bordsvin. Det präglade också vilka druvor som odlades, exempelvis vad chenin blanc en druva som odlades för brandytillverkning. Idag har den sydafrikans vinkartan ritas om och internationaliserats. Det finns många småskaliga producenter som vallfärdat runt i vinvärlden för kunskap. Nyare vinområden får erkännande såsom Swartland, Elgin och Cape Agulhas utöver de mer vedertagna Stellenbosch, Paarl och Constatiaområdena.
I tidigt 90tal får Janåke agenturen för flera sydafrikanska brands och bryter mark för sydafrikanskt vin i Sverige. Etiketter som Boschendal Chardonnay och KWV Chardonnay blev storsäljare och kultvinet Meerlust Rubicon kom i första årgången 1987 liksom Allesverloren Tinta Barocca, ett vin som fortfarande håller stilen på Bolagets hyllor. Sydafrikanskt vin blir omåttligt populärt och har över 20 procent i marknadsandel i flera år i Sverige. Under alla år Janåke arbetat med sydafrikanska vinproducenter har han också byggt livslånga vänskapsförbindelser och nätverk, något som präglar hela stämningen på denna provning.
Janåke har en nära relation till de producenter han berättar om, de är goda vänner och den värme hans röst innehåller när han ger liv till de olika personligheterna ger ett innerligt och sympatiskt intryck. Bakom alla viner finns det människor som sätter sina spår i slutresultatet, ju mer du vet om personerna desto större blir upplevelsen av vinet, menar han. Det är också en generation vinmakare som bidragit till den utvecklingsresa sydafrikanskt vin gjort. Schalk van der Westhuisen, Piet och Hempies du Toit samt Georgio Dalla Cia bara för att nämna några.
PROVNINGEN
Två flighter med endruveviner i den första och blends i den andra. Årgångarna spänner från 1995 till 2015 med tyngdpunkt på 1990tal och tidigt 2020tal.
Flight ett – endruveviner:
1995 Allesverloren Tinta Barroca
1998 Stellenzicht Syrah
1999 Vriesenhof Pinotage
2003 Jacobsdal Pinotage
1998 Annandale Cabernet Sauvignon
2012 Le Riche Cabernet Sauvignon
2015 Le Riche Reserve Cabernet Sauvignon
Allesverloren Tinta Barocca var det allra första vin Janåke sålde in till Systembolaget på 90talet och detta vin finns ju fortfarande kvar i ordinarie sortiment och vinet håller både prisvärde och stil. Tyvärr har denna flaska från 1995 inte riktigt klarat åren utan uppvisar unkna oxiderade toner, främst i doften. Stellenzicht Syrah är legendariska vinmakaren Guy Webbers stolthet, vinet har i olika årgångar vunnit flera utmärkelser över exempelvis Penfolds Grange. Vingården ligger på sluttningarna av Heidelberg ca 120 möh och kallas allmänt för Plum Pudding Hill då den ger fullmogen frukt av toppkvalitet. Idag är Stellenzicht sålt till ägare som även köpt Ernie Els gård. Denna 1998 är fantastiskt, med djupa aromer av mörka bär, silkiga tanniner inbäddad i fattoner och lång, lång eftersmak.
Två Pinotage i jämförelse, en från Vriesenhof och en från Jacobsdal . Jan Boland Coetzee är före detta rugbystjärna, granne till Janåke tillika vinmakare på Vriesenhof. Vinet har en lättare karaktär och hög syra som känns lite skarp när frukten inte längre finns som balans. Jacobsdals Pinotage som är lite yngre är betydligt friskare med tät doft av röda bär, körsbärssyra och fin spänstig längd, strålande. Cornelis Dumas är vinmakaren som var bara 21 år då han tog över businessen 1966 vid Jacobsdal och bestämmer att enbart specialisera sig på Pinotage. Hans viner är ett hantverk i varje steg och enligt Janåke, en spegel av varje årgång. Jacobsdal 2003 blev världskänt då det serverades till Nobelmiddagen för Mandela och DeClerc.
Annandale Cabernet Sauvignon bär också spår från en rugbystjärna, Hempies du Toit, en legendar som även varit på Alto. Annandale som är en riktigt gammal egendom, ägdes av en äldre dam vars hästar behövde ses efter. Hempies hjälpte dagligen till och som gentjänst fick han köpa gården och gör viner på sitt alldeles egna vis, med gott resultat. Denna -98 har animaliska läckra mognadstoner, chark och pepprighet med klar cab arom, lysande bra. Bredvid står ytterligare två cabbar från Le Riche som ligger vid Helderberg, nära Stellenbosch. Grundades av Etienne Le Riche 1996 och drivs nu av sonen Christo och dotter Yvonne. De anses vara bäst på Cabernet Sauvignon i regionen och de båda vinerna är fullmatade med klassiska förtecken av svartvinbär och kryddighet, 2012 är elegantare av de två när -15 är reservelagrad och fatig men i sammanhanget ungdomligt pigg.
Flight två – blends:
2001 Le Bonheur Prima
1998 Meerlust Rubicon
2003 Kanonkop Paul Sauer
2006 Rust en Vrede Estate
2007 Alto MPHS
2011 Alto MPHS
1998 Giorgio Dalla Cias Teano
Le Bonheur Prima från -01 är ett fantastiskt vin som tar lite andan ur en. 80 procent Merlot och 20 Cab ger en intensiv fruktsötma i doften med en smakrikedom och power som imponerar, en replika av en St Emilion-stil. Sakkie Kotzé är tidigare vinmakare och återkommande braai -master hemma hos Janåke och Britt. Numer är William Wilkinson vinmakare. Nästa vin, Meerlust Rubicon, är Sydafrikas första kända bordeauxblend och det var årgången 1987 som Janåke lanserade i Sverige, en succé. Vinmakaren var italien-frankofilen Giorgio Dalla Cia som kom från en grappafamilj. Som pionjär gör han Rubicon med 60 procent Cabernet Sauvignon och 20 var av Merlot och Cabernet Franc. Idag gör han vin och grappa tillsammans med sonen George under märket Dalla Cia.
Kanonkop Paul Sauer -02 är också en bordeauxbland med 70 Cab med 15 var av Cab Franc och Merlot, fint driv i frukten fortfarande och mjuk örtig stil, tydlig svartvinbärston och mjuka tanniner. Vinmakare Abrie Beeslar är en av Sydafrikas mest lysande stjärnor på vinhimlen, han har utsetts till ”The Best Winemaker in the World” hela tre gånger. Kanonkop Estates ca 100 ha ligger vid de nedre slänterna av berget Simonsberg i den del av Stellenbosch som kallas “red wine bowl”. Bredvid detta vin ståtar Rust en Vredes Estate från 06, ett strålande vitalt och fullödigt vin av en så kallad Cape blend, 50 procent Cab, 33 Syrah och 8 Merlot. Vinmakare Jean Engelbrecht är tidigare rugbystjärna och sjätte generationen på gården, högt ansedd och driver fler stora vinprojekt även utanför Sydafrika.
Två utomordentliga viner följer från egendomen Alto Estate, årgånagrna 2007 och 2011 av Alto M.P.H.S som är initialer för de fyra vinmakarna som verkat där. Manie Malan, Piet du Toit, Hempies du Toit och Schalk van der Westhuizen, fyra vinmakare Janåke håller högt. Detta är även ett vin Janåke varit ytterst involverad i att ta fram och som rönt stort erkännande, görs bara exeptionella år, något han är stolt över. Den första årgången de gör är 2007 med blenden 67 procent Cabernet franc och 23 Cabernet sauvignon, en då mycket ovanligt kombo. Denna 07:a är intensivt och är fortfarande kompakt med en tydlig bordeauxstil av blyertspenna, stallig ton och mörk frukt, verkligen enastående bra. 2011 är också imponerande med tuffare tanniner, öppen frukt och ljuvlig längd.
Sist ut är Dalla Cia Teano 2011, alltså densamme vinmakare som vid Meerlust men nu med eget märke, här George och Giogios supertuscan som en hyllning till sina italienska rötter, 40 Cab, 30 Sangiovese, 20 Merlot och 10 Petit Verdot. Tufft för detta vin att att avsluta de två fullmatade flighterna och särskilt efter två Alto MPHS, men Teano har fin elegans och en ung fräschör i frukt och syra, ändå en värdig punkt på en oförglömlig provning och kväll. Tacksam.
Provningen genomförd av Stockholms vinsällskap.