Få kan konkurrera med anrik historia som familjen Ricasoli, i hjärtat av Toscana och Chianti Classico, närmare bestämt i byn Gaiole in Chianti i kommunen med samma namn. I 900 år och i 32 generationer har historia skrivits och utveckling pågått i och runt det vackra slottet Castello di Brolio där familjen har sitt lantliga säte. Familjen fick slottet som gåva av staden Florens under 1100talet. Baronerna Ricasoli har haft en betydande roll i utvecklingen av Chiantiområdet och dess viner.
Mest känd är historien om Bettino Ricasoli som levde under 1800talet och var en framgångsrik politiker. Han kallades “järnbaronen” och var bland annat Italiens andra premiärminister i det enade Italien. Han var dessutom intresserad av odlingarna på sin lantegendom, slottet Brolio. Han hade en klar idé om hur vinet från området skulle smaka och hur druvorna skulle blandas. I ett brev daterat 1872 till en professor vid Pisa universitet formulerar han tankarna om en idealisk blend av Sangiovese i dominans stöttat av Canaiolo och eventuellt lite Malvasia (de gröna druvorna förbjöds så småningom). Detta anges som det första dokumenterade ”receptet” för Chiantis viner och i princip håller det ännu idag. För Chianti Classico gäller minst 80 procent Sangiovese.
Ricasoli har i nutid haft en varierande utveckling då familjen sålde vinodlingarna till Seagram 1958 med dalade kvalitet som följd. 1980 köpte det australiensiska företaget Hardy´s företaget men bidrog inte till särskild utveckling tyvärr, det var bulk som gällde i dessa årtionden. Först 1993 kunde Bettino Ricasoli d.y. (sonson till den förre Bettino, järnbaronen) köpa tillbaka vingårdarna och året efter, 1994 tog sonen Francesco Ricasoli över ansvaret, han var då den 32:a baronen i rakt nedstigande led.
Francesco Ricasoli satsade på innovation, forskning inom jord och kloner samt hållbarhet vilket innebar ett stort kvalitetslyft för vinproduktionen. Totalt äger Ricasoli 1200 ha mark som till stor del består av skog och äng men också större olivodlingar. 240 ha är uppodlade vingårdar och i forskningsprojektet ”Beyond zoning” görs analys av egendomens samtliga jordar. Projektet identifierar 19 olika jordmåner på egendomen varav fem ansågs som särskilt betydande. Sandjoden arenarie, galestro och skifferjorden Scaglia Toscana, albaresejorden Monte Morello, organiska blandjorden Marine deposit och den eroderade lerjorden ancient fluvial terrace.
Carlo Ferrini är den välkända vinmakaren som också bidragit till Ricasolis återkomst på kvalitetshimlen. Hans anseende är bekräftat genom att tre gånger utsetts till Winemaker of the year och har även samarbetet med andra toscanska producenter som Fonterutoli, Brancaia och Poliziano. Carlo kallas även för ”Mr Merlot” då han anser att druvan passar ypperligt som Sangioveses stöd, särskilt de år då Sangiovese inte förmår mogna helt ut. Sangiovese kräver lång växtsäsong, knoppas tidigt på våren och mognar sent på hösten. Merlot däremot mognar tidigt.
Historien om Gallo Nero, den svarta tuppen som Consorzio Vino Chianti Classico använder som logga, är även en roligt skröna att känna till. Fejderna mellan Florens och Siena har genom tiderna varit återkommande och när gränsen mellan dessa städer skulle utses skulle det ske genom en ryttartävling. På utsedd dag när tuppen gol skulle respektive ryttare rida i sporrsträck från var sin stad, där de möttes skulle gränsen gå. I Siena valdes en vit välmående tupp ut för tillfället och i Florens en mager hungrig svart tupp. Det innebar att den svarta tuppen vaknade betydligt tidigare och Florens ryttare fick ett stort försprång. Ryttarna möttes strax utanför Siena.
Provningen
Provningen består av två delar; en del med tre av Ricasolis och Brolios standardviner i olika ambitionsnivåer, och en del med tre av deras vingårdsbetecknade Grand Cru:er; Colledilà, Roncicone och Centiprimo. Vinifieringen av dessa sex viner är näst intill identisk med maceration och fermentation i 24–27 graders tempererad ståltank i ca två veckor och lagring 18 månader på 500 liters tonneauxfat av fransk ek i lite olika ålder. Det som skapar variation är alltså olika jordmåner och vingårdslägen samt unika kloner av Sangiovese.
Rocca Guicciarda Riserva 2018. har fått sitt namn efter en gammal feodal egendom tillhörande Ricasolis. 90 % Sangiovese, 5 % Merlot och 5 % Canaiolo ger ett friskt vin med dominant körsbärssyra, aningens bitterhet och god örtig kryddighet såsom exempelvis salvia. Vinet fräschör och rejäla syrastruktur ger lätthet och inbjudande matvänlighet. Riserva innebär att vinet behöver fatlagrats 24 månader varav 3 på flaska.
Brolio Riserva 2016. 80 % Sangiovese, 15 % Merlot, 5 % Cabernet sauvignon i strikt urval från olika vingårdslägen på 260 meters höjd från en strålande och varm årgång. 2016 hade en torr och het vinter och sommar med sent välkommet regn och bra druvmognad. Vinet har en finstämd doft, djup och mörk körsbärsfruktig smakbild med nyanserad längd och toner av kaffe. Fina mognadstoner omfamnar fattonerna väl.
Castello di Brolio Riserva Gran Selezione 2016. Flaggskeppet i produktionen som funnits med länge från strikt urval av druvor från de bästa lägen av de fem viktiga jordmånerna ca 400–500 möh i sydvästligt läge. 97% Sangiovese, 3% Abrusco (colorino). Vinet bjuder in till härliga mogna doftaromer av röd frukt som är omöjligt att värja sig emot, intensivt och djupt med plommon och choklad i paletten och en lång lite rökig eftersmak. Delikat! Gran Selezione är en relativt ny klassificering (2014), den innebär att vinet behöver fatlagras i 30 månader varav 3 på flaska och druvorna komma enbart från producentens egendom. Av de tre första vinerna glänser detta tredje med prestigevinets guldkant.
Colledilà Gran Selezione Grand Cru 2017. Det första Cru:vinet de gör 2007 är 7 hektar stor av lerig kalksten, Monte Morello (albarese) i sydöstligt läge 390 möh. Vingården planterades 2002 med 6600 plantor/ha. 100% Sangiovese (Brolio kloner) som handskördats den 21/9, avstjälkats och jäst på ståltank med daglig punsch down i 15 dagar. Den hanteringen gäller för alla tre Cru:erna. Buteljerades 13/2 2020. Mineraltoner av rökighet och farfars cigarrlåda stiger i första andetaget, elegant eller stram framtoning med strukturerade tanniner, koncentrerad solmogen körsbärsfrukt, chokladarom och liten alkoholhetta (14%) med uppfriskande syror. Ännu ung med förvånansvärt tillgänglig. Årgången 2017 hade en varm och mild vinter, frost i april och två heta sommarmånader. I slutet av augusti kom regnet som dämpade värmen och skörden kunde genomföras i rätt tid.
Roncicone Gran Selezione Grand Cru 2017. Vingården i mitten av egendomen är 10 hektar stor bestående av marint sediment av sand, större sten och organiskt material, ligger på 320 meters höjd i sydöstligt läge. Vingården planerades 1998 med 6600 plantor/ ha och första årgången av Roncicone var 2015. 100% Sangiovese (Brolio kloner) skördade 6/9, buteljerat 12/2 2020, ger vinet ett rustikt uttryck och en direkt mörk fruktighet av plommon, täta men följsamma och mjuka tanniner i en svallvåg av långa kaffearomer.
Centiprimo Gran Selezione Grand Cru 2017. Den minsta vingården av de tre är på 6 hektar lerig eroderad (fluvial) jord i sydvästligt läge, ca 300 möh vid Arbiaflodens dalgång längst söder ut i egendomen. Vingårdens densitet är lite lägre än de andra två, 5952 plantor/ ha. 100% Sangiovese (Brolio kloner) skördade 25/9 buteljerat 11/2 2020, ger i detta vin en stor kropp och komplexitet, kraftfulla tanniner och intensiv kryddighet, ändå balanserad finess med alla chiantireferenser på plats med röda mogna körsbär, stadig syra och chokladpraliner på parad. Ett ungt vin som redan nu bjussar rejält på sig själv. Tre mycket fokuserade välgjorda Grand Cru:viner som visar på stor variation från en av Chianti Classicos trotjänare, Ricasoli.