Domaine Saint Gayan
Familjen Meffre, idag representerade av far och son Roger och Jean-Pierre, har sedan 1400-talet odlat vin på Saint Gayan. Domänens viner tillhör de klassiska i området och kanske även de lite mer kraftfulla om man ska tolka deras hemsidas beskrivningar av sina viner. Vinmakare idag är Christian-Yves Carré de Lusancay, svärson i familjen och sedan 12 år involverad i framställningen. Vi träffas för en lunch på pittoreska vinbaren Nez i Gigondas i samma regi som den välrenommerade restaurangen L´Oustalet.
Till lunchen har Christian-Yves med sig sitt egna vita vin från Sablet på i huvudsak Viognier och Bourboulenc, ett aromatiskt, friskt och fylligt vin. Han berättar att han är uppvuxen i Paristrakten och egentligen ville bli veterinär. Väl ingift i familjen Meffre (alltså släkt med Julien Brechet vid Domaine des Bosquets) har han lärt sig det mesta om vinframställning av sin svärfar och han är mån om att bevara den traditionella stil som Saint Gayans viner ska uppvisa. Vi åker ut till domänen efter lunch, ca en tio minuters bilfärd från byn, och efter en promenad ut bland vinstockarna runt de vackra boningshusen där olika vingårdslägen pekas ut, går vi in och provar igenom deras viner från trakten. Från Gigondas gör de två, eller egentligen tre etiketter.
– Saint Gayan Gigondas Origine 2013 (82831, 209:-) är som förväntat ett tätt och förhållandevis kraftfullt vin med läckra mognadstoner av mörka bär och multna löv och fattoner. 75 % Grenache, 15 % Syrah från en lott på lite högre höjd och resten mourvédre med snittålder på 55 år. Vinet vilar 2 år i cementtankar och ytterligare nåt år i 600 l ekfat, s.k.demi-muids.
– Saint Gayan Gigondas Fontmaria 2012, är en hyllning till en anmoder Maria, av Grenache och Syrah 80/20 från 2 speciella hektar mark. Ett fullblodsvin med komplexitet och fyllighet och en perfekt balanserad frukt och syra, väl avvägda försiktiga fattoner, ett mycket bra vin!
– Saint Gayan Gigondas In Nomini Patris 2013, är prestigevinet från en lite lott vid sidan av vägen upp mot domänen, 99 % Grenache och traditionell vinmakning ger ett ypperligt vin med hela krydd- och fruktpaletten i lång smak och intensitet, bara 500 flaskor detta år gör det ännu mer speciellt att prova. Ett fantastiskt vin!
Domaine du Pesquier
Mathieu Boutière kommer mig till mötes gående över gårdsplanen framför det vackra huset där ett par generationer av familjen bor. Mathieu själv är fjärde generationen som odlar vin på gården som anlades på 50-talet och som då hade mest fokus på olivolja, men efter den stora frosten 1956 ställdes om för vinproduktion. Den första skörden vin som såldes var 1965, då under Côte du Rhône – Villages etikett.
Det är idag Mathieu, med hjälp av sin far Guy som ansvarar för vinproduktionen. Domaine Pesquier ligger i hjärtat av appellationen precis nedanför byn och består av totalt 24 hektar varav 17 ha i Gigondas. När vi möts går vi raka vägen ut i vingårdarna som omgärdar gårdsbyggnaderna för att Mathieu vill visa på den karaktäristiska jordmånen. Här på Gigondasplatån 170 meter över havet karaktäriseras jorden av marl, en smulig kombination av kalksten och lera, röd lera, kalksten och grus och här odlas 90 % av Grenache. Han pekar även uppåt sluttningarna mot jordlotter de äger som kallas Les Pallieroudas och Les Terres där den steniga röda leran dominerar. Grenache dominerar odlingarna följt av Syrah och Mourvèdre där rankorna har en genomsnittlig ålder på cirka 40 år. Syrah odlas främst på de högre belägna jordarna där den får fin syra och kryddighet. Man framställer bara rött vin och produktionen är ca 40 000 flaskor om året. När jag frågar om de odlar ekologiskt så framhåller han att det är en strävan att i så stor uträckning som möjligt undvika kemikalier och att han gärna skulle utveckla det till en certifiering i framtiden. Mathieu eftersträvar en lätthet och friskhet i sina viner och nämner ofta att terroiren behöver ges utrymme med det han beskriver som mineralkaraktär.
Vi provar den enda cuvéen han gör i Gigondas, Domaine du Pesquier i flera årgångar; 2010 som är ett kanonår och fortfarande har en intensiv täthet och tydlig pepprighet, 2014 som är något lättare och blekare men med fin mogen rödfruktighet.
2015, som är den årgång vi har tillgängligt här på Bolaget, 75 % Grenache, 20 % Syrah och 5 % Mourvèdre (2836, 159:-) är intensivt med doft av örtig Garrigues, mörkt i färg och frukt, driven smak och mjuka silkiga tanniner.
2016 är buteljerat för bara en vecka sedan och framträder som lite ”stressat” men ändå förvånansvärt balanserat i syra och frukt med fina goda körsbärstoner. Det bådar gott!
Domaine de Verquière i Sablet
Ett besök som egentligen ligger utanför ”kartan” i min plan för producenter i Gigondas men som ändå tipsades om av Henri-Claude Amadieu eftersom Verquières vin från Rasteau fått fin uppskattning i Sverige. Domänen ligger i pittoreska byn Sablet och består av 45 hektar främst i Côtes du Rhône Village Sablet, Rasteau och Vacqueyras. Odlingarna är sedan 2013 ekologiskt certifierade. 2010 fick röda viner från Rasteau egen cru-status.
Vi tas emot av Thibaut Chamfort som lite stressat kommer stövlandes från vingården men tar sig ändå tid för rundvandring i vineriet och en provning. Han är den fjärde generationen där arvet har gått från far till son. Thibaut berättar att han vill förvalta traditionerna samtidigt som han vill utveckla och hitta en egen stil, han eftersträvar främst lätthet och elegans i sina viner, ogillar faktisk ek och använder det mycket försiktigt. Han har köpt in stora terrakottakrukor som komplement till framtida lagring.
– Domaine du Verquière Rasteau 2016 (2179, 139:-) av 70/30 Grenache och Syrah har legat 6 månader på 3000 liters gamla foudres som i princip tappat sin ekkaraktär. Frukten är röd och klar och följs av lite kaffetoner och mjuka tanniner.
– 1928 Rasteau 2015 är en prestigecuvée i liten skala, bara tre stycken 600 liters fat, av 60 % Syrah och 40 Grenache, ett härligt och fräscht vin med en läcker syrahsyra. Ännu ungt men ändå mycket gott.