Text och bild: Birgitta Magnusson
Graves betyder grus, och belyser väl de förutsättningar vingårdarna får söder om staden Bordeaux, fortfarande på vänstra flodsidan. Graves är särskilt spännande för min egen del, det är här de vita torra bordeauxvinerna lyser, de jag ville utforska mer. Graves är annars både rött, vitt och framförallt sött vin. Norrut i Graves ligger Pessac-Léognan som har egen appellationsstatus och omfattar tio kommuner. Här görs härliga röda viner med dominans av Cabernet sauvignon och Merlot och torra vita viner på Sémillon och Sauvignon blanc, vanligen ekfatslagrade. Provade vid en lunch på Spa-hotellet Sources de Caudalié vid Château Smith Haut-Lafitte deras båda andraviner Les Haut de Smith, 2021 för det vita och 2018 för det röda. Båda strålande bra, och det vita blev en otrolig ”perfect match” till en Sea Beam Carpaccio serverad med grapefrukt och koriander, oförglömligt bra.


Klassificeringen för slotten i Sauternes och Barsac slogs fast 1855 samtidigt med Médoc. Sauternes klassificeringen har dessutom en unik kvalitetsnivå, en Grand Premier Cru Classé vilket Château d’ Yquem innehar och ungefär 25 övriga slott är 1:erCru Classé eller 2ème Cru Classé och gäller enbart för de söta vinerna. Appellationen Sauternes omfattar de fem kommunerna Barsac, Preignac, Bommes, Fargues och Sauternes. Efterfrågan på det ädla söta vinet sjunker tyvärr vilket har lett till att fler och fler ställer om och gör torra vita, dessa är otroligt bra. De ädelsöta blir därmed också köpbara till humana priser. Och! Sauternesvin är inget dessertvin utan ett sött vin som passar till flertalet maträtter, kanske genom en hel meny. Klassiskt är Sauternes och foie gras.



Den gyllene triangeln kallas de geografiska förutsättningar som ger det unika klimatet för ädelröta på druvorna. Atlanten å ena sidan, Garonne-floden å andra, och den mindre Ciron-floden å det tredje hållet, samt skyddande skog i söder. Det skapar ett välgörande dis som, i princip varje år, ger ädelrötan botrytis cinerea på druvan Sémillion i huvudsak och en liten del Sauvignon blanc och ibland även Muscadelle. Tre gyllene faktorer spelar in: 1) fukt och dimma på morgonen 2) fläktande vind på dagen 3) solsken och värme på eftermiddagen. Vid besöket förklaras skillnaden visuellt mellan vanlig gråröta och den eftertraktade ädelrötan. Rötan perforerar druvans skal och koncentrerar aromer och socker. Skördeuttaget är minimalt och stora delar av klasarna förkastas medan druva för druva kan plockas och tas till produktion. Även så kallade chocolate berries plockas, dvs druvor som angripits av röta men som fortfarande har lite jos kvar. De ger lite lättsammare söta viner med fin fräschör och syra.

Slottsbesöken
Domaine de Chevalier i Pessac-Léognan
En Grand Cru Classé-egendom som ligger för sig själv inne i skogen i sydvästra hörnet av kommunen Léognan, över hundra hektar mark och cirka 45 hektar vingård med i huvudsak blå druvor för rött vin. Bara fem procent av gården produktion är vitt torrt. Chevalier ägdes från 1865 av familjen Ricard men köptes 1983 av Olivier Bernard. Rémi Edange som varit en del av Chevalier sedan 80talet delar vid besöket generöst med sig av erfarenheter och intensioner med vinmakandet. Hantverket, noggrannheten och målet att göra eleganta viner, inte för tunga eller kraftfulla.


Vi provar
- Domaine de Chevalier 2017 blanc
70 procent Sauvignon blanc ger en intensiv fräschör och citrusarom och 30 Sémillon ger fyllighet och oljig struktur. Bra!
- Domaine de Chevalier 2016 rouge
64 CS, 30 M, 3 CF, 3 PV i blenden. Elegant frukt och lätt men uppstramad karaktär, ungt och aningen knutet men viss fyllighet i efterklangen. Tiden för sig.

Château Coutet i Barsac
Ett premier Cru Classé slott sedan 1855. Det är mitt i skörden när vi anländer, inte bästa tiden för besök då alla är upptagna, men så intressant se de skrumpna klasarna och druvorna IRL. Vi fångar vinmakare Laurier Girardot som hastigast i provningsrummet, med lätt flackande blick.
Coutet är en egendom över 42 hektar med anor tillbaka till 1200talet, en tidig engelsk fästning. Under 1600 talet kom vinet i ropet under Jean le Pichard och blev high-lightad i sent 1700tal när den amerikanska presidenten Thomas Jefferson menade att Coutet var det bästa Sauternesvinet. Vinhuset har sedan en brokig historia fram till nutid då familjen Baly köpte egendomen 1977.
Vi provar andravinet La Chartreuse de Coutet och förstavinet Château Coutet i årgångarna 2019 och 2010, där -10orna i bägge fallen fullständigt (!) briljerar, i förstavinet – en intensiv ljuvlig apelsindoft, kryddigt men superelegant, strukturerad och balanserad sötma och fin fatkaraktär. Verkligen bra!




Château Suduiraut i Preignac-Sauternes
Premier Cru Classé även detta. Så fint belägen bara tio minuters bilväg från Coutet och granne med Château d´ Yquem, Suduirauts vingårdarna går kant i kant med de exklusiva på kullen runt Yquem. Namnet Suduiraut kom in i bilden 1580 genom giftermål med Leonard de Suduiraut men hette under en period Cru du Roy efter Jean Joseph Duroy. 1992 köpte försäkringsbolaget AXA Millésimes med Christian Seely i ledningen, Suduiraut (de äger också Château Pichon Baron i Pauillac). Caroline Gentry vinmakare och Patrick Doucet ansvarig för de 92 hektaren vingård varav 20 ha är unga stockar som de gör vitt torrt vin från.


De handplockade ädelröteangripna druvorna pressa långsamt under fyra timmar, vilar i cold soak och fermenteras sedan i 10-15 dagar i barriques, vid besöket kunde vi faktiskt ”lyssna” till jäsningens svaga sus i faten. Provningen är spektakulärt bra.
De två torra vita är fantastiskt läckra och fylliga med lite oljig textur och tropisk fruktighet, särskilt Lions.
L de Suduiraut 2019 Vieilles vignes
Lions de Suduriaut 2020
Vi provar sedan tre årgångar av förstavinet:
Château Suduiraut, 2020, 2015 och 2005.
En smakexplosion och fyrverkeri av läckra honungstoner, marsipan, nougat och saffran. -20 och -15 med fräschör i frukten och -05 helt galet god med nötiga aromer i evigheters längd.
Top notch!

