På Lidingö!!! Bara ett par stationer med Lidingöbanan från där min son och sambo bor, finns en Vinfabrik, det är cool!! Intill Högberga gård ligger Högberga Vinfabrik.
Allt började 1990 när Johan Zälle, som är vinmakaren vi möter vid vårt besök, flyttade ner till den lilla byn Gavorrano i södra Toscana, närmare bestämt i Maremma. Familjen ville bryta ekorrhjulet i vardagen och pröva något helt annat. De skapade där sitt kontaktnät och förutsättningar för att kunna köpa de druvor de gör idag men även den tekniska support de behövde.
Från 2010 sker tillverkningen i den egna vinfabriken på Lidingö i en liten men fullödig anläggning för vinproduktion. I september varje år far en “delegation” ner till Maremma straxt söder om Bolgheri i vindistriktet Monteregio di Massa Marittima och handplockar 10 ton druvor. Området ger fantastisk kvalitet på druvor som Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah och Sangiovese men även lite Petit Verdot. Direkt efter skörden transporteras druvorna 250 mil med kylbil i 48 timmar till vinfabriken. Därefter vidtar vinmakningen i steg för steg.
Under mitt besök på Vinfabriken på Lidingö får jag en mycket noggrann guidad tur genom konsten att tillverka vin! Varenda moment, varenda detalj är viktig och noggrannheten är hög i allt från hygien och temperaturhållning till omsorgen om varje druvsort. Faten var till en början av amerikansk och svensk ek men kompletteras nu med franska Bourgognefat, barriquer men även mindre halvfat. De framställer 7500 flaskor per år.
Vi får försöka blanda en egen blend på Merlot, Sangiovese och Cabernet sauvignon från årgång 2016. Svårt, men det var verkligen en intressant och rolig upplevelse. Jag bestämde mig till sist för en BirgittasBolgheriBlend, med dominans av cab och lite mindre merlot och endast ett uns sangiovese. Sangiovese vid kusten blir så annorlunda från den i Chianti, här mer len och örtig. Den störta potentialen har druvan Merlot berättar Johan Zälle. Det är en druva som ger stora viner i Bolgeri med nära omnejd, en förebild är Antinoris Ornellaia. (Läser du Ornellaia väldigt snabbt kan uttalet bli Arne-Lajla!) Den blend jag skapar kommer jag kunna hämta ut på Bolis inom några veckor, så roligt!
Förutom vintillverkningen så genomför Högberga Vinfabrik en ettårig utbildning till vinmakare i samarbetet med Scandinavian Wine Academy och Vinkällan Dryckesutbildningars internationella skola.
De tillverkar följande etiketter tillgängliga på Bolaget:
Högberga Lajla 2015 (33180) 200:-
Sangiovese handplockades den 19 september 2015 hos Enrico Corsi på Azienda la Cura. Legat på amerikanska, franska och svenska ½ barriques i ett år. Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, kryddor, jordgubbar och kaffe. 2010 flaskor.
Högberga Arne 2015 (33181) 349:-
Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot & Sangiovese handplockades den 19 september 2015 hos Enrico Corsi på Azienda la Cura. Legat på amerikanska, franska och svenska ½ barriques i ett år. Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, blåbär, choklad, lagerblad och kaffe. 2007 flaskor. Lagra gärna.
Högberga San 2014 (33179) 200:-
Sangiovese handplockas den 19 september 2015 hos Enrico Corsi på Azienda la Cura. Legat på amerikanska, franska och svenska ½ barriques i ett år. Kryddig smak med inslag av körsbär, skogshallon, rosmarin, choklad, svartpeppar och vanilj. 2400 flaskor.
Högberga Merlot 2014 (39936) 199:-
Merlot handplockas den 19 september 2015 hos Enrico Corsi på Azienda la Cura. Legat på amerikanska, franska och svenska ½ barriques i ett år. Doft med inslag av fat, plommon, björnbär, lakrits och vanilj. Vinet är fruktigt och medelfylligt. 1563 flaskor.
Högberga Syrah, Jubileumsvin 2014-2014 magnum, (32538) 397:-
Syrah, Cabernet sauvignon, merlot och sangiovese ger ett mjukt och fint vin med fruktig smak och fin fatkaraktär, inslag av plommon, tobak och hallon.