Eben Sadie!
Äntligen! Gick korkarna ur de flaskor jag sparat under en tioårsperiod!
Den första flaskan köpte jag då vi besökte Sydafrika 2009, ja 10 år sedan, det var Columella 2007 och Eben Sadie blev utnämnd till Winemaker of the year i Platters 2010, samt att hans Palladius fick Five stars och White wine of the year. Även Columella 2007 fick ***** five stars det året.
Jag har följt Eben Sadie genom dessa tio år och det har även varit som att följa med i utvecklingen av Sydafrika som vinland. I tidigare inlägg har jag skrivit om den sydafrikanska vinrevolutionen, The Old Vine projekt, rörelsen The Swartland Revolution och sedermera The Swartland Independent Producers, SIP som en organisation som står för reglering och kvalitetsutveckling av viner i just det trendiga området Swartland. Eben Sadie som var en av dessa Young Guns började sin bana hos legenden Charles Back och gjorde sitt första vin inom hans ramar. 1999 blev han sin egen och startade The Sadie Family Wines med säte i Paardeberg strax utanför Malmesbury.
Swartland
Swartland är ett vidsträckt distrikt inom Coastal region norr om Kapstaden, med totalt fyra mindre wards. Klimatet är hett och torrt till stora delar, även om kusten mot Atlanten ger mer svalka. Malmesbury shale, skiffer, är den dominerande jordmånen men det skiftar naturligtvis och i de äldre vingårdarna finns ofta sandsten och krita. Det är framförallt rhonedruvor (grenache, syrah, carignan, cinsaut mm) som dominerar och faktiskt fler gröna, såsom ex Chenin Blanc, än röda i de äldre vingårdarna som en orsak av den gamla destillationskulturen. Swartland betyder på holländska just svart land och fick namnet efter busken Renosterbos som blir svart efter regn.
Old vine och Signature serierna
Eben Sadie har gjort sig känd för att göra viner som är “true to the South African identity” och med det menar han att ursprung och genuinitet är hans ledord, maximum av terroir och druvans egenskaper och ett minimum av manipulation eller tillsatser. Har man goda förutsättningar i vingården så behövs inga tillägg eller ex ekpåverkan, det handlar bara om att veta hur man plockar fram “det” i respektive druva. Han tillbringar sina dagar i vingården (när han inte surfar!!) och framhåller att det är där vinet “görs”(!)inte i källaren, “that´s the most boring place to be” berättar han i en intervju! Hans ambition var till en början att bara göra ett vitt och ett rött vin, de allra bästa man kan uppbringa i Palladius och Columella, som idag ingår i den sk The Signature serie. Från 2010 uppstod även möjligheten att göra vin från mycket gamla och i många fall otillgängliga vingårdar, några de allra äldsta i Sydafrika. Det var ursprunget till Eben Sadies The Old Vine Serie som idag består av totalt nio viner; fem vita, tre röda och ett sött. Vissa vinstockar är 100 år gamla som Mev. Kirsten och ´T Voetpad, den senare även på oympade rötter. Alla viner i old vine serien har fått namn på afrikaan.
Provningen
Jag hade inför denna provning samlat på mig old vine seriens åtta viner (inte det söta) tre årgångar av Columella 2007, 2009 och 2015 samt Palladius 2015. 12 vackra trevliga flaskor som väntade på att få öppnas! De serverades i tre fligher; de fem vita old vine först ut, sen Palladius och 3 x Columella i mitten och sist de tre röda old vine. Högtidsstund!! oh yeah!
Fligth 1 – The Old Vine serien – vita
Mev. Kirsten 2016, 100 % Chenin Blanc (1099 Sek)
Från Stellenbosch vid foten av berget Bothmashop i Jonkershok nationalpark kommer druvorna. Mrs Kirsten är damen som äger den lilla vingården på en hektar av sandsten och som planterades mellan åren 1905 och 1920 vilket gör den till den äldsta chenin blancvingården i Sydafrika, 100 årig! De plockar druvorna tidigt för att bevara den naturliga syran och för att ge frukten en skjuts, en kort maceration carbonic. 12 månader på gamla foudres. Fantastisk komplexitet med frisk citrussyra, len oljig och vaxig ton. Honung och mineral och tropiska frukter i lång rik elegant eftersmak.
Skurfberg 2016, 100 % Chenin Blanc (490 sek)
Från tre små vingårdar i Olifants River, i Skurfberg mountain mellan Clanwilliam och Lambert bay. Vinrankorna, bushvines i sandsten är närmare 80–90 år, ger vinet tät koncentration men också friskhet och elegans med en påtaglig fetma i texturen. 12 månader på gamla foudres, on lees. Härlig tropisk frukt och stor mineralkaraktär och en eftersmak av solmogen frukt. Kanonbra!
´T Voetpad 2016, 40 % Semillon Blanc och Gris, 40 % Chenin Blanc, 15 % Palomino, 115 % Muscat (590sek)
100 åriga stockar på egen rot, co- planterade, co- vinifierade!! Just ordet ‘T Voetpad betyder stig på holländska. En liten mycket isolerad vingård på 1,4 hektar som överlevt pga ett underjordiskt vattendrag. 12 månader på gamla fouders. Lite udda karaktär, nästan åt det oxiderade hållet men fin fet tropisk fruktighet och nötiga toner. Väl balanserat, intensivt och friskt med en kontemplativ komplexitet. Man blir lycklig!
Skerpioen 2016, 50% Chenin blanc, 50% Palomino (490 sek)
Ca 2 km från atlantkusten mot Eland Bay kommer dessa druvor som odlas i en av de svalaste och regnigaste delarna av Swartland. Stockarna co-planterades mellan 1958 och 1967 (60 år) i en 1,8 ha liten vingård med kalkstensjord. Vinet får jäsa på gamla foudres och vila på rostfria ståltankar. Tät mineralig ton till en början, sen kommer den tropiska frukten loss i kaskader av smaker, en oljig fet textur ger rundhet och power.
Kokerboom 2016, 100 % Semillon gröna och den unika röda, ca 70/30 (591 sek)
Vinet har fått sitt namn från en aloeplanta som finns vid vingården som är planterad 1930. Vingården ligger i norra Swartland mot Olifant river nära Clanwilliam. Den innehåller den unika röda semillondruvan som är i princip utrotad tillsammans med den traditionella gröna. 18 mån på gamla foudres, on lees. Fantastiskt intensivt och aromatiskt vin! Wow effekt vid första sniffet och smaken rullar länge i gomseglet! Djupt och lite alkoholhett (14%) men frukten är nästan tung med vaxig yta, solmogen mango, våta vantar, flörtig fruktsötma! Så himla gott!
De första fem har visat vad skåpet ska stå, så unika och TYDLIGA och fantastiskt goda viner, så välgjorda med all omtanke om druva och respekt till jord och åldrad ranka! Tacksamhet infinner sig!
Fligth 2 – The Signature serien – vitt och röda
Palladius 2015, Chenin blanc, Grenache blanc, Clairette, Verdelho, Viognier, Semillon gris, Semillon blanc, Colombard, Palomino, Marsanne, Roussanne (599 sek)
Totalt innehåller Palladius en salig blandning av 11 olika druvor från 17 vingårdslägen, med gamla bush vines av chenin blanc. Från Paardeberg, Kasteelberg, Malmesbury och Piquetberg väster om Wellington. Palladius har nyligen fått ett alldeles egen vinifieringsanläggning. Varje druva är sorterade för hand, jäsningen kan ta upp mot 20 månader, vilar på sex stora cementägg och terracotta amforas. Vinet vilar 2 år innan buteljering, inte klarnat eller filtrerat Alltså oekat!! Mineraligt med inslag av varm frukt, lite blommighet, mandel och en fin lång elegant eftersmak. Palladius har lite “svårt” efter de kraftfulla old vines vinerna. Det är ett elegantare och “modernare” vin, mycket bra sådant!
Columella 2007, Syrah, mourvedre, grenache, carrignan och cinsault (560sek)
Vinet kommer från 8 vingårdar i Paardeberg (3) Kaseelberg (3) Malmesbury (1) och Piguetberg (1), till större delen sandsten och granit. Detta är Ebens prestigevin som han gjorde första årgången 2000. Jag har lyssnat på Eben på Youtube då han beskriver hur hans tänkande om Columellas karaktär har förändrats över åren. Till en början , då han själv var yngre och djärvare ville han eftersträva de europeiska sättet att göra prestigevin med tydlig fatlagning. Denna ekpåverkan har han reviderat många gånger sedan start och numera halverat tiden på ek och han menar att det sydafrikanska varma klimatet inte behöver kompletteras med en eftermognadsperiod på ek, det varma klimatet ger rena mogna druvor och utmaningen i vingården är mer att skydda druvan från sol och högt socker och att parera den fenoliska mognaden. 2007 var ett regnigt år, och hett! Viner har vilat 24 månader på främst franska barrique ekfat, hälften nya. Denna 07:a visar fina mognadstoner, sammetslena tanniner och väl integrerad ek, frukten har tonat in i en boken stil, doftar viol och blåbär, ett elegant, varmt och vackert vin.
Columella 2009 (560 sek)
2009 är första året som han reducerar eken. De första nio Columella har varit med 24 mån på ek, nu blev det 12 månader på fransk barrique och lägre mängd av stjälkar i macerationen. Alltså en ambition att göra ett lättare och mindre strävt vin, ett vin som blir mer tillgängligt. Han lyckas väl, ett helt annan stil på vin från 07:an, med fina örtiga toner som för tankarna till Provence. Elegans!
Columella 2015 (834 sek)
Om Columella 2015 kan man läsa att druvorna handsorterades, fermenterade i tre veckor i öppna cementtankar, inga tillsatser, basket-pressat och mallo. 12 mån på tät fransk ek, T5 Taransaud (!) 10% nya fat. Sedan 1 år på ovala foudres, inte klarnat eller filtrerat. Vinet har en härligt röd fin fruktighet, himla tillgängligt och direkt! 14 % alko ger hetta och skjuts till paletten, skön syra, eken ligger lite på ytan så vinet har framtiden för sig, men såå åå gott redan nu, very drinkable! Yes!
Flight 3 – The Old Vine serien – röda
Pofadder 2016, 100 % Cinsaut (560 sek)
Vingården som ligger i Kasteelberg, öster om Malmesbury har fått sitt namn efter den ormlika bergskedjan. Pofadder betyder pufform! Dessa svårodlade (solbränds och oxiderar lätt) cinsautdruvor kommer från vingårdar som planterades på 1950-60-talet, alltså ca 60 åriga stockar. Vinet jäses i betongtankar, får ett par punchdowns utav fötter för att extraheras, och därefter lagras i 12 månader på konformade foudres. Blek i färgen jämförelsevis, rik på frukt och med en doft av anis- och violtabletter. Fantastiskt mjukt och silkeslena tanniner och en härligt lång ormslingrande eftersmak.
Soldaat 2016, 100 % Grenache (524 sek)
På 700 meters höjd i Piekenierskloofs-passet norr om Piquetberg mot Citrusdal, växer dessa stockar av Grenache i granitjord. Piekeners är afrikaan för fotsoldater, därav namnet Soldaat. Rankorna är omkring 60 år gamla och har aldrig bevattnats. Vinet jäses i betongkar med ungefär 85% hela klasar. Väldigt tydligt fruktdriven men utan att bli syltigt, med toner av mörka bär, blåbär och peppar, väldigt mycket södra Rhône över detta vin, så smakrikt och läckert! Mjuka tanniner och en eftersmak som ligger kvar i minuter, bara rullar runt i gommen. Läckert och elegant vin, som jag gillar mycket!!!
Treinspoor 2016, Tinta barocca 100 % (471 sek)
Vinet har fått sitt namn efter det järnvägsspår vingårdern ligger jämtes med utanför Malmesbury, Portvinsdruvan tinta barocca för hela slanten ger power till musten. Detta ska vara Eben Sadies barololiknande vin och visst, det kan finnas likheter. Stockarna är 50-åriga bush vines vilket ger bra skydd för den lätt solbrända Tintan. Cementtankar i 12 månader, ej klarnat och ofiltrerat. Ett tätt och pepprigt, intensivt fruktigt vin med tydliga örtiga toner som här kallas fynbos och mina referenser går till södra Rhône igen och det man där kallar Garrigue. Kraftfullt avslut på provningen, ett vin med en massiv längd.
In vino veritas!
Eben Sadie visar verkligen en sådan skicklighet i att kunna hantera alla de olika unika vingårdslägena och att kunna plocka fram det ursprung som varje gammal stock bär på, det ger en sådan respekt både för Eben Sadie själv som vinmakare men också för de gamla trotjänare i vinstockar som ännu ger oss lite frukt! Columella och Palladius är ju moderna superduperviner och bär verkligen Eben Sadies Signature, det tackar vi för! The Old Vine är en kulturskatt, en “revolutionerade” genuin vinserie, så i vinet finns sanningen! Hatten av!