Fantastiskt trevlig uppställning när vänner träffas med Bring Your Own – viner!
Först ut i flighten var ett härligt plommonfruktigt bombnedslag från Ferrer Bobet i Priorat. En blend av 30 % Garnacha och 70 % Carinena från hundraåriga stockar som växer på branta sluttningar och terasser, plockade för hand och sorterade druva för druva, fermentation i stora träfat och ståltank, lagrat 18 mån på franska lätt rostade fat. Ferrer Bobets andravin kan man säga, men så det levererar, imponerande djup och komplexitet, röda pigga bär och mjuka integrerade tanniner. Carinena från gamla stockar är något alldeles speciellt. Årgång 2016 finns på Bolis (91155).
1. Ferrer Bobet Vinyes Velles 2014 Priorat Spanien, 375:-
Näst efter kommer en flörtig och insmickande Morellino di Scansano från kända Morisfarms i Maremma, Toscana! “Gott! det är bara förnamnet”. Morellino di Scansano Riserva togs fram första gången 1988 och detta vin är från 2013. 90% Sangiovese, 7% Merlot, 3% Cabernet Sauvignon och har lagrats i 12 månader på franska ekfat. Morellino är en annat namn för druvan Sangiovese. Morisfarms drivs av Adolfo Parentini, make till Katerina Moris som är en av ägarna, och man anlitar Attilio Pagli som vinkonsult. Egendomen omfattar 76 ha odling av vinstockar. Detta är ett klassiskt och fint exempel på Morellino, fylligt och mjukt med hallon, körsbär, blåbär och friska örter. Mycket behagligt och moget vin, och prisvärt!!
2. Morellino di Scansano Riserva 2013 Morisfarms, Toscana Italien ca 150:-
Tredje vinet för oss vilse och i blindo….. åå, vi var ute och cyklade riktigt innan vi träffade Venetien, Valpolicella och tolkade den torra russintonerna till en Amarone. Jag dricker alldeles för lite Amarone, inte en favorit, men detta glas fick mig på goda tankar. Corvina , Corvinone , Rondinella i klassisk blend lagrad tre år på stora fat. Antica Vigna Amarone framställs av familjen Furia som driver egendomen Salvaterra i San Pietro in Cariano. Odlingen sker med stor omsorg till naturen, därav namnet Salva Terra – rädda jorden! Vingårdarna till detta vin heter Illasi, Quinto, Mezzane di Sotto och Montorio. Vinmakare är Beppe Caviola, ”Winemaker of the Year” nyligen i Gambero Rosso. Tät doft med körsbärstoner och torkad frukt. Smak med inslag av plommon, torkad frukt och russin, ett uns choklad.
3. Antica Vigna Amarone 2015, Salva terra Venetien Italien (79000) 229:-
Fjärde vinet får mig att himla med ögonen och ett saligt flin sprider sig över mitt anlete. Väldigt, väldigt bra och ja, det känns nog lite bekant också. Sydafrika! Swartland! Columella! Eben Sadie! Då är man hemma! Stort och komplext är vinet från 2009. Eben lade om sin vinifiering i och med detta nionde vin av Columella, han eftersträvade en lättare och friskare framtoning och reducerar eken till hälften, dvs 12 mån på fransk ek efter 1 år på stora ovala foudres. Lägre mängd stjälkar, lägre alkohol, dvs tidigare skörd. En ny filosofi som han fortsätter utveckla från 2009. Blenden är 75% syrah, 23% mourvedre och 2% grenache, skörade på morgonen från åtta olika lägen, handsorterade innan de pressas i en gammal korgpress. Columella varken klaras eller filtreras innan det buteljeras. Swartlands har unik terroir och gamla stockar där jorden är en blandning av granit, skiffer, lera, grus och kalk som ger de bästa förutsättningar för kvalitetsvin! Djup doft med kompakt frukt och röda bär, lite pepprigt. Smaken är relativt fyllig med mjuka tanniner i fin elegant stil och mognad, inslag av mörk choklad, läder och svarta vinbär. Lycklig!
4. Sadie Family Columella 2009, Eben Sadie, Swartland Sydafrika ca 7-800:-
De två sista vinerna hänger samman i och med att det är från samma legendariska vinmakare, Alain Brumont, en sann favorit hos mig och tannatdruvans förkämpe i Madiran, södra Frankrike. Alain Brumont är en entusiastisk person med stort engagemang som fått regionen Sud-Ouest att lysa. Han är uppvuxen på slottet Château Bouscassé där han arbetade sida vid sida med sin far och redan som tonåring hade han en dröm. Han ville skapa “ett rött, ett vitt och ett sött vin som skulle kunna mäta sig med världens allra bästa”. Näst sist i vår provning står klassiska husvinet Château Bouscassè. Ett vin behöver inte alla gånger vara dyrt för att vara gott och bra och Bouscassén är även mycket lagringsdugligt. Jag köpte denna 2009a för fem år sedan för 129:- och den har verkligen utvecklats väl, fått lite djup och rundör, läckrare frukt, lite goa lakritstoner och lång eftersmak. Ja ,10 år gammalt nu och kunde nog legat fem år till, men superduper nu! Tannat 50%, Cabernet Sauvignon 26%, Cabernet Franc 24% från stockar som är mellan 20 och 100 år gamla. Lagring på jästfällning i tolv till fjorton mån på franska ekfat varav hälften är nya. Vinet buteljeras utan filtrering och lagras sedan tills de släpps till försäljning några år senare.
5. Château Bouscassé 2009 Alain Brumont, Madiran Frankrike, 159:-på Bolis för årgång 2014 (2204)
Sistut och bredvid sin lillebror står Chateau Montus 2011. Bra avslut på denna BYO flight! Här får vi tugga tannat till 80% och Cabernet Sauvignon till 20%. Lagring 12-14 månader på jäsresterna i 80 % nya och 20 % ett år gamla fat. Buteljeras utan filtrering för att bibehålla vinets komplexitet.Vinmakaren heter Fabrice Dubosq. Vinet är tätt, mörkt vin och koncentrerat med komplex doft med intensiv körsbärsfrukt och inslag av lakrits. Smaken är också intensiv, ganska strävt och pepprigt med påtagliga tanniner men med fin balans, långt avslut! Så tacksam!
6. Chateau Montus 2011, Alain Brumont, Madiran Frankrike, 249:- i årgång 2015 på Bolis (92208)
BYO-provningen avslutades med en klassisk Biff Rydberg med senapsmajo och skärbönor från eget land!