Text och foto: Birgitta Magnusson
Distriktet Walker Bay är Sydafrikas svar på Bourgogne och kanske även Rhône och Loire med toppviner av Pinot noir, Chardonnay, Syrah och Chenin blanc. Atlanten och kusten ger ett stabilt och betydligt svalare klimat än andra mer kända sydafrikanska distrikt som exempelvis Stellenbosch, Swartland, och Paarl. Förutsättningarna är idealiska i de två små nischade kustområdena Bot River och Hemel-en-Aarde.
Bara någon timmes bilresa från Kapstaden österut längs kustremsan mot Hermanus hittar vi de två vinområdena Bot River och Hemel-en-Aarde, två dalgångar sida vid sida mellan den större landsvägen N2 och kustvägen R43. Bot River något mer inland än sin granne. Att åka rakt igenom det böljande vinlandskapet från norr till söder tar bara nån dryg halvtimme, det är runt 4 mil. Ett begränsat antal vinmakare är etablerade i de båda områdena, produktionen småskalig i de flesta fall och hanteringen minutiös. Det svara klimatet, jordmånen av sandsten och den så kallade Bokkeveld skiffern samt initierade vinmakare ger viner i världsklass av i huvudsak klassiska franska druvor. Den unika vegetationen av örter och blommor kallad fynbos som kan liknas vid Rhônedalens garrigue bidrar också till mångfalden och karaktären.
Hemel-en-Aarde betyder himmel och jord på afrikaans och ger en bra metafor för vad som utmärker den vackra dalen. Detta är Sydafrikas motsvarighet till Bourgogne. Hamilton-Russel var pionjärer här 1975. Nu finns ett tjugotal vinproducenter ängs den slingrande vägen genom de tre warden Hemel-en-Aarde Ridge (ex. Creation, Alheit) längst norrut, Upper Hemel-en-Aarde (Newton Johnson, Storm) i mitten och Hemel-en-Aarde Valley (Hamilton Russel, Bouchard Finlayson) ner mot kusten. Pinot noir och Chardonnay till större delen och vinstilen är burgundiskt elegant och stram. Peter-Allan Finleyson som jag träffar vid Gabriëlskloof hämtar druvor till sina omsusade viner med etiketten Crystallum från fem olika vingårdslägen längs hela dalen. Crystallum görs på Gabriëlskloof där Peter-Allen är ansvarig vinmakare tillsammans med svärfar Bernhard Heyns.
Bot River betyder smörfloden sedan tiden då ursprungliga farmares kor betade längs floden och gav fint smör för byteshandel med Kapstaden under 1600tal. Själva vinområdet är ungt, cirka 30 år och bara 13 vinmakare huserar inom 350 hektar vingårdar och inom en radie på cirka 1 mil hittar du de intressantaste. Distriktet Bot River är lite mer i inland med något varmare klimat och därför hittar vi druvor som Syrah, Cabernet sauvignon och Chenin blanc här, men även sydfranska druvsorter. Framför allt blir vinerna på Chenin strålande i dessa förutsättningar men här skapas även fantastiska syrahviner i toppklass, vilket ger jämförelsen med Loire och Rhône. Bot River är också en minde ort där två av de tre vinmakare jag träffar håller till. Familjen Beaumont var en av pionjärerna i mitten på 70talet. Här startade även Niels Verburg sin vinbana i Bot River. Efter åtta år hos Beaumont startar han och hustrun Penny vingården Luddite bara ett par hundra meter uppför backen från Beaumont. Cirka tio minuters bilresa därifrån ligger vingården Gabriëlskloof.
I samtal med vinmakare
Peter-Allan Finleyson vid Gabriëlskloof och Crystallum
Bernhard Heyns grundade Gabriëlskloof 2001 efter att länge sökt efter det perfekta läget för högkvalitativ vinodling. Han hittade gården Avontuur som sedermera får namnet Gabrëlskloof efter en tidigare ägare. Peter-Allan Finleyson kommer till Gabriëlskloof 2014 och han gifter sig med Bernhards dotter Nicolene. Hans ankomst till gården innebar en utveckling av deras Landscape series och Projekt range som rönt stor framgång.
Peter-Allan framhåller vikten av elegans i de viner han gör och om de unika förutsättningar vinstockarna får i de svala områdena Bot river och Hemel-en-Aarde. Tillsammans med sin bror Andrew gör Peter-Allan även de omskrivna vinerna från Crystallum. Han utsågs till winemaker of the year 2021 i Tim Atkin årliga sydafrikarapport.
Gabriëlskloof i Bot river gör tre ranger eller vinserier. Den första är basviner i det egna namnet där chenin blancvinet och Syrahn sticker ut med sin fräschör. Fenomenala Landscape series med fem toppviner i Magdalena och Elodie av old vine Semillon, Sauvignon blanc och Chenin blanc från bland annat Swartland. Två lysande syrahviner, en ”on sandstone” och en ”on shale” visar mångfalden i terroir runt gården med två helt olika uttryck. Det femte vinet i serien är en superelegant Cabernet franc som Peter-Allan är särskilt nöjd med. Jag imponeras av hela serien för just sin tydlighet och balans. I Projects range finns tre ”experimentviner”, ett mousserande Cap Classique ett vitt Amphora och vinet Wholebunch Syrah som är gjort av kolsyrejästa hela klasar för optimal friskhet.
Crystallum är Peter-Allans eget projekt tillsammans med broder Andrew. Peter-Allan gör haussade viner från olika single vineyards i Hemel en Aarde. Projektet är en hommage till pappa Peter Finlayson som var med och la grunden för de första svalodlade Pinot noir och Chardonnayvingårdarna i tidigt 80 tal vid Hamilton Russell. Senare i samarbete med Paul Bouchard gör fadern burgundiskt inspirerade viner vid Bouchard Finleyson. Crystallum består idag av fem vingårdslägen i Cinema, Elandskloof, Shaw’s mountain, Vrede och Kerksaal med olika höjdlägen över Hemel-en-Aardes tre wards. De vita vinerna Ferrum och Clay Shale är två kristallklara Chardonnays med olika personligheter där den senare är mer dramatisk. Den redan ljuvliga Cuvée Cinema 2021 från en 1,6 hektar stor lott av Pinot noir på Hemel-en-Aarde Ridge är oerhört snyggt, elegant och bourgognelikt.
Sebastian Beaumont vid Beaumont Family Wines
I samtal med jovialiska vinmakaren Sebastian Beaumont om vikten av att fokusera sin egen vinstil som ligger nära ens hjärta, att vara trogen det man gillar, i hans fall en fräsch och elegant stil framför allt för Chenin blanc där Sebastian skapat ett riktmärke på den sydafrikanska vinkartan. Hans Hope Marguerite Chenin blanc är ett strålande exempel på vin i världsklass. Sebastian är andra generationen Beaumont och gick in i familjeföretaget 1999 tillsammans med föräldrarna Raoul och Jayne som köpte den vackra gamla 1700talsgården 1974. Mamma Jayne var pionjär med viner av bland annat Pinotage och senare jobbade hon parallellt med Niels Verburg (nu Luddite) i att utveckla ett flertal etiketter. 2004 gjorde Sebastian sin första egna årgång.
Beaumont gör ett tiotal etiketter. Tidigare nämnda Hope Marguerite Chenin, uppkallad efter Sebastians mormor är outstanding bland de vita från vinstockar planterade på 70talet. Även New Baby White blend är fantastiskt fräsch. Bland de röda står läckra Dangerfield Syrah ut tillsammans med Far side Mourvèdre. Det imponerande flaggskeppet Vitruvian red blend (mourvedre, pinotage, syrah, cabernet franc) visar på ett strålande sätt det Sebastian menar med lätt, elegant och personlig stil. Raoul’s red blend och Jackals River Pinotage är rustikare i sin framtoning vilket är ambitionen. Vinet uppkallat efter sin pappa är en blandning av sydfranska druvor som Raul var förtjust i och som Sebastian berättar att hans pappa gärna drack i vardagliga dricksglas.
Sebastian Beaumont tillhör den unga generation vinmakare i Sydafrika som gärna kombinerar passionen för vinmakning med surfing, och även fiske lägger han till. Tillsammans med sin hustru Nici driver Sebastian nu Beaumont med trevligt lodgeboende, restaurang och deli bland annat. Paret har tre barn och under vårt samtal svansar två hundar oavbrutet runt Sebastians fötter. Han berättar också om familjens lokala sociala engagemang och innan vi skiljs åt får vi ta del av en medryckande dansföreställning av traktens barn.
Alice Verburg vid Luddite Wines
Alice Verburg berättar om glädjen i att skapa viner tillsammans med sin smått legendariska far Niels Verburg men samtidigt gå sin egen vinväg i egna etiketter. Hon titulerar sig assisterande vinmakare för Luddites viner men i praktiken beskriver hon vinmakandet som ett teamarbete sedan hon klev in i samarbetet 2017. Alice är äldst av tre systrar som vuxit upp i på gården på kullen mot Houw Hoek bergen med sina föräldrar och sex hundar. Namnet Luddite syftar på en folkgrupp som opponerade sig mot teknikutvecklingen och som också ska prägla ett förhållningssätt i vinframställningen.
Efter år av vinmakande runtom i världen och åtta årgångar hos Beaumont som ligger ett stenkast nerför backen skapade Niels och Penny Verburg Luddite wines 1999. Totalt 16 hektar varav idag 9 hektar planterad vingårdsmark med i huvudsak Shiraz och Chenin blanc för sina två prestigecuvéer. Kraftpaket båda två.
”Niels skulle aldrig göra en Syrah” säger Alice med emfas och syftar på två olika vinstilar där Syrah står för en mer europeisk stramare stil och Shiraz en mer fruktdriver nya-världenstil. ”Pappa är för sin kraftfulla shirazstil utan att direkt ha någon stilmässig förebild”
Årgång 2003 av Luddite Shiraz var den första och ögonöppnande flaskan jag provade som gav fullständig kärlek vid första klunken, en stil som troget följt mig sedan dess. Många årgångar har passerat revy och charmen består. Årgången 2019 är inget undantag, den visar på konsten att göra ett kraftfullt fruktdrivet vin utan att det går över i syltiga drag och med bibehållen balans och elegans.
Alice har blicken klar när hon beskriver framgångsfaktorer i minutiös noggrannhet och naturlig framställning så långt det är möjligt, småskaligheten gör sitt till, kontroll i alla led. Alice berättar med inlevelse om sitt eget vin Ali in Wonderfuland, en chenin blanc med ett feminint uttryck om får det att glittra i hennes ögon. De köper även in druvor från andra vinproducenter, bland annat Gabriëlskloof för sin röda och vita serie Saboteur, lättare viner av druvblandningar som verkligen är uppfriskande stilfulla i jämförelse.