Goa girlfriends på middag innebär att man får anstränga sig! Ha, och det blev en trevlig och avslappnad vinmiddag, en dîner vinicole, en trerätters med två viner till varje rätt, och med mycket tjessus däremellan!
Förrätten blir tre pinxtos; en med gratinerad chevre, honung och soltorkade tomater, en med serranoskinka och fikon och en med gravlaxsås, gravlax som toppas med äppeltärningar kokta i socker, smör och unset kanel. Till detta serveras:
- Izar – Leku 2015 från Bodegas Artadi, ett baskiskt mousserande Txakolivin av bättre sort av inhemska druvorna Hondarribi Zuri och Beltza. Framställt enligt klassisk modell vilket ger djup och brödighet.
- Erse Bianco 2013 från Tenuta di Fessina på Etnas norra del, Sicilien guldkant. Dominant druva är Carricante med en lite 10 procentig del av Catarratto och Minella.
De båda vinerna jobbar bra till de smakrika pinxtosen, det sicilianska vinet är fylligare och har en liten oljig framtoning som gör att det orkar mer än det mer eleganta bubblet. Men å andra sidan är den läckra och krämiga syran i det baskiska vinet en god följeslagare till chevren och även till skinka kickar den in. Erse är det vin som fixar den utmanande laxen bäst, äpplet hjälper verkligen till och ger helheten en skjuts!
Varmrätten är ugnsgrillade grönsaker och rotfrukter som morot, potatis, fänkål, palsternacka, rödbeta, squash och paprika som badat i timjan och olja. BBQ-marinerad kyckling till, upplagt allt tillsammans på stort uppläggningsfat toppat med smulad fetaost. Två såser ska jobba med grönsakssmakerna, en kall crème fraîche smaksatt med fetaost och soltorkad tomat och en varm rosépepparsås. Vinerna till är:
- MonTirius Le Clos 2016 från den fina Domänen i Vacqueyras i södra Rhône, från vingården precis utanför vineriet, gjort på 50/50 Syrah och Grenache. Justine Saurel heter den unga kvinnliga vinmakaren som är fostrad in i det biodynamiska tänkande av sin familjs tradition och övertygelse.
- An Negra 2014 från producenten Anima Negra på Mallorca. En favoritproducent som tillhör öns bästa och som med sitt prestigevin An visar vad skåpet ska stå. Lokala druvor som Callet, Manto negro och Fogoneu har vinifierats till kraftfull elegans och de 18 månaderna på franska fat ger bredd och längd till eftersmaken.
Vinerna är olika, ja det är ju vitsen, Montirius så rödfruktig och frisk med matchande vibrerande fin syra mot det fylligare och tuffare An! Kan det gå ….an? Ja även dessa två viner jobbar bra med smakerna på tallriken beroende av såsernas stöd. Den syrliga crème fraîchesåsen till de sötaktiga grönsakerna möter Montirius fruktighet fint, de gillar varandra. An med sin kraftigare ryggrad behövde den krämiga och feta rosépepparsåsen som sidekick, då lyfte det, men vinets strama frukt mötte inte riktigt det söta i rotfrukterna. Kanske det skulle varit en mer traditionell biff med bea och potatisgratäng till detta vin? An-vinet är ändå tjejernas favorit, det är ett gudomligt gott vin!
Till efterrätt blir det jordgubbar, hallon och cantaloupemelon i fina bitar, passionsfruktens innehåll över, en citronkolasås och vaniljglass.
Citronkolasåsen var en riktig succé, syra, fetma och sötma i ett! Bryn 2 dl socker i en stekpanna på svag värme, rör, rör, och när sockret är flytande tillsätt 2 msk kokhett vatten, rör, rör, häll i 4,5 dl grädde pö om pö, rör, och rör tills det tjocknar, tillsätt citronsaft och zest från 2 citroner, blanda en halv dl grädde med en äggula, ta såsen från värmen och blanda ner det i såsen, låt svalna. Gudagott! Till desserten serverades:
- Nivole Moscato D´Asti 2018 från Michele Chiaro i Piemonte, bara 5% alko, ett vin ursprungligen gjort för vingårdsarbetarnas luncher, av druvan Muscat blanc à petites grains med 126 g/liter restsocker.
- Roslags Svenska Hallon Premium från Norrtelje Brenneri, destillerat 2011 av Kristina Anerfelt – Jansson i kopparpanna på macererade hallon från Husqvarna, det har en fantastiskt nästan aromatisk doft av sensommar, mogna hallon! 40 %. Norrtelje Brenneri ligger i Lohärad utanför Norrtälje.
Dryckerna är helt olika till typ och sort men båda förstår att möta bärens smaker och framförallt kolasåsens distinkta sötma och tydliga citrussmak. Nivolens spritsiga lätthet är skön efter två rätter och flera viner, jordgubbarna lirar rejält med detta vin, ja kolasåsen också. Brenneriets prisbelönta hallonsprit är så läckert, min favorit alla dagar i veckan (!), det funkar här fint med hallonen såklart och med kolasåsen till, biter det ifrån kan man väl säga, blev lite som en digestif också.