Text och bild: Birgitta Magnusson
Montalcino är både varmare och torrare i klimatet än övrig områden i Toscana vilket är en faktor till vinernas kvalitet, mognaden är sällan ett problem här. Orten Montalcino, listat på UNESCOs världsarvslista, ligger högt på en kulle sydväst ut i Toscana och cirka tre mil från Siena. Böljande vingårdar runt om på upp till 600 möh. Det har producerats vin här i minst 2 000 år enligt arkeologiska fyndigheter. Dokumenterat lär det vara från 1300tal men runt 1800 tar vinet den form vi idag är mer bekant med. Clemente Santi (sedermera Biondi-Santi) var först med att separera Brunelloklonen. 1980 fick de sitt DOCG. Vinet och druvan härifrån har kallats Brunello sedan långt tillbaka och det betyder ungefär “den lilla mörka”.
Stilmässigt är Brunello di Montalcino i sin ungdom ett kraftfullt vin med fin körsbärssmak, mörk bärighet och tydliga karaktärsdag från fatlagringen. Viner från den lägre gårdarna i Val d’Orcia blir ofta kraftigare och mörkare än viner från högre höjd. Brunello di Montalcino var traditionellt ett ljusare vin med kärvhet som krävde lagring. Modern Brunello di Montalcino kan variera stort utifrån geografi, höjd på vingårdarna och ambition hos vinmakaren. Den innehåller mer mjuk mörk frukt och bär ofta med en tydlig mineralig påverkan av jordmånen som lokalt kallas galestro; av sandsten, lera och skiffersten.
En del producenter håller sig till traditionella metoder med lång maceration och botti-lagring för att göra kärvare lite torrare viner medan andra använder moderna metoder för att göra mer fruktdrivna och lättillgängliga viner. Ofta slovensk ek i större bottis men även fransk ek förekommer. Vissa regler styr dock framställningen av Brunello di Montalcino DOCG. Det behöver vara 100 procent Sangiovese Grosso (Brunello, en klon av Sangiovese) och lagras i minst fyra år, varav två på ek. Fem år om de ska bli en Riserva. Vinet behöver vila i fyra månader på flaska innan det får säljas. Sen 1984 finns också en enklare ursprungsbeteckning, Rosso di Montalcino DOC, för viner från yngre stockar. Ofta prisvärda viner.
PROVNINGEN
Flight ett
94241 Rosso di Montalcino, Pietroso 2019, 249 kr
94242 Brunello di Montalcino, Pietroso 2016, 499 kr
2576 Rosso di Montalcino, Col d’Orcia 2019, 149 kr
12357 Brunello di Montalcino, Col d’Orcia 2016, 289 kr
84904 Brunello di Montalcino, Col d’Orcia Poggio al Vento Riserva 2010, 849 kr
Pietroso betyder “en plats rik på sten” och egendomen finns strax utanför stadsmurarna i Montalcino, i gamla dokument från 1363 kallat Contrada El Petroso. Domenico Berni etablerade nutida Pietroso på 70-talet och det drivs idag av hans som Andrea och sonson Gianni Pignattai. Fyra hektar vingårdar i tre av de främsta zonerna i Montalcino med olika höjdskillnader och exponering.
Egendomen Col d’Orcia ligger högt, knappt femhundra möh, söder om byn Montalcino. Col d’Orcia betyder ungefär kullen som blickar ut över floden Orcia som utgör den sydvästra gränsen för DOCG´ n. Delle Ciaias från Siena lade grunden för gården i början av 1700. 1890 köpte florensfamiljen Franceschi egendomen som då hette Fattoria di Sant’Angelo in Colle. Den delades mellan två bröder och Stefano Franceschi kallar då sin del för Col d’Orcia. Han gifter sig kungligt och säljer Col d’Orcia till piemontefamiljen Cinzano som utvecklar arealen till 140 ha, idag med Francesco Marone Cinzano i ledningen. Vingårdarna Giardino och Bozzolino ger deras “vanliga” Brunello och Poggio al Vento ger flaggskeppsvinet med samma namn. Branditella-vingården ger deras Rosso.
Intressant prova de två Rosso-vinerna i samma fligth. Så mycket vin för pengarna i Col d’Orcias eleganta medan Pietrosas är mer kraftfull. De två Brunello från -16 är också olika, Pietrosas mognare med röda bär och fin arom. Col d’Orcia fortfarande stram och mörk i frukten, behöver mer lagring eller luftning, dock prisvärd. Lysande är Col d’Orcias Poggio al Vento från 2010! Så belysande att dessa viner behöver tid, i detta fall 12 år. Intensiv, tät körsbärsdoft och fantastiskt rik och lång smak av plommon, läder och lakrits. Kanske provningens bästa vin. 2016 är en strålande årgång, liksom 2010. Tätt i hälarna på legendariska 2015.
Flight två
42302 Brunello di Montalcino, Val di Suga 2016, 259 kr
12330 Brunello di Montalcino, La Fuga 2016, 349 kr
79234 Brunello di Montalcino, Casanova di Neri 2016, 475 kr
90593 Brunello di Montalcino, Mastrojanni 2016, 649 kr
78771 Brunello di Montalcino, Conti Costanti 2016, 799 kr
Fem producenter av rang från den strålande årgången 2016. Val di Sugas Brunello kommer från tre olika historiska och unika vingårdslägen i Montalcino; Vigna Spuntali, Vigna del Lago och Poggio al Granchio, där varje läge har tre helt olika förutsättningar i växtzoner, solexponering och geologi. Blandningen lär ge ett vin med perfekt balans mellan struktur, kropp och elegans. Egendomen ligger norröst i kommunen och drivs sen 1994 av Gruppo Angelini. Vin nummer två har Toscanaproducenten Tenute Ambrogio e Giovanni Folonari producerat med druvor från den lilla vackra egendomen Tenuta La Fuga som ligger sydväst ut från byn Montalcino räknat.
Tredje vinet ut kommer från Casanova di Neri, en av de mer ansedda producenterna härifrån som Giovanni Neri grundar 1971. Idag är det sonen Giacomo som driver denna moderna vinanläggning som förfogar öven 60 ha och fem egendomar; Pietradonice på den sydöstra delen av Montalcino, Le Cetine på den södra delen, Cerretalto på den östra delen, Fiesole i närheten av den nya källaren, mittemot staden Montalcino samt Podernuovo på 450 meter över havet. Fjärde vinet har Matrojanni framställt och druvorna till vinet kommer från en 14 ha stor vingård vänd mot söder, belägen 400 möh. Mastrojanni´s 25 ha vingårdar ligger i Castelnuovo dell’ Abate i de sydöstra trakterna av Montalcino. Gabriele Mastro Janni grundade firman 1975 som idag drivs av unga oenologen Andrea Machetti som eftersträvar traditionell Brunellostil, dvs mjukare vin från stora bottis.
Sist ut i fligth två är Conti Costantis Brunello, en egendom österut i Montalcino där Andrea Costanti gör lagringsdugliga viner i toppklass. Räknas som en av de främsta och klassiska producenterna i området som ofta jämförs med vinerna från exempelvis Biondi-Santi. Familjen Contanti har levt i trakten sedan 1500-talet och äger idag 12 ha vingård på en höjd av 3-400 möh.
Sammantaget är de fem vinerna i andra flighten av fantastisk kvalitet men i olika mognadsfaser mycket beroende av vinifiering och ambition. Det är unga viner, där Val di Suga, Casanova di Neri och Conti Costanti ännu visar stram, lite anonym struktur med körsbärskärne-kärvhet och rödbärig frukt med fattonerna först i doften. Mastrojanni visar charktoner och blåbär i rundare stil medan La Fuga är mest tillgänglig i en lättare stil med fin viol i doften och början till integrerad ek.
Flight tre
75067 Brunello di Montalcino, Buon Tempo 2015 359 kr
Brunello di Montalcino, Gianni 2017 595 kr
Brunello di Montalcino, Frescobaldi Castel Giocondo 2010 850 kr
Brunello di Montalcino, Corte Pavone Riserva 2001 750 kr
Tredje gänget ut har större variation. Tenuta Buon Tempo är ungdomen från fantastiskt årgången 2015, och som drivs av svensken Per Landin. Buon Tempo ligger vackert i södra Montalcino, på en sluttning ner mot floden Orcia intill en byn Castelnuovo dell’Abate, alltså granne med Mastrojanni. 14 ha vingård som är ekologiskt hanterad och druvorna naturligt vinifierade. Gianni Brunelli Le Chiuse di Sotto är nästa välkända producent. Gianni och hustrun Laura köpte tillbaka sin far Dinos vingård 1987, den består i dag av två egendomar, den ursprungliga Le Chiuse i nordost och Podernivone sydost ut på sluttningar 500 möh. Där ligger också det nya vineriet och druvorna till detta vin kommer från Podernovone och Canalicchio med syd- och nordvästlig exponering.
De två sista vinerna har en viss ålder, 12 och 21 år. Frescobaldis Castelgiocondo 2010 inger förväntningar. En av Frescobaldis många egendomar och kanske den historiskt mest intressanta då den är en av de fyra första som odlade Brunello i början av 1800. Det gamla stensfortet från 1100 med samma namn som byn Castelgiocondo ligger långt söder ut i Montalcino. Avslutningsvis Tenuta Corte Pavone från producenten Rainer Loacker, en Riserva 2001. Idag 18 ha vingårdar som Rainer och sonen Hayo driver biodynamiskt. Hayo har identifierat sju lägen i vingården Corte Pavone som började buteljeras separat för tio år sedan, alltså före denna flaska vin buteljerades, så jag förmodar det är en blend av de unika lägena.
Sammanfattningsvis så är de två första vinerna i flight tre fortfarande ungdomligt rakryggade och Buon Tempo ekfatstyngd men i jämförelse mild. Giannis Brunello har sötfruktig doft med köttiga inslag och rejäl kraft. Castelgiocondo 2010 briljerar (!) i djup intensiv kryddig doft, violer, björnbär och mjuka integrerade tanniner omslutet av fattoner. Fantastiskt bra. Corte Pavone 2001 har tappat något i spänst och arom även om doften signalerar mer än smaken förmår, lite oxidation men fullt drickbart, med viss stilig elegans.
Helheten i provningen visar på Brunello di Montalcinos variation men genomgående höga kvalitet, fullödiga viner som behöver tid för att utvecklas till extraordinära exemplar och som åldras med behag.