Provade krispiga chabisviner från Jean-Marc Brocard ledsagad av kunniga Lasse Solum (från Johan Lidby). Inga ekfat i vägen vilket ger utrymme för den rena smaken av kimmeridgen – kalkstensjorden i området. Jean-Marc son Julien är hängiven miljöodlare och värnar hållbarhet, störst i Chablis på ekologiskt och biodynamiskt. Deras enklaste vin Bourgogne blanc Kimmeridgien (5521) 105:- från områden strax utanför Chablis gränser är i strålande form och framstår tydligare i smaken än sin motpart Petit Chablis Domaine Sainte Claire (5588) 119:-. Denna Petit som varit ett husvin hos oss en tid blir här blek, speciellt då nästa syskon provas: Chablis Sainte Claire (5565) 145:-. Gillar verkligen de tropiska tonerna i detta vin, finess!! Inom ramen för denna fantastiska vingård; Domaine Sainte Claire runt orten Préhy finns vingårdsläget Malantes, här finns äldre stockar planterade 1942!! och ger Chablis Vieille Vignes (5595) 179:-, elegant och distingerat stramt. Två Chablis Premier cru kvarstår, Beauroy och Fourchaume, från var sin sida om dalgången. Beauroy (7125) 179:- har ett läge som ger morgonsol och därmed ett stramare vin. Fourchaume (7457) 199:- ligger mittemot och den varmare eftermiddagssolen ger fyllighet och fruktighet som verkligen bjussar på sig själv, smörkola!!
Birgitta
Jag är Birgitta Magnusson! Skribent, vinentusiast och foodie! Crudda är en ordlek som syftar på vinvärldens Cru och matvärldens krydda Crudda i tillvaron, här skriver jag med fokus på vinet men också på maten. Jag porträtterar hellre än recenserar, delar smakfulla upplevelser och erfarenheter från resor, producent- och restaurangbesök, vinprovningar i allmänhet och trevliga vinflaskor som öppnas i synnerhet. Så följ med! #cruddablogg Utbildad vid Poppius journalistskola och medlem i Vinskribenternas förening.
Föredetta inlägget
Med Cru_dda i tillvaron
Nästa inlägg