Jag fortsätter på temat riesling och druvans många nyanser och användningsområden. Rieslingviner med lite restsötma är ett av få viner som passar fint till chilihet, salt och sötsyrlig mat från det thailändska, indiska och japanska köket. Jag provade tre olika varianter av riesling till en enkel saschimi med en kanske något krävande (!!) dressing; både soyasalt, mirinsöt, risvinägersur och lite chilihet. Dressingen tar faktiskt hand om den råa fiskens umami på ett förvånansvärt bra sätt.
Min saschimidressing
Blanda 2 msk japansk soja, 2 msk mirin, 2 msk risvinäger med finhackad chili, vitlök och ingefära efter smak.
Skiva tunt; salmalax, tonfisk och kammussla samt rökt lax och och man vill och även bra lufttorkad skinka. Den rökta laxen och lufttorkade skinkan funkar mycket bra att doppa i dressingen.
Vinerna – tre riesling i olika torrhetsgrad
Just restsötman i vin med hög syra gör det så följsamt till den mat du serverar, det blir en tillgång. Utan mat upplever du förmodligen de viner med högre restsötma som godissöta, men räds inte ett uns sötma till rätt sorts mat.
Leitz Magic Mountain Rüdesheimer riesling trocken 2018 (70626) 155:-, Rheingau, Tyskland. 13 % med restsocker på 6 g/liter.
Mitt vita sommarhusvin i år från Weingut Leitz! Strålande mineraltät med stram limesyra, päron och rökighet som sig bör då druvorna vuxit på det Magiska Rüdesheimer Bergs branta sluttningar, mestadels från Rottland, Roseneck och Bischofsberg. 2018 har ett relativt dramatiskt år med väderväxlingar utöver det normala men det skördades hälsosamma druvor till slut ändå. Vinifieringen sker på gamla ekliggare och vinet fick efter avslutad jäsning ligga på sin jästfällning fram till buteljering.
Till maten får Magic-vinet jobba lite extra men klarar sig förvånansvärt bra ändå. Syran står emot till viss del men dressingen kräver nog lite mer sötma i vinet. Dressingens smaker framträder mer än vinets här. Vinet som jag annars upplever mineraltätt med hög höjd i friskheten blev mjukt och avrundat, en anings liten beska, som jag faktiskt gillar!!
Kung Fu Girl Riesling 2017 (2690) 139:-, Washington USA. 12 % med restsocker på 12 g/liter.
Den fd turnéledaren Charles Smith har fått rockenrollstatus i vinbranschen och detta vin har absolut attityd! Här finns den tropiska frukten i mängder och även honungstoner väl matchat av citrussyran. Trots12 g rs är smaken frisk med bra balans och viss längd. Dessa druvor kommer från vingården Evergreen som ligger nära floden Columbia i Ancient Lakes. Jordmånen är vulkanisk jord med inslag av grus och kalk. Jäsning i rostfri ståltank och vinet ligger på fällningen i 6 mån.
Till maten ger detta vin mer svar på tal och tycks “växa” i smak och arom. Det är intressant att känna hur tidigare tydliga honungstoner tonar ut och hur sötman lägger sig snyggt runt den “råa” umamin. I jämförelse med det förra vinet är detta vin så mycket “mer och bullrigt” på alla sätt och vis. Men vinet behåller sin balans även till den rökta laxen! Det är bra jobbat!
Kloster Eberbach Kabinett Riesling 2018 (5810) 109:-, Rheingau, Tyskland. 7,5 % med restsocker på 50 g/ liter.
Klostret grundades av en cisterciensorden på 1100-talet, så anor finns så det räcker. Även detta vin kommer från favoritområdet Rheingaus sluttningar vilket visar sig i stram rökig mineraldoft. Restsocker på 50 g ger här vid första klunken en kick (även fast det kom direkt från kylskåpet) men det är ändå så fräscht och läckert detta vin, har haft med det på åtskilliga provningar och man charmas oftast! Den låga alkoholhalten ger utrymme för blommighet, värme och krydda. Frukten går åt gråpäron och balansen syra/sötma/frukt är i mitt tycke perfekt även om 2017 var ett något krångligt vinmakarår. Det ultimata bersåvinet, kan man tro.
Till maten blir det ett fint så kallat giftermål mellan klostervinet och dressingen, här får chilin plats och vitlöken visar sig från sin bästa sida, ja dressingen upplevs som mild och god(are) och den hjälper fiskens smaker! Vinet är välbalanserat den första delen av måltiden, men när det tappar sin kyla kan jag tycka att sötman tränger sig på och doften blir parfymerad. Kammusslan blommar ut med detta vin, så gott!
Summa summarum så fungerar de tre vinerna bra -men på olika sätt! Det blir absolut en fråga om tycke och smak hur man vill att vin och mat ska framträda och sashimi med tillbehör är en utmaning i vinsammanhang. Vinet bör nog ändå inte vara för torrt och absolut inte ha strävhet, men annars så kan man leka med mustvikt och restsockerhalter till angenäm styrka och smak!