Text och foto: Birgitta Magnusson
Tillfället ges inte allt för ofta att få prova viner med flera decennier i flaskan. Men nu gav Stockholms vinsällskap möjligheten med mogna röda viner från Kalifornien av druvorna Zinfandel och framför allt Cabernet sauvignon. Provningen bestod av tio viner, tre Zinfandel och sju cabbar och tidsspannet omfattar åren 2014 till 1987, det yngsta vinet är åtta år och det äldsta 35 år.
Zinfandel
2003 och 1996 Ridge Geyserville Zinfandel blended, Alexander Valley i Sonoma.
1996 Ravenswood Wood Road Belloni, Russian River Valley i Sonoma.

Ridge Vineyards bildades 1962 till en början som ett hobbyprojekt men intentionen att göra kvalitetsviner för lagring bevisades med prestigevinet Monte Bello. De satsade tidigt på Zinfandel som rätt behandlad ger riktigt stora viner. Vinmakare sedan 1971 är legendariska Paul Draper. Lytton Springs är en välkänd zinfandeletikett medan Geyserville är deras kanske bästa Zin. Druvorna till det vinet kommer från vingårdar i västra delen av Alexander Valley. Vinet är i princip alltid en blend av cirka 75 procent Zinfandel, 17-18 procent Carignan och resten Petite Sirah. I 2003an finns även lite Mataro (Mourvèdre). Naturlig jäsning i ståltankar och lagring på amerikanska ekfat 14 månader.
Ravenswood grundades av Joel Peterson 1976 med tanken att göra topp-zinfandel och deras slogan om ”no wimpy wines” blev tidigt känd. 2004 köper Contellation brands Ravenswood och gör det till ett varumärke som paketerar vinstilar efter amerikanska mått. Så sent som 2019 köper sedan Gallo Ravenswoods varumärke. Dock är detta vin framställt 1994 av druvor från Wood Roads vingårdar som ligger i svala och ofta dimmiga dalgången Russian River. Zinfandelruvor skördade på familjerna Arata, Belloni, Chelli and Rues ägor vinifieras tillsammans och blir till denna Wood Road Belloni. Även detta vin lagrat på amerikansk ek.
1996 är ett mycket bra år i Kalifornien och de två -96orna står ut med tydlig välbevarad fräschör och balans. Särskilt Ridge Geyserville 1996 är ett fantastiskt vin med intensiv doft, djup arom av mörka bär fortfarande med spänst i de mjuka tanninerna. Även Wood Road Belloni är bra, dock inte samma öppna doft och djup men fin pepprighet och violpastill. 2003 Geyserville från Ridge är dov i sällskapet med påtaglig syra, inget dåligt vin men upplevs inte (ännu?) ha utvecklat det de andra två erbjuder.
Cabernet Sauvignon
2013 Secret Cellars CS, Paso Robles Central Coast.
2014 Chateau Montelena CS, Napa Valley

Secret Cellars framställer detta vin där druvorna vuxit i de grusiga jordarna i Paso Robles på Kaliforniens sydöstra kustremsa, ett område med perfekta förhållanden för Cabernet sauvignon. Soliga dagar och kyliga nätter ger druvor med hög syra och mjuka tanniner och 2013 är dessutom ett toppår i området. Detta vin är en blend med Cab i dominans samt mindre delar av Petit Verdot, Syrah och Zinfandel som lagrats på både fransk och amerikansk ek i 16 månader.
Chateau Montelena har hängt med länge, sedan 1882 och överlevt förbudstiden och blev legendariskt efter att ha vunnit chardonnayklassen i The Paris Tasting 1976. Vid den tidpunkten tog James Barrett över och moderniserade vingårdar och produktion. Idag är det sonen Bo Barrett i ledningen som vinmakare och de gör förutom sin Chardonnay, även klassiska cabbar av fantastiskt snitt, en Estate och så denna mer standardbetonade; 97 procent Cabernet sauvignon med några uns Cabernet franc och Petite Verdot som legat 6 månader på franska och slovenska fat.
Två youngsters i sammanhanget! Vitala och yppiga i all sin prakt där Secret Cellars cab har en sötare frukt än Montelena som har ett elegantare och stramare snitt. Båda vinerna har en intensiv doft och Montelena är skolboksexemplet med svarta vinbär och mynta. Det första vinet har fortfarande kärvhet i tanninerna medan det senare visar viss mognad redan med avrundad strävhet och balanserad syra i lång kraftfull eftersmak.
1994 Gallo Estate CS Sonoma
1990 Silver Oak Estate CS Alexander Valley Sonoma
1993 Simi Reserve CS Alexander Valley Sonoma

E & J Gallo står för Ernst och Julio Gallo, idag världens starkaste vinvarumärke och största vinproducent. Bröderna, som kommer från en italiensk immigrantfamilj, såg möjligheten till sin amerikanska dröm efter förbudstiden och grundar förteget 1933 i Modesto i Central Valley. Under decennier har de byggt sitt imperium och var tidigt intresserade av utveckling och forskning inom oenologi. De äger en stor andel vingårdar och varumärken, allt från budgetvinet till ikonviner. Den tredje generationen är nu i ledningen och 17 barnbarn till Ernest och Julio arbetar inom företaget. Exempelvis leder Gina Gallo vinmakarteamet och hennes bror Matt är ansvarig för vinodlingen. Deras Estate CS har hämtat druvor från Frei Ranch och Stefani vineyards och till viss del från Barrelli Creek and Monte Rosso vineyards. Hundra procent kraftfull Cabernet sauvignon som vilat 21 månader på fransk ek.

Silver Oak har vingårdslägen i både Alexander och Napa Valley med intentionen att producera de allra bästa vinerna av Cabernet Sauvignon. Silver Oaks nuvarande generation i familjen Duncan förvaltar egendomarna med stort mått av hållbart tänkande. De använder enbart amerikanska ekfat vilket påverkar smakbilden på deras viner. I denna Alexander Valley Estate CS finns även små inslag av Merlot, Cabernet franc och Petite Verdot som lagrats 24 månader på amerikanska ekfat från det egna tunnbinderiet där hälften av faten var nya.
Simi grundades av bröderna Giuseppe och Pietro Simi och som efter förbudstidens 20tal fullföljdes av Isabelle Simi. Idag har förtaget produktion och vingårdar i Russian River Valley och i Landslide vid Mount St. Helena samt norr om Healdsburg i Alexander Valley specifikt för sin Cabernet sauvignon. I dagsläget är tre kvinnor i ledningen; Lisa Evich, Rebecca Valls och Melissa Stackhouse som på olika sätt är involverade i vinmakningen. Denna flaska 1993 är inköpt på vingården 1999. Simi eftersträvar en bordeauxlik stil och detta vin är också en blend, olkart vilken ek men förmodligen fransk.
Tre viner med fantastiska fina mognadstoner, särskilt 1994 Gallo Estate erbjuder en sagolik doft utan like med djup, längd och komplexitet i mörka bär, svart vinbär och varm kryddighet. Ett vin i perfekt balans i frukt, syra och tanniner omfamnat av mjuka fattoner. Ett magiskt vin. De andra två får jobba lite extra vid sidan om. 1990 Silver Oak Estate har en sötare frukt med bra elegans, är full av liv och i god vigör. 1993 Simi Reserve med sin stramare bordeauxstil är i sällskapet lite anonymt och något flackt men levererar ändå en viss längd i efterklangen.
1993 Silverado Limited Reserve CS Stags Leap Napa Valley
1987 Hess Collection CS Mount Veeder Napa Valley

Silverado Vineyards grundades 1981 av Ron och Diane Miller och hennes mamma Lillian Disney i Napa Valley. Silverado och dess 300 hektar är idag ikoniskt och drivs vidare av barn och barnbarn. De fokuserar single vinyardsviner och med det mest strikta druvurvalet gör de denna limiterade version från Stags leap och vingårdarna Silverado Vineyard och Mt George Vineyard. De jobbar i huvudsak med fransk ek med ett generellt tillskott av 10 procent amerikansk.
Hess Persson Estate grundas 1978 av Donald Hess som en av de första vingårdarna på Mount Veeder, bergig region i Napa Valley som sträcker sig väster om Napa och Yountville längs med Mayamas bergskedja. Nästa generation har tagit vid och de gör i dagsläget två olika serier, Hess Collection och Lion Head Collection där Tim och Sabrina Persson huserar. Chefsvinmakare för Hess är Dave Guffy assisterad av Alison Rodriguez och Stephanie Pope.
Silverado exploderar i smakrikedom utan ålderstecken, verkligen ett fantastiskt vin med ljuvliga mognadstoner och djupa aromer av eukalyptus, körsbär och lakrits i tät bärighet och kryddighet. Hess Reserve från 1987, provningens äldsta vin, har en tuff uppgift att både avsluta denna provning, och stå jämte Silverado. Doften är först märkligt stickig (oxidation) men efter någon timme i glaset visar det en underbar mix av sammetslen lite söt frukt, eller snarare rotfrukt.
Samtliga tio viner visar strålande kvalitet, en ynnest att få prova och jämföra.
