Vid resan till Peru nyligen träffade jag för första gången på chilin Aji Amarillo, en lysande gulorange medelhet chili som funnits i den peruanska maten sen Inkatiden. I tex nationalrätten ceviche användes den flitigt och färgar rätten vackert gul! Jag köpte med mig olika färdiga salsor hem för att behålla inspirationen!
Till en matig fetaostsallad droppade jag den gyllene såsen över och utan att ta över fick salladen ett härligt lyft av chilin! Förväxla inte med sweetchilisås, utan det behöver vara syra och friskhet till hettan. Rosta färsk chili (välj styrka efter smak) i ugn och mixa sen med lök, vitlök, äppelcidervinäger och vatten, lite salt och socker.
Vinvalet blir ett lättare rödvin utan egentliga tanniner då heta kryddor har tendens att förstärka strävheten i ett rödvin, som att hälla bensin på elden! Fint rödfruktigt och mjukt med hög syra som möter grönsakernas dito. Borgogno Barbera d’ Alba från Piemonte i norra Italien blev verkligen en bra matchning.
74201 Borgogno d’Alba Superiore 2015, 159:-