Text och foto: Birgitta Magnusson
British fizz eller English sparkling wine är inte bara up-and-coming utan helt klart här för att stanna och är en klar utmanare till vinerna från Champagne.
– Alla förutsättningar finns och kvaliteten sitter, säger Dermot Sugrue och Rick Goring när de pratar om sin respektive mousserande viner.
Det slår gnistor av energi mellan Dermot Sugrue och Richard Goring när de med yviga gester berättar om sina brittiska viner och vingårdar. De har känt varandra länge, det märks i den snabba ordväxlingen och glimten i ögonvrån. Deras historier är också sammanlänkade med familjelika band som förmedlar värme och ömsesidig respekt.
Den kalkrika jordmånen i södra England är lik den i Champagne
Dermot Sugrue är den karismatiska och smått legendariska vinmakaren som efter tjugo års banbrytande arbete blivit en posterboy för brittiskt mousserande vin. Dermot är irländaren som gjorde sitt första vin vid 16 års ålder. Efter studier jobbade han ett par skördar i Bordeaux hos Chateau l’Eglise-Clinet i Pomerol and Chateau Leoville-Barton i St Julien och i slutet av 90talet upptäcker han södra Englands möjligheter. Framför allt är den kalkrika jordmånen nästan identisk med den i Champagne. 2003 börjar Dermot som assisterande vinmakare vid den pionjära british fizzproducenten Nyetimber, blir head winemaker året efter och lägger grunden för det som är en framgångssaga idag. 2006 möter Dermot Sugrue paret Harry och Pip Goring, ägare till Wiston Estate i South Downs i West Sussex, också föräldrar till Richard Goring som idag är huvudansvarig för Wiston tillsammans med hustru Kristy.
Dermot Sugrue möter familjen Goring vid Wiston Estate
Rick Goring berättar med värme om sin livfulla mamma Pip som är bördig från Western Cape i Sydafrika och hennes dröm om att planera vinrankor vid Wiston Estate ända sedan hon kom dit tidigt 70tal. Rick beskriver mötet mellan Dermot och Pip som en perfect match, det klickade direkt.
– Dermot blir den som förverkligar mamma Pips dröm om att framställa kvalitetsvin vid gården berättar Rick. De hade både samma driv och orädda vilja att förverkliga ett mousserande vin av bra kvalitet.
En sexton hektar sydligt belägen vingård planeras vid Wiston Estate med Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, klassiska champagnedruvor. Dermot arbetar en årgång i Champagne hos Jacquinot & Fils och återkommer till Wiston 2006. Dermot blir vid Wiston Estate i sexton år, blir som en del av familjen Goring och är en stor del av Wistons framgång. Deras viner har dekorerats med ett flertal utmärkelser, blivit Winery of the year -18,-20 och -21. Wiston Estate Brut Cucée är deras standardcuvée med två tredjedelar blå druvor från originalvingården Findon Park. Wiston Estate Rosé är somrigt frisk.
– Den här är kraftfullt vin i flamboyantstil utbrister Dermot med en yvig gest när vi provar Wiston Estate Blanc de noir av enbart blå druvor i årgång 2014, verkligen läckert i bred brödig stil.
Wiston Estate Blanc de blanc 2010 en raritet från Library Collection och ett strålande exempel på hur väl brittiskt mousserande åldras. 2022 blir Dermots sista år vid Wiston Estate. Marcus Rayner har tagit över efter Dermot som vinmakare och de arbetade sida vid sida de sista fyra åren.
Sugrue South Downs – en egen boutique-etikett
Dermot Sugrue har sedan femton år arbetet parallellt med ett eget projekt, en egen boutique-etikett; Sugrue South Downs eller Sugrue Pierre till en början. Tillsammans med hustrun Ana Dogic, även hon vinmakare satsar han nu helhjärtat på sitt eget märke. Första årgången gör de 2009 och 2020 samt -21 får de utmärkelsen bästa brittiska boutiqueproducent. Druvor till de fem etiketter kommer från två vingårdslägen. Den 1,6 hektar stora Storrington Priory vineyard med sin unika greensand, planterad 2006. Samt sedan 2013 leasade Mount Harry vineyard, en 2,5 hektar kalkrik vingård i fint söderläge.
– Målet är toppkvalitet i liten skala med minutiöst arbete i vingården, menar Dermot.
Vi gör en stor blend varje år men låter årgångens kvalitet avgöra vilka etiketter vi väljer att göra. Prestigevinet Cuvée Dr Brendan O ´Regan görs bara exceptionella år. Signaturvinet The trouble with dreams är en blend av Chardonnay och Pinot Noir och Sugrue Zodo är en speglig av detta vin men med zero dosage. Sugrue Cuvée Boz är en krämig blanc de blanc och Sugrue rosé Ex Machina ett snyggt blekrosa rosébubbel.
– Stilmässigt är vinerna jag gör för egna etiketten Sugrue South Downs strama, eleganta och Chardonnaydominanta beskriver Dermot, de har knivskarp syra och sparsamt med ek i framställningen.
De är raka motsatsen till vinerna han gjorde för Wiston. Dessa är bredare och fylligare stilmässigt med dominans av blå druvan Pinot Noir. Att Dermot jobbade mer med ståltank i det egna vinet och mindre med fat handlade till en början om ekonomi, han hade inte råd med de dyra ekfaten. Filosofin med försiktig användning av ek kvarstår ännu kombinerat enkel vinmakning med minimal intervention, låg påverkan.
Provade viner – Sugrue South Downs
The Trouble with Dreams 2017
60 % Chardonnay 40 % Pinot Noir. Signaturvinet! Ståltank och 4,5 år på fällningen, 8g/l dosage. Hälften i äldre ekfat och hälften i ståltank, delvis malolaktisk jäsning. 3 år på fällningen. Knivskarp, läckert och äppligt.
Sugrue South Downs Zodo NV
60 % Chardonnay 40 % Pinot Noir, zero dosage. En spegling av Trouble with dreams med endast 1,6g/l dosage. Basvinet från 2014. Gråpäron, citrus och superstringens.
Sugrue Cuvée Boz 2015
100 % Chardonnay. Från unika greensand jordar, vinifierad enbart i ståltank och hel malolaktiskt jäsning, 5 år på fällningen och 9g/l dosage. Rikt, elegant, mineraliskt och läckert creamy! Touché!
Sugrue Rosé Ex Machina 2016
50 % Pinot Noir 20 % Pinot Meunier 30 % Chardonnay. Verkligen snyggt blekrosa, en explosion av röda bär, smultron och lingon.
Provade viner – Wiston Estate
Wiston Estate Brut Cucée 2016
45 % Pinot Noir 33 % Chardonnay 22 % Pinot Meunier. Fylligt med krämig fetma, brioche och mineral. 8g/l dosage.
Wiston Estate Blanc de noir 2014
66 % Pinot Noir 34 % Pinot Meunier. Enbart ekfat, ingen malolaktisk jäsning, 6 år på fällningen, 6g/l dosage. Outstanding och läcker i bred brödig stil, fin balans och längd. Yppig flamboyantstil, enligt Dermot Sugrue!
Wiston Estate Rosé 2014
68 % Pinot Noir 22 % Pinot Meunier 10 % Chardonnay. Delvis vinifierad I ek, 8g/l dosage. Smultron och apelsin, mjuka syror och liten bitterhet.
Wiston Estate Blanc de blanc 2010 – Library Collection
100 % Chardonnay från den strålande årgången 2010, buteljerad 2011 och degorgerad i nov 2018, 8g/l dosage. Strålande exempel på hur väl brittiskt mousserande åldras. Läckert rostad briocheton, djup grillad citrusarom och finess i mineraliska syror.
FAKTA – stora likheter mellan södra England och Champagne
Historiskt har det länge odlats frukt och druvor i de södra delarna av England, redan romarna förstod traktens potential men det är först på senare tid som klassiska druvsorter kan komma till sin rätt här. Brittiskt mousserande vin har fått stort genomslag de senaste åren och görs i dessa sydliga delar främst i Sussex, Kent, Surrey och Hampshire. Områden som visat sig idealiska för vinodling med den kalkhaltiga jordmånen som är mycket lik den i Champagne då den historisk tillhör samma gamla havsbotten. Unik jordmån i södra England är annars greensand. Den globala uppvärmningen flyttar gränsen norrut för var det är möjligt att producera kvalitetsvin. I Champagne kämpar de med värmeböljor och tidigare skördar vilket ger mer socker till druvorna. Södra Englands numer tempererade klimatet ger god mognad och fin syra till druvorna, även om kustväder med regn och dimma är en utmaning. Den friska syran i brittiskt bubbel är även en garanti för god lagringspotential.
Precis som Champagne framställs brittiskt bubbel enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaskan och samma begrepp och druvor används, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Produktionen i England är fortfarande mycket liten i jämförelse med Champagne men kvalitetsmässigt är vinjournalisterna eniga om likheten. Brittiska producenter av mousserande vin att hålla utkik efter är Nyetimber, Ridgeview, Gusbourne, Rathfinny, Exton Park och Hambledon förutom Wiston och Sugrue.