Tenuta di Fessina ligger i den pittoreska byn Rovittello i hjärtat av kommunen Castiglione di Sicilia i regionen Catania på den exklusivare norra delen av Etna DOC. Precis invid landsvägen ligger den vackra gråstensbyggnaderna med ett sömnigt förmiddagslugn över sig. Mitt på gårdsplanen ligger en vacker brunn och i husen ryms några unika och sobra hotellrum. Jacopo Maniaci möter upp och vi inleder med en fin promenad i vingården precis utanför knuten. Jacopo är VD och winery manager samt enligt honom själv en allt-i-allo i företaget, född i trakten och pratar med inlevelse om etnavinets goda förutsättningar. Etna själv pustar och bolmar teatraliskt i fonden medan vi strosar genom de gamla knotiga vinstockarna. ”Lady Vulcano” är synnerligen närvarande!
Fessina grundades 2007 av Silvia Maestielli, tillsammans med maken Roberto Silva och vinmakaren Federico Curtaz. Silvia är sprungen från Florens i Toscana och föll för det praktfulla landskapet runt Etna. Jacopo lägger stor vikt vid att förklara hur situationen såg ut vid den tidpunkten i de mindre byarna runt Etna, de var ”sovande” och ingen talade om trender eller stigande stjärnor. Sivlia som pionjär och dessutom kvinnlig vinmakare fick kämpa lite extra för att få gehör till en början i en mansdominerad kultur, men hon var övertygad om vad hon ville åstadkomma och såg de gamla alberelloväxta vinstockarnas potential. Hängiven och mån om att värna arvet från tidigare generationer, vill hon även sätta en ”feminin” prägel på sina viner.
Fessina äger 7 ha vingård och har långtidskontrakt på lika mycket vilket ger totalt 15 ha vingård att förfoga över. Vinmakare är Giandominico Negro. De producerar ca 80 tusen flaskor per år varav en tredjedel är vitt. I Rovittello-vingården vi promenerar igenom finns ett block som är planerat 1932, nästan 90åriga stockar av nerello mascalese, men även några andra gröna sorter och en del nerello cappuccio i en salig fieldblend. Just det block som är från 1932 ger deras cruvin Il Musmeciuppkallat efter den gamle mannen Ignazio Musmeci som planterat och vårdat vingården innan Silvia tog vid. Rovittello-vingården ligger skyddat i en svacka omgärdat av lummiga hazzelnötsträd.
Erse bianco, rosado och rosso är gårdens instegsvin och speglar Fessinas identitet och var det första vinet Silvia gjorde 2007. A´Puddara och Il Musmeci är Fessinas prestige- eller cruviner. Tenuta di Fessina och Silvia Maestrelli har rönt stora framgångar och fått många erkännanden av världens vinpress. Steven Brooks har bland annat med Fessinas vita A´Puddara 2016 på sin top20 lista (91p) över Etnas viner i Decanter.
Vinerna
Erse Bianco 2017
av 80 % carricante och resten catarratto och minnella. Från Contrada Manzudda i kommunen Biancavilla och vingårdslägena Milo och Santa Maria di Licodia på 900 och 950 möh, sydöstligt läge och vinstockar planterade 1950 och 1930 ger djup och intensitet till vinet. Vinifiering och lagring i ståltank. Vacker halmgul färg med grönstick, fräsch doft av citronzest, kryddig och lite oljig struktur med fin elegans och längd.
A´Puddara 2017
100 % carricante planerde 1950 i en 2 ha stor lott på 900 höjd över havet i Contrada Manzudda i Biancavilla. Strikt urval av druvor som krossas med stjälkar och fermenteras i stora 3500 liters franska fat samt vilar på dessa i 8 månader. Fantastiskt distinkt och personligt vin, halmgult med rik frukt av aprikos, klockren vacker saltstänkt syra och varm längd i smörigt mjuk smak. Med facit i hamn är A´Puddara det bästa vita vinet jag provade på Etna! Superbt!
Erse Rosso 2017
90 % Nerello Mascalese, 8 % nerello cappucco och 2 % minnella och carricante från den 6 ha stora contradan vid Rovittello planterad 1950. Avstjälkade klasar fermenterade i ståltank ger friska körsbärstoner, lite aromatisk koriander men fräschören kommer från den läckra fruksyran som drar i käkarna och som balanseras av den röda fruktigheten, de silkiga tanninerna ger ett elegant uttryck.
Laeneo 2017
100 % nerello cappuccio ger ett helt annat vin än mascalesen. Cappuccio är knepig att odla, ger gärna en bitter ton men bra färg varför den ofta får komplettera nerello mascalese. I detta vin från en lott på 1,5 ha i Biancavilla och Contrada Manzudda ger druvan ett lättsamt vin med lite stallig doft och liten strävhet. Klassat Sicilia DOC.
Il Musmeci 2015
är prestigevinet av 100 % nerello mascalese från Rovitelloblocket planterat 1932. Skördas en vecka senare än övriga stockar, avstjälkas och fermenteras ett par veckor innan det lagrat på stora franska ekfat 6-8 månader, flasklagras sen minst 4 år. Härligt mogen röd frukt och yppighet, här kommer den feminina stil som Silvia vill eftersträva fram, elegans och mjukhet i ändå djup läcker smak. Mycket bra!