Norrtelje Brenneri AB drivs av mina goda vänner Richard Jansson och Kristina Anerfält-Jansson. Bränneriet är beläget på en gård i hjärtat av Roslagen, en mil norr om Norrtälje.
De tillverkar högklassiga destillat av frukter och bär. med råvaror som i stort är ekologiska och lokalt producerade. I sortimentet finner även exempelvis Roslagswhisky, RoslagsGin, Sveriges finaste punsch RoslagsPunschen samt den historiska Bellmanpunschen.
I slutet av 1800-talet fylldes Bellmanliggaren Fader Berg, ett ekfat om 1 800 liter, med arrak för första gången. Fatet låg i källaren på kungliga slottet i Stockholm. Den svenska punschens historia börjar redan på 1700-talet då Ostindiska kompaniet tar hem arrak från Batavia och nationalskalden Bellman besjunger punschen. Från år 2013 förvaltas Fader Bergs ekfat av Norrtelje Brenneri, där fatet åter har tagits i bruk för vår generation – och för kommande. Bellmanpunschen är extra torr och elegant. Dess unika smak kommer från Fader Bergs ekfat. Fader Bergs fat är ett fat i serien Bellmanliggare som ägs av Spritmuseum i Stockholm. Det har åter tagits i bruk på Norrtelje Brenneri. Under 1800-talet ruvade faten med punsch i Kungliga slottets källare.
Bellmanspunschen är försiktigt sötad med honung och rörsocker, båda ekologiska samt har en mörkt gyllene färg, den har nästan ett drag av mörk rom över sig. Alla flaskor är numrerade och signerade. En del av intäkterna från Bellmanpunsch försäljningen fonderas för att kunna renovera Fader Berg inom ca tio år, så att Bellmanpunschen kan avnjutas förhoppningsvis i minst ett hundra år till. Bellmanpunschen finns endast i mycket begränsad mängd, ca 300 flaskor tappas per år.
89830 och kostar 982:- på Bolaget