Text och bild: Birgitta Magnusson
Den högra stranden i Bordeaux, inte samma status som den vänstra kanske, men ack så böljande vackert och vinerna galet bra och drickbara redan i yngre tappning. Andra förutsättningar i jordmån här på den högra sidan ger variation i druvblandningarna där Merlot spelar förstafiolen i de flesta fallen. Merlot trivs i den ler- och kalkrikare jorden här och ger runda och fylliga viner med betydligt mjukare tanniner än i Médoc. Denna sida av Bordeaux är inte heller påverkats av klassificeringen från 1855, Pomerol har ingen officiell klassning alls och St-Emilions ranking är rörig och föränderlig. Ändå kommer Bordeaux´s dyraste vin härifrån, Château Pétrus från Pomerol och vi hittar en av landets charmigaste medeltida byar här i Saint-Emilion.

Pomerol är en liten appellation, bara 700 hektar vingårdar och ”slotten” är oftast mindre egendomar och efterfrågan stor på vinerna vilket trissar priserna. Norrut ligger Lalande-de-Pomerol som producerar bra och prisvärda viner i liknande stil. Saint-Emilion är betydligt större till arealen men priserna på vinerna inte lika höga som i Médoc eller Pomerol, mest kända är slotten Cheval blanc och Ausone, men just Cheval blanc ska ha frånsagt sig sin högsta klassificering på grund av de stökiga reglerna. I Saint-Émilion är Merlot viktigaste druvan tätt följd av Cabernet franc och en del Cabernet sauvignon De bästa vingårdslägena anses kalkstenssluttningarna nära byn vara. Byn Saint-Émilion är otroligt charmig med sina sandstenshus och torget med alla krogar, med anor från 700-talet finns byn med på UNESCO’s världsarvslista. Från byn högsta punkt får man en vidunderlig utsikt över området.



Slottsbesöken
Château Beauregard i Pomerol
När vi besöker det gulliga slottet fejas och putsas det inför ägarfamiljen Moulin´s ankomst. Familjen Moulin (bl.a ägare till affärskedjan Lafayette) köpte Château Beauregard tillsammans med familjen Cathiard 2014 och har gjort stora investeringar, inte minst i nyplaneringar, men också i vineri, källare och i det gamla slottet. Egendomen omfattar 17 hektar vingård där just nu 15 ha är i drift med i huvudsak Merlot. De berättar att de behöver anpassa odlingarna av Merlot från lera till mer sandrika jordar för att möte klimatförändringarna. Sand är en svalare typ av jordmån som ger längre växtcykel.

De gör ett andravin i Benjamin de Beauregard som vi provar årgång 2020 av; 90 % Merlot och 10 Cabernet franc ger ett lättsamt och fruktdrivet vin med mjuk eftersmak.
Förstavinet är Château Beauregard som i årgång 2016 har 60 % Merlot och 40 Cabernet franc och ger ett läckert vin med mörk plommonfrukt och sammetslena tanniner i lång djup eftersmak.



Château Canon-La Gaffeliére i Saint-Émilion
Greven själv Comtes Stephan von Neipperg dyker upp i egen hög person och hälsar i provningsrummet, mycket distingerad. Med tyskt påbrå både historiskt och gällande vinproduktion, kom de till Saint Émilion och Canon-la-Gaffeliére 1984, ett slott klassat premier Grand Cru Classé. Familjen äger fler egendomar i St Emilion som Clos de l’Oratoire, La Mondotte, Château Peyreau och Clos Marsalette i Pessac-Léognan samt Château d’Aiguilhe i Castillion. Familjen är också delägare i Château Guiraud i Sauternes.
Canon-la-Gaffeliére har 19 hektar vingård med i huvudsak Merlot och några delar Petit Verdot och Cabernet sauvignon. Man använder en speciell sorts glaskärl för lagring, wineglobes om 220 liter som ska ge en särskild fräschör till musten, bidra till mognad utan fatkaraktär, inte sett dessa lagringskärl tidigare. Vinerna är riktiga kraftpaket dock, och förstavinet
- Château Canon-la-Gaffeliére 2016
är intensivt och bombastiskt trots 80 % Merlot, med kraftfulla, täta tanniner som indikerar stor lagringspotential, behöver nog 10 år till i vila.
- Clos de l’ Oratoire 2014, 90 % Merlot, 10 CF
- Château d’ Aiguilhe 2012, 80 % Merlot 20 CF
I jämförelse med Gaffeliére är dessa två mjukare och mer drickbara vid stunden, fin merlotstil och läcker röd frukt inbäddat i sammetslena tanniner. Riktig toppkvalitet.

