Vinspalten i Roslagen runt i november 2019 av Birgitta Magnusson
Föreningen Munskänkarnas Norrtäljesektion fyller 35 år och det har vi firat med en exklusiv specialprovning på temat syrah och en finare jubileumsmiddag, en så kallad Dîner Vinicole, under ledning av Michel Jamais. Vinspalten i Roslagen Runt fyller dessutom 25 år!! Hurra!
Munskänkarnas bakgrund
Föreningen Munskänkarna i Sverige startade 1958 av Nils-Bertil Philipsson med syftet att öka kännedom och kunskap om vin och andra ädla drycker samt verka för goda och måttfulla dryckesseder, ett syfte som huvudsakligen kvarstår. Föreningen är indelad i geografiska sektioner över landet och har idag över 27 000 medlemmar, även flera sektioner i utlandet. Föreningen arrangerar vinprovningar och framförallt vinutbildningar i olika kunskapsnivåer. Norrtäljesektionen startades av Tage och Anne-Beate Ljunggren under hösten 1984. De hade då ledsnat på att kuska buss fram och tillbaka från Stockholmssektionen som de då tillhörde. De frågade runt i bekantskapskretsen och visst fanns det ett intresse för att träffas regelbundet och prova bra viner i föreningsform och dessutom kunna lära nytt inom föreningens kurser i vinkunskap som så småningom kom igång. Idag har Norrtäljes sektion ca 140 medlemmar och välkomnar gärna nya vinintresserade!

35års jubileet
Specialprovningen var på temat Syrah världen över. Vi provade högklassiga viner av druvan Syrah från Rhônedalen i Frankrike; Côte Rotie och Hermitage som många gånger är förebilden för andra vinproducenter världen över. Det var välkända producenterna Paul Jaboulet Aîne´ och Guigal som representerade områdena denna gång. Ett tredje intressant vin från Europa har hämtat syrahdruvor från Toscanas kust. Druvorna har transporterats i kyltransport till Lidingö för vinifiering på Högberga vinfabrik, alltså ett svensktillverkat vin. Dessa tre européer ställdes mot syrahvin från Walla Walla i Washington State, Barossa Valley i Australien och Swartland i Sydafrika. Intressant att se hur olika viner kan te sig med varierande förutsättningar i växtplats och även i olika filosofier hos vinmakarna. De europeiska vinerna var över lag mer strama och eleganta med mörk fruktighet medan de från övriga världen var mer rödfruktiga och runda, alla av ypperlig kvalitet. Vid omröstning efter provningen om favoriter utmärkte sig Guigals Hermitage från Rhône och Penfolds Bin 150 Marananga från Barossa. Själv blev jag mycket förtjust i det sydafrikanska vinet Schist Syrah från Mullineux, tätt följt av amerikanska Gramercy Cellars Forgotten Hills Syrah.


Dîner Vinicole
Jubileumsmiddagen blev också fantastiskt trevlig, ledd av vår egen lokalkändis i vinsammanhang Michel Jamais som är en erkänd vinskribent, provningsledare och utbildare i mat- och vinkunskap på avancerad nivå vid bl.a Restaurangakademien. Michel driver även vinlegender.se som är en rik källa för alla vinintresserade.


Middagen hade temat Moderna spanska viner och inledningsvis serverades små tapas av jamon serrano, manchegoost och oliver. Till det gick ett friskt torrt vin i finosherrystil mycket bra, 3 Miradas 2016 (79514/ 189kr) på druva pedro ximénes från Bodegas Alvear i höglänta Sierra de Montilla. Nötig och läskande, riktigt bra kombo, ribban är lagd!

Till förrätts serverade halstrad röding med rostad blomkål, svartrot och citronette med två vita viner av olika karaktär. Trenzado 2017 (96210/189kr) från Suertes del Marqués i Valle de Orotava på Teneriffa av i huvudsak druvan Listán blanca är mycket speciellt i karaktären, lite oljigt och rökigt med grapefruktsyra. Det andra vinet, Campo Eliseo (74041/339kr) från Bodegas Burdigala i Castilla y Léon är superläckert, modernt och smakrikt. Bordeauxlegenderna Francois Lurton samt Dany och Michel Rolland ligger bakom Burdigala med odlingar i Toro och Rueda. Campo Eliseo är verkligen ett briljant vin på druvan Verdejo, från gamla oympade stockar som växer på hög höjd och viniferats både på ståltank och ek. Vinet möter väl den smakrika rostade svartroten och blomkålen och får hjälp av syrlig sås.


Varmrätten består av flankstek med rotselleripuré, timjansky och friterad svartkål som serveras med två röda viner. Lalama 2015 (95221/189kr) från trendiga Dominio do Bibei i galiciska Ribeira Sacra vid Atlantkusten på i huvudsak druvan Mencia. Ett intressant projekt där äkta makarna Sara Pérez och René Barbier skapar vin tillsamammans. Lalama är ett bra exempel på nymodernt spanskt vin med rödfruktig elegans och stram struktur, med viol och örter i karaktären som möter timjantoner och söt rotselleri bra. Det andra röda vinet är La Estrecha Bobal 2017 (91902/239kr) från Bodegas Ponce i Manchuela som ligger öster om La Mancha. Unga vinmakaren Juan Antonio Ponce är pionjär i det relativt okända vinområdet och gör nyskapande viner på bl.a. druvan Bobal, i detta vin från 75 åriga stockar vilket ger vinet djup, fina körsbärstoner och mjuk strävhet.



Efterrätten består av bakat äpple, karamelliserad mjölk, vaniljglass och kanderade pistagenötter som lirar fint med härliga dessertvinet Molino Real 2014 (96077/329kr, 50 cl) på druvan Muscatel från egensinniga vinmakaren Telmo Rodriguez i Malaga. Vinet är jäst på små ekfat och är så rikt, blommigt, citruskryddigt och sätter en fin punkt för Norrtäljemunskänkarnas 35 årsjubileum.