Text och foto: Birgitta Magnusson
I början av september rivstartades Munskänkarna i Norrtälje de fysiska provningarna igen med en så kallad masterclass, ett fördjupat utbildningstillfälle på särskilt tema, i detta fall om tyska viner ledd av Jan Rosborn.
Jan Rosborn är en guru i munskänkssammanhang då han var föreningens första 3betygare 1984 och han höll sin fösta provning i föreningen året efter på temat tyska viner. Han har arbetet i vinbranschen länge, idag som utbildare vid Restaurangakademien, skribent och efterfrågad provningsledare. Tyska viner är ett av hans expertområden och kvällen ger kunskapspåfyllnad om vinregioner, vingårdslägen och vinstilar. Provningen genomfördes i samverkan med tyska vininstitutet i syfte att öka kunskapen om tyskt vin.
Tyska viner hade sedan några årtionden tillbaka ett något skamfilat rykte och anseende. Vi svenskar köpte då tyskt vin i färgglada flaskor med betydande sötma. Det var också en tid då intresset för vin eller dryckesintresset i allmänhet inte var så utvecklat som det är i dagsläget. Tyska viner står idag för hög kvalitet till rimligt pris vill jag påstå, och stilen på vin går alltmer mot de torra, även om de klassiska varianterna med god restsötma har sin plats.
Tyskland har geografiskt sett ett nordligt läge och svalare klimat i jämförelse med övriga vedertagna vinländer i Europa. De tretton tyska vinregionerna ligger mot sydväst i landet, oftast samlade runt de större floderna för att fånga soliga sydsluttningar och tempererade mikroklimat längs vattendragen. Tidigare var väderförhållandena en utmaning för de tyska vinbönderna, men det varmare klimatet på senare år har givit längre och stabilare växtsäsonger. Numer kan de skörda fullmogna druvor i princip varje år. Den mesta av tysk vinproduktionen är småskalig och en stor del av vinet från de cirka 50 tusen odlarna säljs via kooperativ eller inom landet direkt från vingården.
Den tyska vinodlarorganisationen VDP klassificerar de tyska vinernas orter, vingårdar och vingårdslägen i nivåer; Gutswein, Ortswein, Erste lage och för de bästa söta Grosse lage. Här gäller de välkända predikatbeteckningarna såsom Kabinett, Spätlese och Auslese vilket anger stigande grader av mognad på druvan, hur mycket restsocker musten har. Ny lagstiftning är på väg att införas för de torra vita vinerna i benämningen Grosses Gewächs (GG) vilket kan ses som en anpassning till vinväldens önskan om torrare viner och innebär reglerade krav för framställningen.
Denna masterclass innebar, förutom undervisande fakta, en provning i tre flighter. En med röda viner, en med torra vita viner och en med klassiska viner som har restsötma. De mest kända tyska vinområdena var representerade i Pfalz, Ahr, Baden, Nahe, Rheinhessen, Rheingau och Mosel. Samtliga viner var specialimporterade för att kunna visa på typiska stilar och vinets utveckling över tid.
Spätburgunder eller Pinot noir är den vanligaste blå kvalitetsdruvan för de tyska röda vinerna. Det har skett en ganska snabb utveckling av de röda vinernas klass vilket också inneburit ett ökat intresse för tyska röda hos oss konsumenter. Tidigare var tyska röda viner bleka och syrliga medan de provningen visade var friskt fruktiga, vackert rubinröda och de med ålder på 6–10 år komplexa i doft, smak och längd. Weingut Friedrich Beckers vingårdsläge Sankt Paul GG 2015 från Pfalz och Blankenhornsberger Doktorgarten 2011 GG från Freiburg i Baden imponerade mest med sin fina mognad.
Riesling är den är mest odlade gröna druvan i Tyskland, nummer ett vad gäller kvalitet och enligt Jan Rosborn världens bästa vitvindruva. Rieslingdruvans förmåga till att anpassa och forma sig efter växtplatsens förutsättningar gör den unik i sitt uttryck. Den ger viner i hela spannet från kruttorrt till mycket sött, dessutom riktigt bra mousserande viner, i Tyskland kallad sekt. Rieslingviner har en fin lagringspotential med sin distinkta syra, lägger man till restsötma blir livslängden hundraårig. Av de fyra torra och de två klassiska sötare riesling vi provade var Schloss Vollrads Schlossberg GG 2015 från Rheingau och Georg Mosbachers Forster Ungeheuer GG 2013 från Pfalz strålande med intensiv smörig doft, tät elegant mineralstinn arom och rund citrussyra med välkänd petroleumkaraktär och längd. De klassiskt vita vinerna i olika söthetsgrad som provades var friska och honungsmjuka i en tilltalande stil med låg alkoholhalt som lämpar sig ypperligt till ostbrickan eller en lättare sensommardessert.