Ornellaia vs Sassicaia 2013
En fantastiskt intressant provning där de två supertuscan egendomarna Ornellaia och Tenuta San Guido och dess viner ställs invid varandra! Samtliga från årgång 2013, som hade liten problematisk blommningstid men en fantastisk sommar med en sval och soligt september, vilket gjorde det möjligt att skörda fint mogna druvor.
Bolgheri
Det lär inte vara svårt att greppa innebörden av ordet terroir när man är på plats i Bolgheri. Området ligger mellan två mindre städer, Bibbona i norr och Castagneto Carducci i söder och med Medelhavet i väster och bergen i öster. En italiensk guldkust för vin som är ett naturligt avgränsat område i provinsen Livorno söder om Pisa. De är del av massivet Collina Metallifere. Bolgheri kan liknas vid en gryta. På högsta utkikspunkten ser man den 22 km långa vinvägen Località Ponera som sträcker sig från norr till söder där berömda vinhus som Le Macchiole, Ornellaia, Poggio al Tesoro, Ca´Marcanda, Grattamacco med flera har sin adress. Bra utkikspunkter är under den stora eken på en av Ornellais äldsta vingårdslägen eller på berget i staden Carducci Castagneto. Bolgheri var till en början oklassat, stod utanför den italienska vinlagen då man använde de franska druvorna. Då vinerna vann stor framgång skapades begreppet Super Tuscan och från skörden 1994 klassas vinerna i Bolgheri med DOC.
Tenuta San Guido – Den italienske adelsmannen och uppfödaren av rashästar Mario Incisa della Rocchetta skapade med Bordeaux som förebild familjens egendom Tenuta San Guido i Toscana. Han ville göra ett vin som inte skulle baseras på traktens druva Sangiovese, utan på franska druvor då främst Cabernet Sauvignon eftersom den steniga marken påminde om franska distriktet Graves. De första buteljerna var klara 1948 och vinet fick namnet Sassicaia, ”stenig mark”. Idag är det Nicolos Incisa som är ansvarig.
Ornellaia – Egendomen grundades 1981 som ett projekt för att skapa en ny, prestigefull gård i den vackra och orörda delen av Toscanas kust, i Bolgheri. Det exceptionella mikroklimatet och jordmånen i området gjorde att man valde att plantera druvorna Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Egendomen ägs av familjen Frescobaldi.
Vinerna provades blint i följande ordning
Le Serre Nuove dell’Ornellaia
36% Cabernet Sauvignon, 32% Merlot, 20% Cabernet Franc, 12% Petit Verdot. (Bolgheri DOC Rosso). Druvorna kommer från de yngre stockarna på egendomen och görs med samma ambition som Sassicaia, ett verkligt “andravin”. Doften av plommon slår emot nosen samt mull och barrskog och mossa! Förvånansvärt mjukt med silkiga tanniner och röd frukt, så tillgängligt ändå trots ambitionsnivån, fin struktur och balans, känns välgjort! kostar ca 430:-
Le Difese, Tenuta San Guido
70 % Cabernet Sauvignon 30 % Sangiovese. (I.G.T) Stramt och knutet till en början i doften men släpper in mig efter en del luftning, fina röda bär och en pigg och frisk syra. Viss mjukhet tyder på mognad och längden i smaken bjussar också på god komplexitet. Ett vin som vinner i längden och till priset av 145:- är det verklig bra kvalitet.
Guidalberto, Tenuta San Guido
60 % Cabernet Sauvignon och 40 % Merlot. (I.G.T) Under många år gjorde Tenuta San Guido bara ett enda vin men sedan 1970-talet har lanserat Guidalberto som fått sitt namn efter Nicolòs farfars farfars far. Vinet skapades av två skäl, man ville erbjuda ett mer snabbmognande vin än Sassicaia och man ville göra en blend med Merlot. Vinet känns knutet och tar tid på sig, blir inte klok på varken doft eller smak. Så småningom framträder de mörka bären och lite bläckliga toner som ger en anings klumpighet, tanninerna ligger utanpå och ger kärvhet mot tänderna. Smaken av cabernet kommer vart efter med svarta vinbärsblad och efter nån timme är vinet betydligt mer drickvänligt och gott. Vinet kostar ca 265 :-.
Ornellaia L´Eleganza
45 % Cabernet Sauvignon, 38 % Merlot, 10 % Cabernet Franc, 7 % Petit Verdot. (Bolgheri DOC Superiore) En klassiska Bordeaux blend. Handplockade druvor i 15 kg-boxar, avstjälkning, druvorna vinifieras var för sig på ståltank i ca två veckor, ca 10 -15 dagars maceration, mallo på ekfat. 18 månaders lagring på fransk ek och ytterligare 12 månader på flaska. Doften utmärker sig direkt, intensiv och mulligt tät!! Himla skönt tänker man, vilket tur att kvaliteten står ut ändå! Här finns mognad redan vilket kan förvåna. Smaken är komplex och lång, ligger kvar i gommen i evigheter, fin balanserad syra och behaglig fruktighet, blåbär,och svaga toner av höstig mull. Mycket gott och elegant vin som visar god kvalitet redan. Kostar ca 1100:- Provningens klara vinnare!!
Sassicaia, Tenuta San Guido
85 % Cabernet Sauvignon, 15 % Cabernet franc planerade på 100 – 300 meters höjd i den steniga kalkrika jorden. (DOC Bolgheri) Handplockade druvor, avstjälkning och mjuk krossning följt av fermentation i ståltank med naturlig jäst. Maceration i 9-12 dagar. 24 månaders lagring på fransk barrique. Doften är dov och knuten, rödblå kant och syran är påtaglig i smaken av lingon och körsbär. Vinet är helt klart i tunnel, men efter över en timme i glaset börjar det hända saker och en viss fruktighet och längd i smaken framträder. Sassicaia 2013 behöver nog ligga minst 5 år till för att komma till sin rätt. Vinet kostar ca 2000:-
Le Volte Dell`Ornellaia
50 % Merlot 30 % Sangiovese, 20 % Cabernet Sauvignon. (I.G.T) Att stå sist i flighten, efter de två drakarna, kan inte vara en lätt position kan man ju tänka. Men oj vad Le Volte levererar! Tät mörk färg, brun kant indikerar mognad vilket också doften utger. Generös och öppen fruktighet av blåbär och kryddor, lite pepprigt. Fin, elegant lite stram men lång smak av röda bär, lite kärva men inte oangenäma tanniner. Helt klart drickfärdigt och verkligen gott. Vinet kostar ca 170:-, mycket prisvärt. Provningens överraskning!
Tack Solan och Arne!